maritbet girişmaritbet
Enerji Kimlik Belgesi nasıl alınır?

Enerji Kimlik Belgesi nasıl alınır?

İstanbul'da 70 bin bina Enerji Kimlik Belgesi aldı fakat almayan 2 milyon 900 bin civarındaki bina için 2 Mayıs son gün.

İstanbullular Enerji Kimlik Belgesi almak için nasıl bir yol izlemeli? İşte yanıtlar... 

İstanbul'da İBB'nin rakamlarına göre 3 milyon civarında olan binanın Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Binalardan Enerji Performansı istatistiklerine göre 69 bin 491'i Enerji Kimlik Belgesi (EKB) aldı. Aralık 2008 tarihinde yayınlanan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği gereği; yeni binalarda 01.01.2011 tarihi itibarıyla, mevcut binalarda 2 Mayıs 2017 tarihine kadar Enerji Kimlik Belgesi almak zorunlu hale getirildi. Peki bu belge neyi kapsıyor? Nasıl alınıyor? Maliyeti ne? İşte yanıtları... 

BİNALARA BEYAZ EŞYA GİBİ ENERJİ SINIFI 

Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği'ne göre buzdolapları, klima, çamaşır makineleri gibi beyaz eşyalardaki A-B gibi enerji performans sınıflandırmaları artık binalar için de geçerli. Bu sınıflandırmalar A'dan G'ye kadar yapıldı. A sınıfı en verimli seviyeyi belirtirken, G sınıfı en düşük seviyeyi belirtiyor. Binalarda bu sınıflandırmayı gösteren belgeye Enerji Kimlik Belgesi kısaca EKB deniliyor. Bu sınıflandırma EKB uzmanının referans alman binanın değerleriyle mevcut binanın değerlerini bakanlığın web sistemi üzerinden kıyaslaması sonucu çıkarılıyor. 

İSKAN İÇİN 'C' ŞART 

Yeni yapılacak veya yapılmakta olan binaların EKB sınıfı en düşük C olacak şekilde inşa edilmeli. C sınıfından düşük seviyede çıkan binalar kanunen iskân ruhsatı alamıyor. Mevcut binalar için alınacak EKB'de asgari bir seviye koşulu yok. Mevcut binalar halihazırdaki ısı yalıtımı, ısıtma-soğutma ekipmanları verimi, aydınlatma armatürleri verimliliği gibi parametrelere bağlı olarak A sınıfından G sınıfına kadar her sınıf EKB alabiliyor. 

EKB vermeye yetkili kuruluşlar dışındaki diğer kurum ve kuruluşlarca verilecek EKB ve ilgili raporlar geçersiz sayıldığından idarelerce onaylanmıyor. Bu nedenle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu konuda 43 kuruluşu yetkilendirdi. Mevcut binalar için belge, Enerji Verimliliği Danışmanlığı Şirketleri (EVD) tarafından düzenleniyor. Yeni üretilen binalar için ise aktif proje üreten Serbest Müşavir Mühendisler tarafından, Makine, Elektrik, İnşaat Mühendisleri ve Mimarlar tarafından veriliyor. EVD şirketleri bakanlığın sayfasında listelendi. Listeler bep.gov.tr'de. İnternet üzerinden bu kuruluşlara başvurular yapılabiliyor. 

BELGE YOKSA ALIM SATIM DA YOK

TMMOB Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkan Vekili Zafer Güzey, 'Belge almayan için ceza tanımı yok' diyerek ekliyor: "EKB, bir binanın ne kadar enerji tasarrufu sağladığını gösteren bir belge olduğundan G sınıfı gibi en düşük sınıfa giren binanın satılma ve alınma potansiyeli düşebilir." Peki belgeyi almayanlara yaptırım olacak mı? Enerjikimlikbelgesi. com yöneticisi Mehmet Güllüoğlu, "Kişi, belgesi olmayan binadan herhangi bir daire satamayacak-alamayacak. Yaptırım bu yönde olacak" diyor. 

'3 GÜNDE ALINABİLİR'

Web tabanlı sistemde düzenlenen belgenin başvuruların yoğunluğuna göre veriliş süresinin de değiştiğini söyleyen Güllüoğlu, "Yoğun döneme denk gelmezseniz sistemin de hızına göre 2-3 güne verilebilir" diyor. Binanın mevcutta değerlendirildiğini belirten Güllüoğlu bir ayrıntının da altını çiziyor: "Kimlik binada iyileştirmeye gerek olmadan veriliyor. Yani mevcut durumun değerlendirmesi. Zorunlu bir iyileştirme şartı yok.'

ORTALAMA 1000 LİRA 

En çok merak edilen konulardan biri de maliyet. Daire değil bina başına verilecek bu belgeler 8-10 katlı 12 daireli bir bina için ortalama 1000-1500 lira civarında oluyor. Çok bloklu sitelerde daire sayısı da artıyor ona göre maliyet artsa da birim başına düşen, dairenin ödeyeceği rakam da düşüyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bina yalıtımıyla elektrik ve doğal gaz faturaları yüzde 40 düşüyor!
  • 08.06.2022 09:30

Bina yalıtımıyla elektrik ve doğal gaz faturaları yüzde 40 düşüyor!

Binalarınıza yalıtım yaptırarak elektrik ve doğalgaz faturalarında yüzde 40 tasa ...

Cumhurbaşkanı, Devegeçidi Köprüsü'nün açılışına katıldı!
  • 09.01.2021 15:41

Cumhurbaşkanı, Devegeçidi Köprüsü'nün açılışına katıldı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERdoğan, Diyarbakır-Elazığ arasındaki Devegeçidi Köpr ...

MESA Orman 2 satışa çıktı!
  • 15.12.2020 10:24

MESA Orman 2 satışa çıktı!

Sektörde 50 yılı aşan tecrübesi ile güvenin sembolü olan MESA, bahçeli ve balkon ...

Süleymaniye Külliyesi, 463 yıldır dimdik ayakta!
  • 15.10.2020 11:47

Süleymaniye Külliyesi, 463 yıldır dimdik ayakta!

Mimar Sinan'ın, Kanuni Sultan Süleyman tarafından verilen anahtarla, "Ya Fettah" ...

Ankara'da Servis Park projesinde sona yaklaşıldı
  • 05.09.2020 10:48

Ankara'da Servis Park projesinde sona yaklaşıldı

Altındağ Belediye Başkanı Doç. Dr. Asım Balcı'nın talimatlarıyla, yapımına kısa ...

Bakan Kurum, Giresun'da sel bölgesinde incelemelerde bulundu
  • 24.08.2020 09:04

Bakan Kurum, Giresun'da sel bölgesinde incelemelerde bulundu

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, selden zarar gören Giresun’da incelemelerde bu ...