maritbet girişmaritbet
Sıfır Enerjili Binalar CLIMAMED’de ele alınacak!

Sıfır Enerjili Binalar CLIMAMED’de ele alınacak!

Pazar hacmi 1.3 trilyon dolara ulaşacak “Sıfır Enerjili Binalar” ın formülleri için uluslararası platformdan uzmanlar İstanbul’da toplanıyor

Pazar hacmi 1.3 trilyon dolara ulaşacak “Sıfır Enerjili Binalar” ın formülleri için uluslararası platformdan uzmanlar İstanbul'da toplanıyor.

Net Sıfır Enerjili Binalar, Akdeniz Ülkeleri Uluslararası İklimlendirme Kongresi CLIMAMED'de ele alınacak. Climamed, 3-4 Ekim 2013 tarihleri arasında İstanbul Harbiye Askeri Müze Kongre Merkezi'nde gerçekleşecek.

Akdeniz Ülkeleri Tesisat Mühendisleri Dernekleri'nin (AICARR – İtalya, AICVF – Fransa, APIRAC – Portekiz, ATECYR – İspanya, TTMD – Türkiye) ortaklaşa düzenlediği ve TTMD'nin ev sahipliğinde gerçekleşecek CLIMAMED'13 basın toplantısı 28 Eylül 2013 tarihinde Cemile Sultan Korusu'nda yapıldı.

Ulusal ve sektörel basının katılım sağladığı toplantıda, CLIMAMED Yönetim Kurulu Başkanı Cafer Ünlü kongreyi anlatarak kongreye ilişkin son bilgiler paylaştı. Kongre hakkında genel bir tanıtım yapan Ünlü ilk olarak kongreyi oluşturan ülkeleri sıralayarak, Climamed tarihçesi hakkında bilgi verdi. Climamed'in, Akdeniz iklim kuşağındaki ülkelerin kendi verilerinden elde ettiği bilgileri paylaşmak için oluşturduğu bir Kongre olduğunu belirten Cafer Ünlü, TTMD'nin bu kongreye katılarak ülkemizin tesisat sektörünü yurtdışına tanıtma hedefinde olduğunu belirtti.

“Hedef Net Sıfır Enerjili Binalar”

AB ülkelerinde, 2018'den itibaren kamu ve kamuya açık binaların kendi enerjisini üreten, yenilenebilir enerji kullanılan binalar olma zorunluluğu getirildiğini belirten Ünlü, 2020'den itibaren ise tüm yapıların bu şekilde yapılacağını söyledi. Birleşmiş Milletler raporuna göre 2035 yılına kadar net sıfır enerjili binaların Pazar hacminin 1.3 trilyon dolar olacağına dikkat çeken Cafer Ünlü; Climamed'13 Kongresi'nin bu konuyu ele almak için en ciddi platform olduğunu belirterek Kongre hakkında şunları söyledi: “Climamed Kongresi, Türkiye'de ilk kez düzenleniyor. TTMD'nin ev sahipliği yapacağı kongreye uluslararası alanda da rekor sayıda katılım gerçekleşti ve Amerika'dan Japonya'ya toplam 21 ülkeden 159 bildiri özeti geldi. Kongrede 78 bildiri, 12 poster sunulacak. Ayrıca  Türkiye, İtalya, İspanya, Portekiz ve Fransa'nın katılacağı ‘yaklaşık sıfır enerjili binalar' konulu bir de panel düzenlenecek.”

“Enerjide Dışa Bağımlıyız”

Türkiye'nin enerji tüketim ve enerji verimliliği rakamlarını ortaya koyan Climamed Yönetim Kurulu Başkanı Cafer Ünlü, “yılda 82 milyar dolar enerji tüketiyoruz, bunun 60 milyar doları ithal. Bu da bizim enerjide dışa bağımlı bir ülke olduğumuzu gösteriyor. Tüketilen enerjinin %35'lik bölümü binalarda, %36 sı sanayide kullanılıyor. %71'lik bölümü ise iklimlendirme mühendislerinin kontrolünde. Bu nedenle bizlere çok önemli görevler düşüyor” dedi.

