maritbet girişmaritbet
Kamu bankalarının faiz indirimi neler getirecek?

Kamu bankalarının faiz indirimi neler getirecek?

Forev Yapı Satış Müdürü Baki Özdemir, Merkez Bankası'nın faiz indirimini ve düşen konut kredisi faizlerini değerlendirdi.

Merkez Bankası’nın 21 ekimde gerçekleştirdiği PPK toplantısı sonrasında 200 baz puanlık faiz indirim kararı alınmıştı. Geçtiğimiz ay da faiz indirimi gerçekleştiren Merkez Bankası’nın bu kararları sonrasında kamu bankaları, kredi oranlarında indirimi devreye aldı. Halkbank, Vakıfbank ve Ziraat Bankası 1 milyon TL altı konut kredisi faizlerini yüzde 1,29 seviyesine çekti. 1 milyon TL üzeri konut kredisi kullanımında ise faiz oranı yüzde 1,34’e düştü. Forev Yapı Satış Müdürü Baki Özdemir, Merkez Bankası’nın indirim kararını ve kredi piyasasına etkisini değerlendirdi.

Beklenen bir sonuçtu

Merkez Bankası’nın aldığı kararla döviz kurunda değişimler yaşandığını ifade eden Özdemir ‘’Son 2 ayda Merkez Bankası PPK, faiz indirim kararlarını açıkladı. Yüksek faizi genel itibariyle piyasalarda yatırımın önünü kesen bir durum olarak değerlendirebiliriz. Ülke genelinde gayrimenkul piyasasına da yüksek faizin etkisini net bir şekilde hissettik. Hem konut kredisini yüksek seviyelerde tutması, hem de yatırımcı açısından ilk tercih konumuna gelen yüksek faizin gayrimenkulde negatif etkilerini gördük. Bu indirimlerle birlikte kamu bankalarının konut kredisi faizlerinde indirime gitmesi beklenen bir sonuçtu’’ ifadelerini kullandı.

Konut kredi faizleri daha da düşmeli

TÜİK tarafından açıklana satış raporlarında son bir yıllık süreçte konut kredisi kullanılarak satın alınan konut sayısının ciddi seviyelerde düşüş gösterdiğini dile getiren Özdemir ‘’Mutlak suretle konut kredisi faizleri düşmeli. Yerli yatırımcı için konut kredisi faiz oranı, evin alımı noktasında çok önemli bir kriter olarak göze çarpıyor. Merkez Bankası’nın faiz indirim kararından sonra Halkbank, Ziraat Bankası ve Vakıfbank konut kredisi faizlerini 1 milyon TL’nin altındaki kullanımlar için yüzde 1,29 seviyesine çekti. 1 milyon TL üzerindeki kredilerin faiz oranı ise yüzde 1,34’e düştü. 2020 yılında gerçekleştirilen konut kredisi kampanyası gösterdi ki Türkiye’de gayrimenkul sektörü, uygun şartlar oluştuğunda yatırımcının gözdesi konumunda. Bugün gerçekleştirilen faiz indiriminin piyasaya katkısı elbette olacaktır ancak bu oranlar mutlaka daha düşmeli. Türkiye’de nitelikli konuta olan talep her geçen gün artıyor. Bu konutların daha ulaşılabilir olması için konut kredisi faizlerinin psikolojik sınır olan yüzde 1’in altına düşmesi gerekiyor’’ diye konuştu.

Nitelikli konuta ihtiyaç çok fazla

Türkiye’de depreme dayanıklı güvenilir yapılara olan ihtiyacın çok acil bir şekilde devam ettiğini vurgulayan Özdemir ‘’Türkiye’de kentsel dönüşüm hızlanmak zorunda. Ülke olarak ciddi bir deprem tehdidi altında olduğumuz en büyük gerçeğimiz. Bu noktada yapılması gereken, dönüşüm sürecinin maksimum seviyede hızlandırılması. Tüm ihtiyaçlara cevap veren, otoparkı olan, çocuk oyun alanı ve spor alanları olan, deprem yönetmeliğine uygun olarak inşa edilen nitelikli yapılar sayesinde yaşam kalitesini artırmamız mümkün. Ülkemizdeki yapı stokunun büyük bir bölümü eski ve depreme dayanıksız. Forev Yapı olarak bu noktada yeni kentsel dönüşüm projemizin satışlarına başlayacağız. Forev Modern projemizde yakaladığımız satış başarısını, yeni projemize aktarmayı hedefliyoruz. Forev Modern’den ev alan müşterilerimiz, hem sağlıklı ve tüm ihtiyaçlarını karşılayan bir projede yer aldılar, hem de çok ciddi bir prim sağladılar. Yeni projemize şimdiden yoğun bir talep var. Önümüzdeki dönemde alternatif projelerimizi de satışa açacağız’’ dedi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Baki Özdemir, 2021 konut satış istatistiklerini değerlendirdi
  • 14.01.2022 16:49

Baki Özdemir, 2021 konut satış istatistiklerini değerlendirdi

Forev Yapı Satış Müdürü Baki Özdemir '' 2021 yılında kredi faizlerinde herhangi ...

Baki Özdemir ''İnşaat maliyetleri yükseliyor, konut fiyatları artıyor''
  • 17.12.2021 15:28

Baki Özdemir ''İnşaat maliyetleri yükseliyor, konut fiyatları artıyor''

Forev Yapı Satış Müdürü Baki Özdemir, inşaat sektöründe maliyetlerin yükseldiğin ...

''Konut kredi faizi düşmeli, kentsel dönüşüm özel olarak desteklenmeli''
  • 02.12.2021 10:34

''Konut kredi faizi düşmeli, kentsel dönüşüm özel olarak desteklenmeli''

Forev Yapı Satış Müdürü Baki Özdemir, kentsel dönüşüm sürecinin Türkiye açısında ...

Baki Özdemir ''Yabancıya konut satışında ekspertiz düzenlemesi satışları artıracak''
  • 17.11.2021 11:19

Baki Özdemir ''Yabancıya konut satışında ekspertiz düzenlemesi satışları artıracak''

Forev Yapı Satış Müdürü Baki Özdemir, TÜİK ve Merkez Bankası'nın konut sektörüyl ...

Baki Özdemir ''Konut kredi faizi psikolojik sınırın altında olmalı''
  • 04.11.2021 17:02

Baki Özdemir ''Konut kredi faizi psikolojik sınırın altında olmalı''

Forev Yapı Satış Müdürü Baki Özdemir, artan inşaat maliyetlerinin konut fiyatlar ...

Kamu bankalarının faiz indirimi neler getirecek?
  • 25.10.2021 13:40

Kamu bankalarının faiz indirimi neler getirecek?

Forev Yapı Satış Müdürü Baki Özdemir, Merkez Bankası'nın faiz indirimini ve düşe ...