maritbet girişmaritbet
Osman Daldaloğlu’ndan açıklama!

Osman Daldaloğlu’ndan açıklama!

Fi-Life projesiyle ilgili olarak restorasyon uzmanı Osman Daldaloğlu bir açıklama yaptı.

Fi-Life projesiyle ilgili olarak restorasyon uzmanı Osman Daldaloğlu bir açıklama yaptı. Daldaloğlu metni şöyle;

İlgili firma 1 Mayıs 2010 tarihinde gayrimenkul satış vaadiyle TV.-Gazete basın yoluyla kampanyalı konut satısına çıkan Fi Yapı-Fi-Life projesinin Mayıs-Haziran tarihleri arasında aldığı onaylarda reklam yoluyla taahhüt ettiği 1048 daire ve 1+6 blok gerçeğini yansıtmamaktadır. 2 bloğun arsada olmadığı da bilgi edinme çerçevesinde tespit edilmiştir.

Kazanılmış haklar kazanıldığı gün kurallar çerçevesinde kesin proje ve mühendislik çalışmalarına dökülemediği için her türlü yasa değişikliği ve uygulamaya acıktır. İddia edildiği üzere her izin alındı ve onaydan geçtiyse bu kazanılmış hakları kim hangi hakla durdurabilir? Neyin mücadelesi verilmektedir? IBB durduysa da niye durdur muştur ? Nihat Eşref Dargı adlı şahıs belediyeye başvuru yapıp bilgi edinme yasası çerçevesinde evraktan bunların temin etmesini ve bilirkişilere göstermesini öneririz.

Zaman zaman ilçe belediyeleri Türkiye çapında kendi yetkilerini kullanıp ilk ön izinleri verseler dahi SİT alanları, koruma alanları, Valilikler-mücavir alanlar, Hava Meydanları uçuş yüksekliği izinleri, Koruma Kurulları ve Tarihi mekanlar, Boğaziçi ve Kıyı kanunları gibi sayısı artırılabilir kanun ve yönetmeliklere de tabi olunduğu unutulmamalıdır. IBB-imar yönetmeliğinin yüksek yapılar başlığında açıkça 60.5 metreyi gecen binaların Büyükşehir Belediyesi iznine tabi olunduğu acık bir maddedir. Ön izinleri ilçe belediye verir, devamında

Büyükşehir onayı, IV: Koruma Kurulunun Boğaziçi Silueti onayı, Yangın Yönetmelikleri, Deprem Yönetmelikleri, DHMI-hava trafiği mania hattı gibi birçok izine tabidir. IBB-imar kuralınca yüksek yapılanma olan yerde emsal 2.5-3 arasına çekileceği, minimum komsu çekme mesafeleri, altyapı özel şartları gibi acık bir madde var iken ilçe belediyenin verdiği asgari yüksekliklerde  kalınması halinde ise ilk halindeki emsal değerlerinin alınacağı aşikardır. Hem ilçenin verdiği emsali kullanacaksınız hem 75 metre

Gökdelen dikme gibi yüksek binalar yapma eğilimine girişmeniz bir tasla iki kuş vurmaya benzerdir. Bizzat tüketici tarafından bakıldığında ise Borçlar kanunu-Müteahhit firma sorumlukları ve Tüketici yasaları çerçevesinde bu tür yanlışlıklar asla ve asla tüketiciyi bağlamaz. Mücbir sebepler başlığında deprem, yangın, afet, terör, hava muhalefeti, savaş gibi engeller için uzatmalar istenebilir. Belediye durdurdu ya da sözünde durmadı gibi sebepler tüketiciyi asla bağlamaz. Bu geçmişte de 2002yıllarında Keçiören belediyesinin Cumhuriyet Kulesine kendince 175 metre izin verip, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve DHMI'nin hava trafiğini etkilemesiyle Yargıtay'a kadar taşınan konun ilçe belediyenin kural hatası hizmet kusuru nedeniyle binanın yüksekliğinin yarısına düşürüldüğü görülmüştür. Bu halde IBB bu yükseklikleri tespit etmesiyle yetkisini kullanıp ilçe belediyeden ve bizzat firmalardan gerekenin yapılaması yönünde Aralık.2011'den beri beklemektedir.

Taraflardan Fi Yapı'nın aylar öncesi belediyeyle olan bu durumu kendini eğer haklı görüyorsa hukuğa taşıması eğilimini doğurmuşken, eğer elinde izini varsa ki durum bazı blokların dahi olmadığını gösteriyor, herhangi bir girişimin olmadığını ve inşaatın terk edildiğini gözlemliyoruz. Yukarıdaki metinlerde geçtiği gibi bu tüketiciyi asla bağlamaz, kendi hukuki haklarıdır. 100.000 değil 1.000.000 dahi isteyebilir bu tüketiciyi bağlamaz.

Nihayetinde 24. aya giren bir yapının kampanyalı konut satışlarında 30 ayla sınırlı maddesine göre tüketicilerin 27.ayda ön kabulüne çağrılması 28.ayda-29.ayda son rötuş ve iskanın temininden sonra maksimum 30.ayda evini teslim alması gerekirken inşai faaliyetleri durmuş ve gerekli izin ve mühendislik çalışmaların onaylarının olmadığı ve geri kalan 3-4 aylık süreçte tamamlanamayacağı aşikardır. Sanayi Bakanlığı'na bağlı Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü'nü yaptırımları ve yönetmelikleri çerçevesinde ve kanunlar ışığında bu tür kampanyalı konut satısına çıkıp bitirilmemesi halinde bu tür haklardan böyle firmaların men olunacağı ise açıkça belirtilmiştir.

 

 

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

‘Esenyurt’taki zarar 100 milyon TL’
  • 14.12.2015 14:10

‘Esenyurt’taki zarar 100 milyon TL’

İstanbul Esenyurt’taki imar krizinde mağdur olan onlarca vatandaşın avukatlığını ...

Fi Yapı Sakarya’da boy gösterecek!
  • 30.04.2012 16:22

Fi Yapı Sakarya’da boy gösterecek!

Fiyapı Sakarya’da, içinde Üniversite,Otel, Alışveriş Merkezi ve 2500 konutun yer ...

Garip Ada karşılığında 8 bin mağdurun evi verilecek
  • 22.06.2018 10:27

Garip Ada karşılığında 8 bin mağdurun evi verilecek

Garip Ada’yı alacak olan Alman konsorsiyum, projelerin tümünü 2.5 yılda bitirmey ...

Fi Yapı mağdurları için müjdeli haber geldi!
  • 09.03.2017 17:31

Fi Yapı mağdurları için müjdeli haber geldi!

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, OHAL kapsamında kayyum atanan ve daha önce ...

Fikret İnan tahliye edildi
  • 24.11.2016 11:57

Fikret İnan tahliye edildi

Fi Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Fikret İnan'ın da aralarında bulunduğu 11 kişi ta ...

Fi Yapı'ya kayyum atandı!
  • 27.09.2016 14:39

Fi Yapı'ya kayyum atandı!

Fikret İnan'ın sahibi olduğu Fi Yapı ile 22 şirkete kayyum atandı. ...