maritbet girişmaritbet
Ağrı'nın yapılacak geniş kapsamlı çalışmalarla turizme kazandırılması hedefleniyor!

Ağrı'nın yapılacak geniş kapsamlı çalışmalarla turizme kazandırılması hedefleniyor!

Tarihi İshak Paşa Sarayı, Ağrı Dağı, Ahmed-i Hani Türbesi gibi önemli değerlere sahip olan kentin, yapılacak geniş kapsamlı çalışmayla turizme kazandırılması hedefleniyor

 

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Faruk Kaya, yaptığı açıklamada, kentin coğrafi, kültürel yapısı ve turizm potansiyeli üzerine birçok çalışma yaptığını belirterek, araştırmalarda Ağrı'nın her yönüyle turizm açısından önemli zenginliklere sahip olduğunu tespit ettiğini söyledi.
 
Ağrı'nın elindeki değerlerin yeterince bilinmediğini dile getiren Kaya, "Güney Afrika'nın elması neyse Türkiye'nin de Ağrı Dağı odur. Ağrı'nın turizm açısından gelişmemesinin tek nedeni bölgedeki terör olayları değildir. Örnek verecek olursak İspanya'da da terör sorunu var. Ancak İspanya şu anda turizm açısından birinci sıradadır" dedi.
 
Doğu Anadolu'nun turizm açısından yeterince gelişmediğini anlatan Kaya, bölgenin doğal güzellikleri, tarihi yerleşim birimi kalıntıları, arkeolojik eserler bakımından önemli bir turizm potansiyeline sahip olduğunu vurguladı.
 
Söz konusu değerlerin tanıtılmasının çok önemli olduğunun altını çizen Kaya, kentte turizmin gelişememesini, sadece terör olaylarına bağlamanın yanlış olduğuna dikkati çekerek, "Bu yörede doğal tarihi ve kültürel çekiciliğe bağlı olarak ortaya çıkan yüksek turizm potansiyeli, gelişen hizmet anlayışı, tesis kalitesi ölçüsünde ülkemizin dolayısıyla Ağrı'nın ekonomisine ve tanıtımına büyük katkı sağlayacaktır" diye konuştu.
 
"Keşfedilmeyi bekleyen tarihi ve kültürel yapılar var"
Bölgenin avcılık, dağcılık, kayak turizmi, rekreasyonel yaylacılık gibi turizmi destekleyen potansiyeli bulunduğunu belirten Kaya, "Kentte turizmi geliştirmek için geniş kapsamlı bir kalkınma projesi hazırlamak gerekiyor. Avrupa Birliği'nin turizme sağladığı teşviklerden azami ölçüde faydalanmak, yabancı turistleri Ağrı'ya çekebilecek tanıtım ve altyapı çalışmaları da yapmak gerekiyor" dedi.
 
Ağrı'da keşfedilmeyi bekleyen birçok tarihi ve kültürel yapı olduğunu belirten Doç. Dr. Kaya, şöyle devam etti:
"Ağrı, turistik değerleri özellikle Doğubayazıt ilçesi sınırları içerisinde bulunan ve kutsal kitaplarda yer almış büyük ve küçük Ağrı dağları, meteor çukuru, Balık Gölü, İshak Paşa Sarayı, Doğubayazıt Kalesi ve Ahmed-i Hani Türbesi, Nuh'un Gemisi olduğu sanılan doğal yapı ve yine bu çevrede bulunduğu iddia edilen Nuh'un kayıp kenti Naxuan ile tanınmaktadır. Ayrıca Urartular dönemine ait olduğu sanılan Toprakkale köyündeki cami ve kale de önemli birer turistik değer olarak önem taşımaktadır."
 
"Potansiyelin değerlendirilmesi, ekonomiyi geliştirecektir"
Ağrı Dağı ve İshak Paşa Sarayı'nı görmek için her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turistin Doğubayazıt ilçesini ziyaret ettiğinin altını çizen Kaya, "Özellikle Nuh Tufanı Efsanesi sebebiyle diğer dağlardan daha çok yabancı çekmek gibi üstün bir tarafı olan Ağrı Dağı'nın turizm potansiyelinin yeterince değerlendirilmesi halinde Ağrı'da ciddi anlamda bir ekonomik büyümenin oluşması sağlanacaktır" ifadelerini kullandı.
 
Kaya, Ağrı Dağı'nın gereği gibi değerlendirilmesi halinde kente tahmin edilemeyecek kadar gelir sağlayacağını vurgulayarak, konuşmasını şöyle tamamladı: "Ancak turizm kaynaklarının değerlendirilmesi, öncelikle tesislere ve onların tanıtılmasına bağlıdır. Ağrı Dağı'nda yüksek bir turizm potansiyeli mevcuttur ve değerlendirilmesi mümkündür. Ağrı Dağı ve yakın çevresi dağ yürüyüşü, dağ bisikleti, atlı sporlar, motokros, yamaç paraşütü, dağ rallisi, kampçılık, avcılık ve çim kayağı için uygun konuma ve koşullara sahiptir. Söz konusu faaliyetler için çeşitli tesislerin yapılması bölgenin turizm potansiyelini daha da arttıracaktır."
 
Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Doğubayazıt Belediye Başkanlığı’ndan kiralık 8 dükkan!
  • 21.12.2018 08:51

Doğubayazıt Belediye Başkanlığı’ndan kiralık 8 dükkan!

Mülkiyeti Doğubayazıt Belediye Başkanlığı’na ait, Doğubayazıt Alışveriş Merkezin ...

Bakan Kurum'dan Ağrı'ya kentsel dönüşüm müjdesi
  • 09.11.2018 15:51

Bakan Kurum'dan Ağrı'ya kentsel dönüşüm müjdesi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Ağrı'da kentsel dönüşüm ile ilgili öneml ...

Ağrı Dağı'nın eteklerine güneş enerji santrali kuruluyor
  • 26.09.2018 16:38

Ağrı Dağı'nın eteklerine güneş enerji santrali kuruluyor

Iğdır Üniversitesinin Ağrı Dağı eteklerindeki kampüsüne, tasarlanan projeyle 500 ...

6 ilde toplam 37 taşınmaz özelleştiriliyor!
  • 12.07.2017 10:34

6 ilde toplam 37 taşınmaz özelleştiriliyor!

Ankara, Ağrı, İstanbul, Balıkesir ve Bolu’da bulunan bazı taşınmazların satış yö ...

Ağrı'da pazar yerinin çatısı çöktü!
  • 13.02.2017 16:21

Ağrı'da pazar yerinin çatısı çöktü!

Ağrı'da bir pazar yerinin kar biriken çatısı çöktü, olayda yaralananlar olduğu b ...

Ağrı'nın doğalgazını hangi firma dağıtacak?
  • 26.12.2016 15:30

Ağrı'nın doğalgazını hangi firma dağıtacak?

Ağrı'nın ilk merkeziyle ile Doğubayazıt ilçesi için gerçekleştirilecek olan doğa ...