maritbet girişmaritbet
Gökkuşağı Yapı Sistemleri ihracatını artıracak!

Gökkuşağı Yapı Sistemleri ihracatını artıracak!

Firmanın 25 yılla yaklaşan hikayesi aslında doğduğu bölgeyi unutmayan bir iş adamının hikayesi

Firmanın 25 yılla yaklaşan hikayesi aslında doğduğu bölgeyi unutmayan bir iş adamının hikayesi. İnşaat sektöründe çalışmak için yıllar önce İstanbul'a giden iş adamı, burada 1989 yılında Gökkuşağı Yapı Sistemleri'ni kurdu. Kısa sürede ülkenin önde gelen firmalarına zincir mağaza dekorasyonu yapmaya başladı, daha sonra kamudaki önemli projeleri hayata geçirdi. Her şey istediği gibi ilerliyordu ama belki kendini borçlu hissetmesi, belki de duyduğu özlem onu bir karar almaya itti. İşadamı Cemal Avcı, 2011 yılına geldiği zaman yatırım yapmak için istihdam sağlamak için kısacası doğduğu topraklara hizmet edebilmek için Iğdır'a döndü.

Dönüşünü “Bu yatırımı bölgemize yapmayı düşünürken para kazanmak bizim önceliğimiz değildi. Ticari hayatımız boyunca biriktirdiğimiz, doğup büyüdüğümüz topraklara yatırım yapma kararı alırken hiç düşünmedik” cümleleriyle anlatan Gökkuşağı Yapı Sistemleri Genel Müdürü Cemal Avcı, 7 milyon TLlik yatırım ile Iğdır Organize Sanayi Bölgesi'nde fabrika kurdu. Yatırımlarına ara vermeden devam eden firma, yalıtım malzemelerinde kaz tüyünün kullandığı projesiyle de dikkat çekiyor. Iğdır'a önemli bir yatırım yapan Cemal Avcı ile faaliyetlerini, projelerini KOBİDEN'e anlattı.

- Kuruluş hikayenizi okurlarımızla paylaşır mısınız?

Firmamız 1989'da İstanbul Bakırköy'de kuruldu. Kısa sürede Türkiye'nin önde gelen firmalarına zincir mağaza dekorasyonu yapmaya başladık. Bununla birlikte faaliyet alanlarımıza kamu müteahhitliğini de aldık. Teknik kadromuzu bu alanda uzmanlaştırarak kamudaki büyük projeleri hayata geçirdik. Ayrıca firmamızın Zeytinburnu ve Esenyurt'ta olmak üzere iki adet yapı marketi bulunuyor. Toplam 190 kişiye istihdam sağlıyoruz.

Şirketimiz 2011'de Iğdır Organize Sanayi Bölgesi'nde 5 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 25 bin metrekarelik alan üzerine kurulu fabrikada faaliyetlerine başladı. Söz konusu dönemde ilk etapta 7 milyon TLlik bir yatırıma karar verdik.

- Iğdır'ı tercih etmenizin ardında hangi etkenler bulunuyor?

Teşvik sisteminin etkisi, Iğdır'da Organize Sanayi Bölgesi'nin kurulmuş olması bu bölgeyi seçmemizdeki öncelikli etkenler. Iğdır'ın mikro ikliminin üretim sürecine olumlu etkisi, sınır bölgesinde yer alması ve nakliye avantajının bulunması da bizim için önemli sebepler arasında yer alıyor. Ayrıca sosyal sorumluluk nedeniyle herkesin doğduğu bölgeye yatırım yaparak bölgenin kalkınmasına karınca kararınca katkısının olması gerektiğini düşünüyorum.

-Şirketinizin faaliyetleri hakkında bilgi verir misiniz?

Strafor olarak bilinen ısı yalıtım malzemelerinin yanı sıra söve ve iç dekorasyon ürünlerini de imal ediyoruz. Mevcut kapasitemiz yıllık 3 bin 600 ton. Fabrikamızda şu an 40 kişi çalışıyor.

Üretim uygulama ve pazarlama olarak paralel büyümeyi hedefliyoruz. Ürünlerimizi genel olarak iç pazara gönderiyoruz. Özellikle inşaat sektörünün canlandığı dönemde iç pazarın talebi oldukça yüksek oluyor. Ayrıca enerji verimliliği kapsamında yeni binalarda ısı yalıtımının zorunlu olması da sektörü canlı tutuyor. “Wingstherm” ve “Dekor Söve” isimli markalarımızla üretim yapıyoruz. Bununla birlikte toptancılar aracılığı ile Rusya, Almanya, Azerbaycan, İran ve Orta Asya Türk Cumhuriyetlerine ihracat yapıyoruz. Ürünlerimiz gerekli kalite belgelerine sahip.

