maritbet girişmaritbet
Özak GYO, Ela Quality Resort'a ek olarak dört oteli birden yapacak!

Özak GYO, Ela Quality Resort'a ek olarak dört oteli birden yapacak!

İş yaşamına tekstille atılan Özak Holding, bugün turizm, gayrimenkul, inşaat sektörlerindeki faaliyetleriyle 450 milyon TL cirolu dev bir gruba dönüştü. Turizmde önüne önemli hedefler koyan Özak, İstanbul'da iki, Didim ve Demre'de de birer otel açmayı planlıyor

Tekstil alanında 1985 yılında açtığı küçük bir atölyeden bugün dört sektörden 450 milyon TL'lik bir ciro sağlayan grup haline dönüşen Özak Ailesi, otelcilik alanında yeni yatırımlara hazırlanıyor. Grup, Antalya'da Belek' te yer alan Ela Quality Resort Oteli ile 2007 yılında girdiği turizm sektöründeki faaliyetlerini açacağı yeni otellerle daha da güçlendiriyor. İstanbul'da iki otel, Didim ve Demre'de ise iki resort otel yapmayı planlayan grup, gayrimenkul alanında da portföyüne katacağı yeni projelerle ilk üç şirket arasında olmayı planlıyor. Özak Holding Yönetim Kumlu Başkanı Ahmet Akbalık ile yeni dönem planlamalarını konuştuk... 

Öncelikle grubun ilk göz ağrısı tekstil sektörüyle başlamak gerekirse, Şanlıurfa'daki yeni yatırım çalışmanız nasıl gidiyor? 
 
Şanlıurfa'da ilk önce 50 makinelik bir atölye kurduk. Orada en önemli sorun kalifiye eleman o nedenle kurduğumuz ilk etap makinelerle 50 kişilik ekipler halinde bir eğitim programı hazırladık. 20 gün ile birer aylık süreçlerle 50 kişilik gruplar halinde devam eden eğitimlerimizin ardından beş ay içinde yeni atölyemiz de devreye girmiş olacak. Yeni teşvik paketiyle yaptığımız bu yatıran 500 kişiye istihdam sağlayacak. 
 
Burada ne üretmeyi planlıyorsunuz? 
 
Sadece pantolon üretimi olacak. Buradan üretilen ürünler de yine bizim çalıştığımız ünlü markaların merkezlerine, Avrupa'ya gidecek. Hedefimiz ayda 150 bin parça mal üretecek bir konfeksiyon atölyesi yapmak. 
 
Tekstil sektörüne dönük planlamanız nedir, hala grubun amiral gemisi tekstil mi? 
 
1985'te tekstil sektörüyle iş hayatına adım atmış bir grubuz. Özak Tekstil, hazır giyimde tanınan ve yeri belli bir marka. Kumaşçılıkla başladığımız bu alanda konfeksiyon üretimiyle devam ettik ve bugün artık bir tasarım fabrikası gibi çalışıyoruz. Son 10 yıldır böyle gidiyor. 
 
Armani, Dolce Gabbana, Calvin Clene, Ferre, Ripley gibi dünyaca ünlü markalara üretim yapan firmamız, alanında en büyük üreticilerinden biri. Fakat grubumuz için tekstil artık amiral gemisi durumunda değil. Çünkü son yıllarda gayrimenkul alanında yaşanan hareketlilik bizim grubumuzda da böyle bir profil değişikliğine neden oldu. 
 
Peki grubun gelirlerine faaliyet gösterdiğiniz alanların katkısına bakıldığında nasıl bir dönüşüm oldu? 
 
Özak Grubu, dön farklı kolda aktif olarak çalışıyor. Tekstil, turizm, inşaat ve gayrimenkul sektörlerinin yanı sıra henüz çok yeni olduğumuz enerji alanında önemli çalışmalar içindeyiz. Gelirlere bakılırsa, daha bir süre öncesine kadar amiral gemimiz olan tekstilin şimdiki payı yüzde 25'lerde. 450 milyon TL'yi bulan toplam büyüklük içinde yüzde 35'lik pay GYO, yüzde 20'lik pay ise turizmde. Geriye kalan yüzde 20 ise inşaat, enerji gibi diğer faaliyetlerden geliyor. 
 
