maritbet girişmaritbet
Suriye sınırındaki Türk Seddi nisanda bitiyor

Suriye sınırındaki Türk Seddi nisanda bitiyor

TOKİ tarafından Suriye sınırına inşa edilen duvar ve yollar mart-nisan gibi tamamlanacak ve sınır güvenli hale gelecek.

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Mehmet Ergün Turan, bu yılı hedefinin üzerinde 64 bin 200 konut üretimi ile tamamlayacak olan TOKİ'nin gelecek yıl 65 bin konut ihale ve inşa etmeyi planladığını dile getirdi.

Suriye'de sınır güvenliği için yapımına karar verilen duvar ve yollara ilişkin bütün ihalelerin tamamlandığını belirten Turan, “ Sınır duvarına ilişkin inşaatlar son hızda devam ediyor. Mart-nisan gibi Türkiye sınırının tamamı güvenli hale gelmiş olacak. Yaklaşık 600 kilometrelik bölümünü TOKİ yapıyor. Bir kısmı Milli Savunma Bakanlığı ve valilikler tarafından zaten yapılmıştı. Duvar ve yolun tamamı yerli, Türk firmaları tarafından inşa ediliyor. Neredeyse her gün 2.5-3 km duvar ve yol yaparak ilerliyoruz. Bunun yanında duvar kadar önemli olan bir başka şey sınır güvenlik yolunu da yapıyoruz. Duvarın hemen arkasına fiziki güvenlik yolu ve kuleler olacak” diye konuştu. Duvarın prefabrik olduğuna da dikkat çeken Turan, “Duvarlar inşa edilip, taşıyıp Suriye sınırına yerleştiriyoruz. Ağırlıkları 7-8 ton gelen parçalardan oluşuyor. Güvenlik sorunu ortadan kalktığında duvarları taşıyıp başka bölgelerde istediğimiz amaçla yeniden kullanabiliriz” diye konuştu.

GÜNEYDOĞUYA 17 BİN KONUT

Turan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın sorumluluğunda Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da terörden zarar görenler için yapılan konutların inşaatlarına başlandığını da belirtti. Diyarbakır, Silopi, Cizre ve İdil'de inşaatlara başladıklarını belirten Turan, “Sur içerisindeki tarihi dokunun ihyası şeklinde olacak yerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı çalışıyor. Bunun dışında şehirlerde 7- 8 bin konut inşaatına başladık. Yılbaşından sonra Diyarbakır'daki konutların bir kısmını ve Silopi'deki konutları teslim edebileceğiz. 65 bin  konut hedefimizin 17 bini Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yapacağız” dedi.

TOKİ MODELİNE YURTDIŞINDAN İLGİ

TOKİ modeline Körfez, Ortadoğu, Afrika, Güney Amerika ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkeden geldiğini kaydeden Turan, “Ancak bunu biz Türkiye'ye yeni katma değer üretecek bir enstrümana henüz çeviremedik” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: “İnşaat sektöründe Türk şirketlerinde önemli bir birikim var. TOKİ'de bu sektördeki en önemli kurumlardan biri. Şu ana kadar bu tecrübeyi yurtdışından para kazanacak bir aşamaya getiremedik. Bu birikimi yurtdışında kullanarak Türkiye'ye katma değer üretebilecek yeni bir enstrümana çevirebilecek miyiz bunun için uğraşıyoruz.” Turan ayrıca, iştirakleri olan Emlak Konut GYO'nun EKGYO.IS borsada işlem gören 16. büyük şirket olduğuna da dikkat çekerek, “Hisselerinin yaklaşık yüzde 80'in yabancı yatırımcının portföylerinde olduğu bir şirketten bahsediyoruz. Başarılıları devam edecektir. Emlak Konut GYO ile ilgili ek bir halka arz düşünmüyoruz” ifadelerini kullandı.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Dünyanın en uzun duvarı 'Türk Seddi' tamamlanıyor
  • 19.12.2017 10:31

Dünyanın en uzun duvarı 'Türk Seddi' tamamlanıyor

Dünyanın en uzun üçüncü duvarı olma özelliğine taşıyacak olan ve 'Türk Seddi' ol ...

Suriye sınırındaki Türk Seddi nisanda bitiyor
  • 10.12.2016 08:36

Suriye sınırındaki Türk Seddi nisanda bitiyor

TOKİ tarafından Suriye sınırına inşa edilen duvar ve yollar mart-nisan gibi tama ...

Dünyanın en uzun 3. duvarında çalışmalar sürüyor
  • 27.11.2016 11:23

Dünyanın en uzun 3. duvarında çalışmalar sürüyor

Türkiye ile Suriye arasındaki sınıra yapılan 911 kilometrelik beton blokların ör ...