-Önümüzdeki döneme ilişkin planlarınız neler?

Biz yatırımlarımıza devam ediyoruz. Bu kapsamda bölgemizde faaliyet gösteren Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) Iğdır Yatırım Destek Ofisi ile sürekli temas halindeyiz. Kendilerinin yönlendirmeleri neticesinde 2011'de ajanstan geri ödemesiz mali destek almaya hak kazandık. Böylece yeni makineler alarak kapasitemizi artıracağız. Ayrıca fabrika arazimize 5 bin metrekarelik ek bina yaparak inşaat malzemeleri üretimimizi çeşitlendireceğiz. Bu sayede orta vadede hedefimiz olan 10 bin metrekarelik kapalı üretim alanına kavuşacağız.

Amacımız kaliteli ürünlerimizi çeşitlendirerek Iğdır'dan hedef pazarlara olan ihracatımızı artırmak, iç piyasada da önemli bir aktör haline gelmek. Bu süreçte Türk müteahhitlik firmalarının başarısı bizim için oldukça önem arz ediyor. Türk müteahhitlik firmaları devlet tarafından desteklenmeli, Afrika'dan Amerika'ya kadar tüm dünya sathında faaliyetlerini gerçekleştirmeleri için gerekli bürokrasi ve bankacılık uygulamalarının kolaylaştırılması gerektiğini düşünüyorum.

-Sektör olarak ne tür destekler bekliyorsunuz?

Biz 2010'da teşvik sisteminden yararlanarak fabrikamızı kurduk. Daha sonra 2012 yılında yeni teşvik sistemi kabul edildi. Bizim dönemimize bu sistem yetişmedi. Bununla birlikte SERKA'nın desteklerinin olmasını bölge için çok olumlu buluyorum. Ancak KOSGEB'in imalat ve hizmet sektörüne makine odaklı daha fazla destek vermesi gerekmektedir. Ayrıca faizsiz veya düşük faizli uzun vadeli işletme kredileri yaygınlaştırılmalı. Piyasada paranın dönmesi gerekir. KOSGEB'in belgelendirme ve fuar desteklerini sektörümüz için yerinde buluyorum.

Iğdır ihracatta önemli bir nokta

Iğdır Türkiye'nin Ermenistan, Azerbaycan (Nahçıvan) ve İran olmak üzere ülke ile sınır olan tek ilidir. Iğdır sınır ili olmasının avantajını yaptığı ihracatla da kanıtlğıyor. İç pazardan ziyade dış pazarlara odaklanan Iğdır, 2011 yılı TÜİK verilerine göre Doğu Anadolu Bölgesi'nin en fazla ihracat gerçekleştiren üçüncü ili. Artan ihracatın en önemli nedeni Iğdır'ın komşu ülkelerle yakın kültürel bağlarının bulunması ve nakliye avantajı sunmasıdır. Iğdır'ın ihracatı başta Azerbaycan olmak üzere, İran, Türkmenistan, Kırgızistan, Irak, Gürcistan, Pakistan gibi yakın ülkelere ulaşıyor.

Isı yalıtımına kaz tüyü dokunuşu

Isı yalıtımında kaz tüyü kullanımını öngören projeleri ile ilgili bilgi veren Cemal Avcı , “Kaz tüyünü yalıtım sektöründe kullanabileceğimizi gördük. Bunu yapı malzemesiyle entegre etme çalışmalarına başladık. Bu entegrasyon için sadece kaz tüyüyle değil, alışılmış yapı malzemenin dışında bir şey kullanmak gerekiyor. Projemizi de tamamen kaz tüyüne uygun bir şekilde düzenledik. Bugüne kadar kaz tüyü yapıda kullanılmamış. Proje, sosyal sorumluluk özelliği de taşıyor, biz öyle yaklaşıyoruz. Bu projeler kullanıcılar uzun vadede önemli kazançlar sağlayacak. Biz yapılarda farklı ve yeni ürünler kullanılmasına önem veriyoruz, bunun içinde böyle bir çalışma başlattık. Bu projemiz hem binalara hem de sektöre değer katacak” dedi.

Kobiden

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Gökkuşağı Yapı Sistemleri ihracatını artıracak!
  • 26.09.2013 13:57

Gökkuşağı Yapı Sistemleri ihracatını artıracak!

Firmanın 25 yılla yaklaşan hikayesi aslında doğduğu bölgeyi unutmayan bir iş ada ...