Turizm ve tekstil Avrupa pazarındaki daralma nedeniyle gerilemeler yaşıyor. Bunun sizin gelirlerinize etkisi ne oldu? 
 
Bizim tekstil alanında stabil bir yapımız var aslında. 120 milyon TL'yi bulan bir ihracat yapıyoruz bu alanda. İç pazara ise hiç satış yok. Böyle bir yapıda Avrupa'nın yaşadığı daralmayı biz hiçbir şekilde hissetmedik. Artış veya azalışları birebir hissetmememizin nedeni ise stabil bir çalışma tempomuzun olması. U Uzun zamanlı müşterilerimiz ve dengeyi iyi kuruyoruz bu alanda. Avrupa köprü bir ülke bir yerde. Avrupa'nın potansiyeli  dünyaya satış yapabilmesi nedeniyle büyük. Fakat aynı durum turizmde geçerli değil. Belli oranlarda düşüşler var. 
 
Ne kadarlık bir düşüşten söz ediyorsunuz? 
 
Tahminlere göre Avrupa'daki krizin turizme etkisi yüzde 10-15 civarında oldu. Fakat ziyaretçi sayısında değil de geceleme sayılarında azalma var. Bugün Suriye'deki olaylar hemen her kesimi etkiliyor. Sıcak savaş, gerginlik insanları etkiliyor. İstikrar çok önemli. Uzun zamandır yaşanan bu istikrar pozitif bir ivme sağladı ülke için fakat bu ivme bir kere inerse toparlamak gerçekten zor olur. Bu sıkıntılı sürecin kısa süreli olmasını temenni ediyorum. 
 
Ne gibi önlemler alıyorsunuz? 
 
Turizmde başarıyı yakaladık. Müşteri profilimiz elit. Güneydeki diğer otellere göre segmenti yüksek bir otel. Yurt içindeki müşterilerimiz yüzde 2'dir fakat asıl müşterimiz Avrupa ve BDT ülkelerinden oluşuyor. Pazar çeşitliliğini  artırmak da en önemli iş aslında. Dubai, Suudi Arabistan gibi ülkelerle yakın temaslar kurmaya çalışıyoruz. 
 
Turizm alanını sevdi grubunuz. Yeni otel yatırımları da olacak mı? 
 
Tabii, İstanbul'da otel açmak için çalışmalarımız son aşamaya geldi. Projelerden biri için mal sahibiyle pazarlıklar devam ediyor. Biri de alındı. 
 
İstanbul için iki otel mi düşünüyorsunuz? 
 
Evet, şu an ilk hedef 500 yatak kapasiteli proje için arazi konusunu netleştirmek. Bunun için çok ayrıntı veremeyeceğim ama söyleyebileceğim tek şey en kısa zamanda bir şehir otelciliğinde de kendimizi göstennek niyetindeyiz. 
 
Lokasyonları ne olacak? 
 
Yatırım bütçesi ve yeri konusunda çok fazla bir şeyler konuşmak istemiyoruz. Ama Mecidiyeköy, Taksim, Ortaköy hattında olacak projemiz. Bunların yanı sıra Didim ve Demre'de de otellerimiz olacak.
 
 Bu dört otel ne zaman devreye girer ve yatırım bütçesi ne olacak? 
 
Bir rakam veremem Ama Demre 500 ve Didim'de 800 oda olacak. 2015 yılına kadar yapılacak kapasiteler bunlar. 
 
Grubun en büyük gelir kalemlerinden biri olan gayrimenkulde durum ne? 
 
