maritbet girişmaritbet
Aşkale, Van Çimento’ya yaptığı yatırımla kapasite arttırdı!

Aşkale, Van Çimento’ya yaptığı yatırımla kapasite arttırdı!

Van Çimento'daki yeni tesisleri ile çimento üretim kapasitelerini arttırdıklarını söyleyen Aşkale Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, Gümüşhane Çimento’da günlük 4 bin ton klinker üretim kapasiteli tesis yatırımına başladıklarını dile getirdi

 

Van Çimento'da günlük 3 bin 500 ton klinker üretim kapasitesine sahip olan yeni tesisleri ile yıllık 1 milyon 540 bin ton çimento üretim kapasitesine ulaştıklarını vurgulayan Aşkale Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, bu tesisle beraber Van Çimento'nun yıllık çimento üretim kapasitesinin ise 2 milyon tonu aştığını kaydetti. Yatırımın toplam tutarının 78 milyon 500 bin dolar olduğunu belirten Yücelik, Gümüşhane Çimento'da ekim ayı içinde temeli atılan ve günlük 4 bin ton klinker üretim kapasiteli tesis yatırımına başladıklarını ifade etti.
 
Bu tesisin 2013 yılında üretime başlamasının hedeflendiğini söyleyen Yücelik, “85 milyon 500 bin dolarlık bu yatırımla, hem Gümüşhane hem de bölge için ciddi bir tesis oluşturulacak. Bu tesisin yıllık çimento üretim kapasitesinin 1milyon 760 bin tonu bulmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.
 
Kamu eliyle 1968 yılında kurulan Aşkale Çimento'nun, 1971 yılında işletmeye geçtiğini belirten Lütfü Yücelik, firmalarının 1993 yılında Erzurum'da kurulan bin ortaklı Erçimsan şirketi tarafından özelleştirme yoluyla satın alındığı bilgisini verdi. Özelleştirme ile birlikte hem yatırımlara hem de pazar payının artırılmasına yönelik çalışmalara başlandığını aktaran Yücelik, ilk etapta fabrikanın hantal yapısını ortadan kaldırmak için iyileştirme yatırımlarına başlandığını dile getirdi. Birçok birimde yapılan küçük yatırımlar sonucunda ciddi tasarruflar sağlandığına dikkat çeken Yücelik, şöyle devam etti: “Aşkale Çimento, özelleştiği günden bu yana bin ortaklı yapısı ile zor şartlara rağmen birçok başarı gerçekleştirdi. Aşkale'de zarar eden bir fabrikanın küllerinden bugün Erzurum, Aşkale, Trabzon, Van, Ağrı, Tercan, Erzincan, Giresun, Gümüşhane ve Gürcistan Batum'da çok büyük sanayi tesisleri yükseldi. Yatırımlara hiç durmadan devam eden Aşkale Çimento, aynı zamanda ortaklarına da her yıl düzenli olarak kâr dağıtıyor.”
 
Atık gazdan enerji üretiyor
 
Çimentonun üretim süreçlerinden biri olan fırın soğutmasındaki atık sıcak gazdan enerji üretmeye başlandığını vurgulayan Lütfü Yücelik,  atık gazın miktarına bağlı olarak maksimum 6.82 megavat ile minimum 3.8 megavat saat elektrik enerjisi üretilmesinin hedeflendiğini ifade etti. Yücelik, bunun yıllık ortalama 50 milyon kw saat anlamına geldiğinin altını çizdi.  2011 yılında toplam fabrikalardan 3 milyon ton çimento satışı yaptıklarını belirten Yücelik,  hazır beton tesislerinden 527 bin metreküp satış yapıldığı bilgisini verdi. Şirkette bin 100 kişi istihdam edildiğini söyleyen Yücelik, yatırım, müteahit ve benzeri dolaylı şekillerde toplam istihdamın 3 bini bulduğunu dile getirdi.  2012 yılının ilk yarısının beklentileri seviyesinde gerçekleştiğini aktaran Yücelik, “Bu paralelde yıl sonu hedeflerimizin kısmen gerçekleşmesini bekliyoruz. Bununla birlikte bu yıl hazır beton üretim tesisleri yenileme çalışmaları ve tesis alımları yapıldı” dedi.
 
“Yeni yatırım ve kapasite artışı ancak ihracatla sağlanabilir”
 
Özellikle nakliye ve yasal mevzuatlar noktasında dış piyasalarla rekabet edilemediğini vurgulayan Lütfü Yücelik, çimento sektörünün makine ve yatırım ihtiyaçlarının önemli bir kısmının yurtdışı pazarlardan sağlandığını kaydetti. Yücelik, bu durumun sektörün dışa bağımlılığını ifade ettiğini kaydetti. Çimento ve hazır beton sektörünün genel anlamda son yıllarda olduğu gibi hedeflenen üretim ve satış rakamlarını yakalayabildiğine dikkat çeken Yücelik, yeni yatırımlar ve beraberinde gelen kapasite artırımlarının ancak ihracat ile sağlanabildiğinin altını çizdi. Bu anlamda çimento sektörü için ihracatın çok önemli bir unsur olduğunu söyleyen Yücelik, şunları ekledi:
 
“İhracat noktalarının artması ya da azalması sektöre çok ciddi ivmeler ya da daralmalar getirir. Özellikle mevzuatlardan kaynaklanan ciddi sorunlar var. Çimento sektörü birçok anlamda farklılık gösteriyor. Kanun ya da yönetmelikler hazırlanırken bu anlamda bazı gerçeklerin göz ardı edilmemesi gerektiğini düşünüyoruz.”
 
Kobiden.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Aşkale Çimento: Fabrikalarımızla bölgesel aktör haline geldik!
  • 18.09.2013 11:38

Aşkale Çimento: Fabrikalarımızla bölgesel aktör haline geldik!

Aşkale Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Yücelik, çimento sektöründe Aşkale, Van, T ...

Aşkale, çimentodaki büyümesini sürdürüyor!
  • 29.08.2013 14:58

Aşkale, çimentodaki büyümesini sürdürüyor!

Türkiye inşaat sektöründeki olumlu seyrin etkisiyle çimento sektöründeki büyümel ...

Aşkale Çimento Gümüşhane'de büyüyecek!
  • 11.07.2013 09:41

Aşkale Çimento Gümüşhane'de büyüyecek!

Aşkale Çimento, Erzincan ve Gümüşhane'deki tesislerinde büyüyor. 85.5 milyon dol ...

Aşkale, Van Çimento’ya yaptığı yatırımla kapasite arttırdı!
  • 25.11.2012 07:53

Aşkale, Van Çimento’ya yaptığı yatırımla kapasite arttırdı!

Van Çimento'daki yeni tesisleri ile çimento üretim kapasitelerini arttırdıkların ...