maritbet girişmaritbet
Baki Özdemir ''İnşaat maliyetleri yükseliyor, konut fiyatları artıyor''

Baki Özdemir ''İnşaat maliyetleri yükseliyor, konut fiyatları artıyor''

Forev Yapı Satış Müdürü Baki Özdemir, inşaat sektöründe maliyetlerin yükseldiğini ve bunun konut fiyatlarına yansıyacağını ifade etti.

Gayrimenkul sektöründe son dönemde artan inşat maliyetleri ve yükselen döviz konusu gündem olmaya devam ediyor. Döneme bağlı olarak döviz bazlı gayrimenkul yatırımlarında artış gözlemlenirken, yerli konut alıcısının kredi faizlerine bağlı olarak alım durumuna geçtiği ifade ediliyor. TÜİK tarafından açıklanan son rapora göre Kasım 2021 döneminde, 2020’nin aynı dönemine göre konut satışları yüzde 59 oranında yükseldi. Bu satışta en büyük pay yine İstanbul’un oldu. Asgari ücret rakamının açıklanmasıyla birlikte milyonlarca kişiyi ilgilendiren bir belirsizlik sonuçlanmış oldu. Öte yandan Merkez Bankası’nın konut fiyat raporuna göre satış rakamlarındaki artış hız kesmeden devam ediyor.

Forev Yapı Satış Müdürü Baki Özdemir, TÜİK satış rakamları, Merkez Bankası’nın faiz kararı ve konut fiyat raporuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Maliyet artışlarına önlem alınmalı

Merkez Bankası’nın faiz indirimiyle ilgili de konuşan Özdemir ‘’Faizlerin inmesinin gayrimenkul sektörüne en önemli katkısı hiç şüphesiz konut kredisi noktasında gerçekleşiyor. Merkez Bankası aldığı kararla faizi 100 baz puan indirerek yüzde 14 bandına çekti. Özellikle devlet bankalarından konut kredisi başvurusu yapacak olan kişiler, bu indirimin olumlu etkilerini hissedecektir. Burada önemli noktalardan birisi maliyet artışlarına önlem alınması. Çünkü maliyet yükselince direkt olarak satış fiyatlarına yansıyor. Bu da konut alımını zorlaştırıyor ya da yatırımcının alım yapmasını erteliyor’’ dedi.

Konut kredisinde düşük faiz, sektörü canlı tutar

TÜİK tarafından açıklanan satış rakamlarını da değerlendiren Özdemir ‘’TÜİK’in her ay düzenli olarak açıkladığı satış rakamları, piyasalar için önem arz ediyor. Son açıklanan rapora göre Kasım 2021 döneminde, 2020’nin aynı ayına göre yüzde 59’luk bir artış yaşandı. Gayrimenkul sektörü açısından çok önemli bir gelişme olarak görüyorum. Bu dönemde tam 178 bin 814 konut satışı gerçekleşti. Bu satışların yüzde 17,7’si ise İstanbul’da yaşandı. Sıfır konut satışlarına bakıldığında yine geçen yıla göre yüzde 52’lik bir artış söz konusu. Toplam satış rakamına oranla sıfır konut satış seviyesi yüzde 31,2. Aslında gayrimenkul alıcısı, birçok etkeni göz önünde bulundurarak özellikle markalı konut konseptindeki sıfır konutlara yöneliyor. Kredi faizlerindeki düşüşle birlikte bu oran daha da artacaktır. Çünkü Kasım 2021 döneminde ipotekli konut satışı, Kasım 2020 dönemine göre yüzde 61 yükseldi. Türkiye’de konut kredi faizleri düşük olduğu sürece gayrimenkul sektörü büyük hareketlilik yaşamaya devam eder’’ diye konuştu.

Ev fiyatlarında artış devam edecek

Merkez Bankası’nın açıkladığı Konut Fiyat Endeksi raporunu da değerlendiren Özdemir ‘’Konut fiyatlarında artış sürüyor. Merkez Bankası tarafından açıklanan Konut Fiyat Endeksi Ekim 2021 raporuna göre konut fiyatları bir yılda yüzde 40 zamlandı. Reel zam oranını yüzde 16,8 olarak açıklayan bankanın raporuna göre İstanbul’da yeni konut fiyat endeksinde artış yüzde 48,5 olarak ölçümlendi. Bu artış, inşaat maliyetleri ve döviz kurundaki hareketliliğe bağlı olarak devam edecektir’’ dedi.

Forev markalı yeni projemiz yakında satışa çıkacak

İstanbul özelinde konut fiyatlarının yükselişindeki hızlı ivmenin devam edebileceğini ifade eden Özdemir ‘’Megakent, arsa üretimi konusunda çok zor. İstanbul’da proje üretmek için arsa bulmanız her geçen gün zorlaşıyor. Arz yavaşladıkça mevcut konutların fiyatları hızla yükseliyor. Bu noktada kentsel dönüşümün önemi ortaya çıkıyor. Deprem kuşağında olan ülkemiz için kentsel dönüşüm vazgeçilmez bir konudur. Dönüşüm süreci devlet tarafından maksimum seviyede desteklenmeli ve kentsel dönüşüm yatırımlarını hızlandıracak formüller üretilmeli. Forev Yapı olarak kentsel dönüşüm kapsamında yeni projemizin hazırlığını son sürat devam ettiriyoruz. Hayata geçirdiğimiz ilk projemiz Forev Modern’de konut alıcısı tarafından çok yoğun bir taleple karşılaşmıştık. Yeni projemizi de kısa süre içerisinde satışa açmayı hedefliyoruz’’ diye konuştu.


 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Baki Özdemir, 2021 konut satış istatistiklerini değerlendirdi
  • 14.01.2022 16:49

Baki Özdemir, 2021 konut satış istatistiklerini değerlendirdi

Forev Yapı Satış Müdürü Baki Özdemir '' 2021 yılında kredi faizlerinde herhangi ...

Baki Özdemir ''İnşaat maliyetleri yükseliyor, konut fiyatları artıyor''
  • 17.12.2021 15:28

Baki Özdemir ''İnşaat maliyetleri yükseliyor, konut fiyatları artıyor''

Forev Yapı Satış Müdürü Baki Özdemir, inşaat sektöründe maliyetlerin yükseldiğin ...

''Konut kredi faizi düşmeli, kentsel dönüşüm özel olarak desteklenmeli''
  • 02.12.2021 10:34

''Konut kredi faizi düşmeli, kentsel dönüşüm özel olarak desteklenmeli''

Forev Yapı Satış Müdürü Baki Özdemir, kentsel dönüşüm sürecinin Türkiye açısında ...

Baki Özdemir ''Yabancıya konut satışında ekspertiz düzenlemesi satışları artıracak''
  • 17.11.2021 11:19

Baki Özdemir ''Yabancıya konut satışında ekspertiz düzenlemesi satışları artıracak''

Forev Yapı Satış Müdürü Baki Özdemir, TÜİK ve Merkez Bankası'nın konut sektörüyl ...

Baki Özdemir ''Konut kredi faizi psikolojik sınırın altında olmalı''
  • 04.11.2021 17:02

Baki Özdemir ''Konut kredi faizi psikolojik sınırın altında olmalı''

Forev Yapı Satış Müdürü Baki Özdemir, artan inşaat maliyetlerinin konut fiyatlar ...

Kamu bankalarının faiz indirimi neler getirecek?
  • 25.10.2021 13:40

Kamu bankalarının faiz indirimi neler getirecek?

Forev Yapı Satış Müdürü Baki Özdemir, Merkez Bankası'nın faiz indirimini ve düşe ...