maritbet girişmaritbet
''Konut kredi faizi düşmeli, kentsel dönüşüm özel olarak desteklenmeli''

''Konut kredi faizi düşmeli, kentsel dönüşüm özel olarak desteklenmeli''

Forev Yapı Satış Müdürü Baki Özdemir, kentsel dönüşüm sürecinin Türkiye açısından büyük bir öneme sahip olduğunu dile getirdi. Özdemir ''İnşaat malzemelerinde hızla artan maliyetlerin kentsel dönüşüm sürecini etkilememesi için, dönüşüm projelerine özel destekler sunulmalı'' dedi. Özdemir ayrıca konut kredisi faizlerinin mutlak suretle 1 puanın altına düşmesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye’de gayrimenkul sektörünün son dönemde yaşadıkları, piyasalar genelinde de konuşulmaya devam ediyor. Yüksek konut kredisi faizleriyle birlikte artan maliyetler, konut satışlarını yavaşlattı. Genel itibariyle vatandaşlık noktasındaki avantajdan dolayı yabancıya satış ağırlıklı olarak devam ediyor. Piyasa ve konut alıcısı nezdinde kredi faizlerinin düşürülmesi, satışların artması için en önemli avantaj olarak görünüyor. Sektör oyuncuları, üretim yapmak için kolları sıvadı ancak yüksek maliyetler bu süreci yavaşlatıyor. Buna rağmen TÜİK’in açıkladığı verilere göre 2021’in Ocak-Eylül döneminde, 2020’nin aynı dönemine göre yapı ruhsatı verilen yapıların yüzölçümü yüzde 36,4 yükseldi.

Forev Yapı Satış Müdürü Baki Özdemir, gayrimenkul piyasasındaki son durumu değerlendirdi.

Yapı ruhsatında yaşanan artış sektör açısından olumlu

TÜİK tarafından açıklanan verilerin, gayrimenkul sektörü için önemli olduğunu ifade eden Özdemir ‘’Türkiye’de gayrimenkul sektörü her koşulda ve şartta hareketliliğini sürdürüyor. TÜİK’in açıkladığı veriler bunu net bir şekilde gösteriyor. 2021’in ilk 9 aylık döneminde, 2020’nin aynı dönemine göre yapı ruhsatı verilen yapıların yüzölçümü yüzde 36,4 oranında artış yaşadı. İnşaatta maliyetin en fazla yükseldiği bu dönemde yapı ruhsatı verilen yapıların artması, piyasa için büyük önem taşıyor. Üstelik bu dönemde yapı ruhsatı verilen bina sayısı yüzde 59,5 yükseldi. Tüm bu veriler bize net olarak gösteriyor ki inşaat sektöründe hareketlilik devam ediyor. Bu dönemde toplam 99,9 milyon metrekarelik yapı ruhsatı verildi, bunun 57,6 milyon metrekaresi konut alanı kullanımına sahip. Ülke genelinde konuta olan talep devam ediyor ’’ dedi.

Konut kredisi faiz oranının mutlaka 1 puanın altında olması gerek

Konut kredisindeki faizlerin satışlar noktasında çok büyük öneme sahip olduğunu belirten Özdemir ‘’Türkiye’de ev almak isteyenlerin uzun yıllar ilk tercihi konut kredisi oldu. Psikolojik sınır olan 1’in altında seyreden faiz oranlarıyla ev almak isteyenler, hızlı karar alıp yatırımlarını gerçekleştirdi. Ancak son dönemde konut kredisi faizlerinin hızlı yükselişi, satışları da etkisi altına aldı. Son dönemde konut kredisi kullanılan satışların sayısı bir hayli azaldı. Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararı sonrasında devlet bankalarında konut kredisi faizleri de belli bir seviyeye kadar geriledi. Burada en önemli unsur bu oranın yeniden 1 puanın altına düşmesi. Bu gerçekleştiği zaman konut satışlarında çok büyük bir hareketlilik yaşanacaktır’’ ifadelerini kullandı.

Gayrimenkul, Türkiye'nin en güvenilir yatırım aracı olmaya devam ediyor

Ev alırken konut kullanan kişilerin genellikle ödeyeceği taksit miktarına odaklandığını ifade eden Özdemir ‘’Uzun yıllar konut satışlarında rekorlar kırılmasının en önemli nedeni düşük konut kredi faiziydi. 2020 yılının ortalarında yapılan faiz indirimiyle, konut satışlarında çok büyük bir rekora imza atılmıştı. Ev alacak kişiler, aylık ödeyeceği taksit miktarını baz alıp karar veriyor. Bu, konut alımı noktasında en kritik noktaların başında geliyor. Gayrimenkul, Türkiye’de en önemli ve en güvenilir yatırım araçlarının başında yer alıyor’’ diye konuştu.

Kentsel dönüşüm projeleri özel olarak desteklenmeli

Yüksek maliyetlerin kentsel dönüşümü etkilediğini dile getiren Özdemir ‘’Deprem kuşağında yer alan bir ülkeyiz ve bu depremi çok kez yaşamış bir millet olarak kentsel dönüşümün önemini biliyoruz. İnşaat malzemelerinde fiyatların hızla yükselmesi, yeni yapılacak binalarda süreci yavaşlatıyor. Bu noktada kentsel dönüşüm projeleri de bu durumdan etkileniyor. İnşaat sektöründe özellikle kentsel dönüşüm projelerinin özel olarak desteklenmesi gerekiyor. Başta İstanbul olmak üzere tüm Türkiye’de yenilenmesi gereken çok ciddi bir yapı stoku bulunuyor’’ açıklamasında bulundu.


 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Baki Özdemir, 2021 konut satış istatistiklerini değerlendirdi
  • 14.01.2022 16:49

Baki Özdemir, 2021 konut satış istatistiklerini değerlendirdi

Forev Yapı Satış Müdürü Baki Özdemir '' 2021 yılında kredi faizlerinde herhangi ...

Baki Özdemir ''İnşaat maliyetleri yükseliyor, konut fiyatları artıyor''
  • 17.12.2021 15:28

Baki Özdemir ''İnşaat maliyetleri yükseliyor, konut fiyatları artıyor''

Forev Yapı Satış Müdürü Baki Özdemir, inşaat sektöründe maliyetlerin yükseldiğin ...

''Konut kredi faizi düşmeli, kentsel dönüşüm özel olarak desteklenmeli''
  • 02.12.2021 10:34

''Konut kredi faizi düşmeli, kentsel dönüşüm özel olarak desteklenmeli''

Forev Yapı Satış Müdürü Baki Özdemir, kentsel dönüşüm sürecinin Türkiye açısında ...

Baki Özdemir ''Yabancıya konut satışında ekspertiz düzenlemesi satışları artıracak''
  • 17.11.2021 11:19

Baki Özdemir ''Yabancıya konut satışında ekspertiz düzenlemesi satışları artıracak''

Forev Yapı Satış Müdürü Baki Özdemir, TÜİK ve Merkez Bankası'nın konut sektörüyl ...

Baki Özdemir ''Konut kredi faizi psikolojik sınırın altında olmalı''
  • 04.11.2021 17:02

Baki Özdemir ''Konut kredi faizi psikolojik sınırın altında olmalı''

Forev Yapı Satış Müdürü Baki Özdemir, artan inşaat maliyetlerinin konut fiyatlar ...

Kamu bankalarının faiz indirimi neler getirecek?
  • 25.10.2021 13:40

Kamu bankalarının faiz indirimi neler getirecek?

Forev Yapı Satış Müdürü Baki Özdemir, Merkez Bankası'nın faiz indirimini ve düşe ...