maritbet girişmaritbet
Küçükçalık İnşaat, Kurtköy ve Kartal'da yeni projeler yapmayı planlıyor!

Küçükçalık İnşaat, Kurtköy ve Kartal'da yeni projeler yapmayı planlıyor!

Küçükçalık İnşaat, İstanbul'da Kurtköy, Kartal gibi yerlerdeki arsalarının üzerinde konut üretmeyi düşünüyor

 

Ev tekstili ürünleriyle markalaşan Küçükçalık Grubu, son dönemde gayrimenkul yatırımlarına ağırlık veriyor. Grup, Olivium Outlet ve Bursa 'daki Kent Meydanı alışveriş merkezlerinin ardından şimdi de istanbul'un Anadolu Yakası'nda konut ve iş merkezleri inşa ediyor...
 
EV tekstili deyince akla ilk gelen şirketlerden biri de Küçükçalık Grubu... îşe 1966 yılında manifaturacılıkla başlayan Küçükçalık ailesi, bugün tekstil sektöründe 7 şirketiyle faaliyet gösteriyor. 
 
Grubun "patron" koltuğunda ise ailenin ikinci kuşak temsilcilerinden Yaşar Küçükçalık oturuyor. 
 
Yaşar Küçükçalık, aynı zamanda Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve işadamları Derneği'nin başkanı. Küçükçalık'la hem grubun işlerini hem de ev tekstili sektörünün durumunu konuştuk... 
 
İsterseniz önce kendi işlerinizden başlayalım. Ev tekstilinde daha fazla büyümeyi düşünüyor musunuz? 
 
Kayseri ve Mısır'da iki fabrikamız var. Bu fabrikalarda 2 bin kişi çalışıyor. Yılda 75 milyon metre üretim yapıyoruz. Geçen yılki ihracatımız 100 milyon dolar. Şu anda sıfırdan bir tekstil yatırımı planımız yok. Sadece teknoloji yenilemeye yönelik bu yıl 5 milyon dolarlık bir yatırım yapıyoruz. Bu sektörden çıkmak gibi bir planımız yok. 
 
Tekstil dışında başka sektörlere girecek misiniz? 
 
İnşaat sektörünü girdik. Aslında biz çok eski inşaatçıyız, İstanbul Bostancı Gösteri Merkezi'nin karşısında Bostancı Paragon ismiyle rezidans yaparak inşaata geri döndük. 66 daireden oluşan bir projeydi. Tamamlayıp sahiplerine teslim ettik. 
 
Birkaç projemiz daha var. İstanbul'da Kurtköy, Kartal gibi yerlerdeki arsalarımızın üzerinde konut üretmeyi düşünüyoruz. Buralarda iş merkezi, AVM (alışveriş merkezi) ve konuttan oluşan karma projeler gerçekleştirmek istiyoruz. Şu anda proje aşamasında. 
 
AVM'leriniz de var. Bu alanda büyümeyi düşünmüyor musunuz? 
 
Evet, Zeytinburnu'ndaki Olivium Outlet Center ve Bursa'daki Kent Merkezi AVM'nin ortaklarındanız. Şimdilik yeni bir AVM yatırımı düşünmüyoruz. Tabii önümüzdeki günler ne gösterir bilemem.
 
Türkiye ev tekstilinde lider ülke olur mu? 
Sektör kendi içinde iki bölüme ayrılıyor. Birincisi daha çok Denizli'de üretilen havlu, bornoz ve çarşaftan oluşan ürün grubu; diğeri ise Bursa ve istanbul'un ağırlıkta olduğu perde ve döşemelik kumaştan oluşan ürünler. Her ikisinde de dünyada söz sahibiyiz. Dünyada ev tekstilinin ihracat hacmi yıllık 60 milyar dolar. Bavul ticaretiyle birlikte bunun 6 milyar dolarını Türkiye karşılıyor. 2023 yılı ihracat hedefimiz 12 milyar dolar. 
Sektörün iç pazar hacmi ise 8 milyar doları buluyor. Ev tekstilinde her aşamayı kat etmiş bir ülkeyiz. Kendi konseptini yaratan, koleksiyon yapan bir konumdayız. 
 
Uzakdoğu ürünlerinden alınan ek vergi sektörünüzü etkiledi mi? 
Ek vergi piyasayı ciddi şekilde canlandırdı. Denizli'de. Bursa'da, Kayseri'de yeni yatırımlar başladı. Bunların bir kısmı kapasiteyi artırmaya yönelik tevsi yatırımları. Bir kısmı da sıfırdan yapılan yatırımlar. Eski tezgahların yerine yenileri alınıyor. Biraz önce söylediğim gibi biz de Kayseri'de kapasiteyi artırmaya yönelik tevsi yatırımı yapıyoruz. Pamuk fiyatlarının aşırı arttığı geçen yıl çoğu ithalatçı sipariş verdiği ham bezi alamadı ve piyasada açık oluştu. Halbuki bu sektörde büyük bir altyapımız var. Elimizdeki sektörü bırakmamamız lazım. 
 
Yeni teşvik yasasını nasıl değerlendiriyorsunuz? 
Ev tekstilinde de ucuz işçilikle üretilebilecek ürünler var. Bu mallar Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da üretilebilir. Zamanla bu tür ürünlerin üretimi o bölgelere kayabilir.
 