Özak GYO konut, iş merkezleri, otel ve ticaret merkezleri alanında yatırım potansiyeli olan bir şirket. Gayrimenkul sektörü çok değişken bir sektör olduğu için pek çok alanda proje kabiliyetimizi geliştiriyoruz. Şuan 755 milyon TL'lik bir portföyümüz var, 2016 yılına kadar bunu 2.5 milyar dolara kadar taşımak istiyoruz. Hedefimiz 2016 yılına kadar ilk üç GYO arasında olmak. Bu da birkaç milyar dolarlık bir portföyü aşmak anlamına geliyor. 
 
GYO konusunda şu an kaçıncı sıradanısınız? 
 
Şu an elindeki portföylerle altıncı büyük GYO'yuz. 
 
Şubat ayında halka arz oldunuz. Küçük düşüşler yaşandığı görülüyor, neden?
 
 2.50 ile çıktık, bugün 2.45'teyiz. Yani 0.5'e düşüş diyorsanız buna bir şey diyemem. Ama ilk çıktığımızda alanların yüzde 80'i iyi bir para kazandı. 
 
Yatırımcıya mesajınız ne? 
 
Büyümekte olan bir grubuz ve gayrimenkulde çok ciddi projelerimiz var. Portföyümüzü çeşitlendirerek şirketimizi de daha güçlendirdiğimizi düşünüyoruz. Zaten gelirlerimiz de belli portföylerdeki kira gelirlerimiz ortada. O nedenle fazla söze gerek olmadığı görüşündeyim. 
 
Kira gelirleriniz nedir? 
 
Mevcut portföye göre kira gelirlerimiz gayet yüksek. 
 
"AMAÇ ŞANTAJLA PARA ALMAK" 
 
Halka arzda Aytur Turizm şirketiyle belli sıkıntılar yaşayan Ahmet Akbalık'a geçen hafta yeniden gündeme gelen iddiaları soruyoruz. Özak GYO'nun ana malvarlığı olarak gösterdiği Belek'te bulunan Ela Quality Resort isimli otelin karlarını diğer ortaklarından kaçırma iddiasını yanıtlayan Akbalık, "Herkesin başına gelebilecek bir şey geldi bizim başımıza da. Şantajla para alma amaçlı bir adım atıldı. Halka arz sürecinde yaşanan bu olayın bize bir etkisi de olmadı ve SPK onay verdi" diyor. 
 
Sibel Atik/Ekonomist

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Yalıkavak Marina'ya yeni dünya markaları gelmeye devam ediyor!
  • 15.06.2022 15:06

Yalıkavak Marina'ya yeni dünya markaları gelmeye devam ediyor!

Bu yaz dünyanın önde gelen markalarından Chanel, Gucci ve Dolce&Gabbana’nın ...

Armani Casa Londra'dan iç mekan önerileri
  • 29.09.2020 11:06

Armani Casa Londra'dan iç mekan önerileri

Armani Casa Londra'dan kareler. ...

İsmail Altun ile Yusuf Şimşek'in Ofton'u merkeze odaklandı
  • 29.06.2016 12:43

İsmail Altun ile Yusuf Şimşek'in Ofton'u merkeze odaklandı

Oflu ve Tonyalı iki Karadenizli girişimcinin kurduğu Ofton İnşaat; İstanbul ve B ...

Maçka Residance'ta kullanılan Temmer Mermer'e Armani ile Hindistan yolu açıldı!
  • 01.02.2013 11:59

Maçka Residance'ta kullanılan Temmer Mermer'e Armani ile Hindistan yolu açıldı!

Dünya markası Armani'nin tasarımını üstlendiği Maçka Residence by Armani/Casa pr ...

Özak GYO, Ela Quality Resort'a ek olarak dört oteli birden yapacak!
  • 13.08.2012 17:01

Özak GYO, Ela Quality Resort'a ek olarak dört oteli birden yapacak!

İş yaşamına tekstille atılan Özak Holding, bugün turizm, gayrimenkul, inşaat sek ...

Armani yakında Türkiye'ye yerleşecek!
  • 09.07.2012 08:41

Armani yakında Türkiye'ye yerleşecek!

İtalyan Armani Jeans, krizi fırsat bilerek uzun yıllardır distribütör olarak çal ...