Türkiye'nin enerji yoğunluğu değerlerinin AB ülkeleri ortalamalarından çok uzak olduğunu belirten Ünlü, enerji kayıplarının önüne geçilebilmesi için birçok sahada iyileştirmeler yapmak zorunda olduğumuzu ve fosil yakıtlar yerine yenilebilir enerji kullanımının artırılması gerektiğini söyledi.

Toplantıda konuşan Türk Tesisat Mühendisleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Bahri Türkmen, TTMD'nin faaliyet gösterdiği alanları anlatarak TTMD hakkında genel bilgi verdi. Türkiye'de çeşitli bölgelerden elde edilen enerji tüketim değerleri AB ülkeleri ile kıyaslayarak örnekleyen Bahri Türkmen, doğal gaz çevrim santrallerinde elektrik üretimi için harcanan enerji sırasında gökyüzüne attığımız ısıyı tekrar kullanarak büyük tasarruf sağlama potansiyeline sahip olduğumuza dikkat çekti.

Türkmen,klasik sistemlerin artık unutulması gerektiğini söyleyerek; “kendi enerjisini üreten binalar tasarlamamız lazım.klasik sisteme göre ilk yatırım maliyeti %30 daha pahalı ancak 3-4 sene içerisinde bu bedel amorti ediliyor ve gelecek her yılda %40 daha fazla verim alınıyor” dedi.

Toplantı sonunda Climamed'13 Başkanı Cafer Ünlü; binalarda enerji kullanımı ve enerji verimliliği, sıfır enerji kullanımlı binalar gibi birçok alt başlığın kongrede ele alınacağını belirterek enerjide dışa bağımlı bir ülke olan Türkiye için bu kongrenin önemine dikkat çekti ve kongreyi başarılı şekilde tamamlayabilmek için tüm tanıtım çalışmalarının yapıldığını belirtti.

CLIMAMED 2013 Kongre Konuları

Yaklaşık Sıfır Enerjili Binalar (NZEB)

Binalarda Sürdürülebilir Enerji Kullanımı ve Enerji Verimliliği

Yenilenebilir Enerji Uygulamaları

Konfor Gereksinimleri: Uygulama  ve Kontrol

Enerji Performansı Yönetmeliği, Standartlar ve Direktifler

İç Hava Kalitesi ve Sağlık

Havalandırma Sistemleri

Bina Yönetimi ve Sistem Bakımı

İleri  Isıtma-Havalandırma-İklimlendirme Uygulamaları ve Örnekleri

Devreye Alma ve Tesis Yönetimi

Tarihi Yapılarda Isıtma-Havalandırma-İklimlendirme Sistemleri

Modelleme, Simülasyon ve Bileşik Tasarım

Enerji Verimli Sıcak Su Sistemleri

İçme Suyu Verimli Kullanımı, Çevre Dostu Atık Yönetimi

Yapay Aydınlatma Ve Gün Işığı Aydınlatması

Akıllı Bina Teknolojileri

Temel Isı Transferi ve Termodinamik Çalışmaları

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Sıfır enerjili binalar, Türkiye'nin 2053 hedefinde önemli rol oynayacak!
  • 08.03.2022 09:22

Sıfır enerjili binalar, Türkiye'nin 2053 hedefinde önemli rol oynayacak!

Türkiye’nin Paris Anlaşması’nı onaylaması ve 2053 yılına kadar karbon emisyonlar ...

Sıfır Enerjili Binalar CLIMAMED’de ele alınacak!
  • 30.09.2013 14:56

Sıfır Enerjili Binalar CLIMAMED’de ele alınacak!

Pazar hacmi 1.3 trilyon dolara ulaşacak “Sıfır Enerjili Binalar” ın formülleri i ...