Avrupa'daki durgunluktan etkilendiniz mi? İhracatta sorun var mı? 
Avrupa ihracat yaptığımız çok önemli bir bölge. Oradaki durgunluktan etkilenmememiz mümkün değil. Fakat bunun önlemini aldık. Farklı pazarlara yöneldik. Yılın ilk 6 aynı da yaptığımız ihracat yaklaşık 2 milyar dolar. Son 10 yılın ihracat artışı ortalaması yüzde 5'ti. Son 2 yılın ortalaması ise yüzde 8 civarında. Fakat komşularımızda yaşanan siyasi olaylar bizi çok etkiledi. İran ev tekstili için çok önemli bir pazarken şu anda hiçbir şey satamıyoruz. Aynı şekilde Suriye'ye ihracatımız durdu. Irak pazarında ciddi sıkıntı var. Bir süredir Güney Amerika ülkelerinde düzenlenen fuarlara katılıyoruz. Yeni pazarlar kazanmaya başladık. 
 
Havlu bornoz üreticisi olarak biliniyorsunuz. Ürün yelpazesi genişliyor mu? 
İstanbul'da yapılan oteller, ev tekstilcileri otel tekstiline yönlendirdi. Böylece sektör yeni bir ivme kazandı. Diğer yandan yat tekstilinden önemli oranda pay almaya başladık. Firmalarımız ortaya çıkan ihtiyaçlar doğrultusunda kendilerine yön veriyorlar. İhracatta metre birim fiyatımız 4.5 dolar civarında. Bu rakam Çin'de 1 dolar. Zaten bin dolarlık işçilikle. kilovat saati 12 sent olan elektrik gideriyle metresi 1 dolara ev tekstili ihraç etmemiz mümkün değil. 
 
Markalaşmaya yatırım yapılıyor mu? 
Ülke olarak uluslararası alanda bilinirliğiniz yoksa marka çıkarmanız çok zor. 
Dünya platformunda konuşulan bir ülke konumuna geldik. Önümüzdeki dönemde konsept mağazalar görmeye başlayacağız. Grup olarak bizim de bu yönde planlarımız var. 
güvensin. 
 
Size önce biz güveneceğiz ki sonra başkaları da Size göre Türkiye'de ekonomi nasıl seyrediyor? 
 
Euro/dolar paritesi 1.60'lardan 1.20'ye geriledi. Eğer bu TL'de olsa sürekli konuşurduk. Bu para birimlerindeki oynama TL'de yok. Bu durum daha stabil bir paramızın olduğunu gösteriyor. O yüzden iç piyasadaki işlerimi hep TL üzerinden yapmaya çalışıyorum. Ekonominin en büyük göstergesi güvendir. Güveninizi kaybettiğiniz zaman çok varlıklı olsanız da bir şey ifade etmez. 
 
 
"Tekrar aday olmayacağım" 
 
Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TETSİAD) Başkanı Yaşar Küçükçalık, bu göreve 2010 yılında seçilmişti. Küçükçalık'ın görev süresi 2013 yılının mayıs veya haziran TpTÇlA0 ayında yapılacak - genel kurulda sona "n,,"mı-u™"wwu""-4 erecek. Küçükçalık, başkanlığa yeniden aday olmayı düşünmüyor. Derneğin yaklaşık bin üyesi var. Kayseri'de bulunan Abdullah Gül Üniversitesi'nin kurucuları arasında yer alan Küçükçalık, üniversitenin mütevelli heyeti üyesi. 
 
Özbey Men/Para

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kurtköy Paragon Residence foto galerisi!
  • 30.12.2014 11:15

Kurtköy Paragon Residence foto galerisi!

Kurtköy Paragon'un mimari tasarımı Ömer Çamoğlu imzasını taşıyor. 175 daireden o ...

Kurtköy'de yeni bir mahalle kuruluyor!
  • 25.11.2014 11:08

Kurtköy'de yeni bir mahalle kuruluyor!

175 dairelik sıcak bir mahalle olarak tanımlanan Kurtköy Paragon'da teslimler Ma ...

Kurtköy hız kesmiyor, yeni bir proje geliyor
  • 09.10.2014 10:45

Kurtköy hız kesmiyor, yeni bir proje geliyor

2 yatay blokta 175 daireden meydana gelen Kurtköy Paragon'da fiyatlar 214 bin li ...

Ev tekstili sektörü ihracatı 2013’te yüzde 13.5 arttı
  • 04.02.2014 16:20

Ev tekstili sektörü ihracatı 2013’te yüzde 13.5 arttı

Ev tekstili sektörü, 2013 yılını yüzde 13.5 gibi çok önemli bir ihracat artışıyl ...

EVTEKS-İstanbul Ev Tekstili Fuarı'nın açılışını Yaşar Küçükçalık yaptı!
  • 15.05.2013 16:24

EVTEKS-İstanbul Ev Tekstili Fuarı'nın açılışını Yaşar Küçükçalık yaptı!

TETSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Küçükçalık: -"Geçen yıl 800 olan katılımcı ...

Paragon Bostancı Rezidans’ta 1 milyon 250 bin TL’ye 4+1!
  • 15.12.2012 13:32

Paragon Bostancı Rezidans’ta 1 milyon 250 bin TL’ye 4+1!

Küçükçalık İnşaat’ın hayata geçirdiği Paragon Bostancı Rezidans projesinde son 2 ...