maritbet girişmaritbet
Konut fiyatlarındaki artış devam edecek mi?

Konut fiyatlarındaki artış devam edecek mi?

Forev Yapı Satış Müdürü Baki Özdemir, konut fiyatlarındaki artışı ve gayrimenkul piyasasındaki son durumu değerlendirdi.

Gayrimenkul ve emlak piyasasında son dönemde konut fiyatları gündemden düşmüyor. Türk ekonomisine önemli katkılar sağlayan inşaat ve gayrimenkul sektöründe 2020 yılında gerçekleştirilen konut kredi faiz kampanyasıyla birlikte stoklar ciddi şekilde eridi. TÜİK tarafından açıklanan son rapora göre konut fiyatları son bir yıllık süreçte yüzde 20,97 oranında artış yaşadı. Yine aynı rapora göre sadece bir aylık dönemde konut fiyatlarının artış oranı yüzde 2,34 olarak kayıtlara geçti. 

Özellikle son bir yıllık süreçte artan inşaat maliyetleri, konut fiyatlarına olan etkisini kısa sürede gösterdi. Bu süreç içerisinde ev fiyatları ciddi oranda yükseliş yaşadı. Önümüzdeki dönemde gayrimenkul piyasasına daire beklentiler ve piyasayı hareketlendirecek tavsiyeler Forev Yapı Satış Müdürü Baki Özdemir’den geldi.

Yıllık artış yüzde 20'nin üzerine çıktı

Piyasadaki fiyat yüksekliğinin satışlarda bir kriter olduğunu ifade eden Özdemir ‘’Artan inşaat maliyetlerinin konut fiyatlarına etkisi yadsınamaz, bunu net bir şekilde hissediyoruz. TÜİK’in açıkladığı rakamlar durumun özeti diyebiliriz. Yıllık artış yüzde 20’nin üzerinde, lokasyon bazında bazı bölgelerde bu oran daha üst seviyelerde olabilir. Yerli yatırımcı, konut kredisinde yeni bir kampanya beklentisi içerisinde. Yabancı yatırımcılar ise alımlarını sürdürüyor. Fiyatların yükselmesi talebi kısmen yavaşlatmış olsa bile alım yapanlara kazandırıyor. Özellikle son bir yıllık süreçte gayrimenkul yatırımı çok ciddi kazançlar sağladı. Bu doğrultuda emlak, yatırımcının gözündeki değerini fazlasıyla koruyor.’’ diye konuştu.

Ev fiyatlarındaki yükseliş devam eder mi?

Konut sektörü özellikle fiyatlama konusunda ciddi bir artış ivmesi yakaladı. Özellikle satılık ev konusunda yaşanan azlık, mevcut evlerin fiyatlarını da etkiledi. Ev fiyatları yükselmeye devam eder mi sorusuna Baki Özdemir ‘’Ev fiyatları, maliyetlerin yükselmesiyle birlikte yaşadığı artışı sürdürebilir. Maliyetlerin belli bir seviyede dengede kalması, konut fiyatlarındaki artış ateşini bir nebze olsun soğutabilir. Bununla birlikte mutlaka konut arzının hızlanması gerekiyor. Ancak fiyatların artmasındaki tek etken maliyetlerin yükselmesi elbette değil. Projenin lokasyonu, projenin iç dinamikleri, ulaşım yatırımları gibi çok sayıda etken, konut fiyatlarını direkt olarak etkiliyor’’ dedi. 

Yeni projeler yolda

İnşaat sektöründe yeni yatırımlar ve konut arzının yolda olduğunu dile getiren Baki Özdemir ‘’Başta İstanbul olmak üzere gayrimenkul firmaları yeni yatırım hazırlığını sürdürüyor. Konut fiyatlarındaki yükselişin sebeplerinden birisi olarak konut arzı noktasında devamlılığın olmamasını gösterebiliriz. Bununla birlikte İzmir, Ankara, Bursa, Kocaeli gibi şehirlerde de gayrimenkul yatırımları devam ediyor. Özellikle bu şehirlerin kendi içlerindeki dinamizm, piyasayı canlı tutuyor’’ dedi.

Kentsel dönüşümün hızlanması piyasayı olumlu etkiler

Artan inşaat maliyetleri ve satış fiyatlarına ek olarak inşaat piyasasının en önemli gündemlerinden birisi kentsel dönüşüm. Dönüşüm kapsamında inşaat sektöründe firmalar çalışmalarını sürdürüyor. Konut fiyatlarının bir dengeye oturmasını sağlayabilecek olan kentsel dönüşümle ilgili olarak Baki Özdemir ‘’Herkes fiyatların yüksekliğini konuşuyor, yüksek kredi faizlerini anlatıyor ancak kentsel dönüşüm İstanbul başta olmak üzere bir Türkiye gerçeği olarak karşımızda duruyor. Forev Yapı olarak biz de kentsel dönüşüm kapsamında yeni proje hazırlıklarımızda sona geldik. Forev Modern’de elde ettiğimiz başarıyı, yeni projemize aktarmayı hedefliyoruz. Önümüzdeki dönemde ciddi yatırımları hayata geçirmeyi planlıyoruz’’ ifadelerini kullandı.


 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Gayrimenkul sektöründe olağan dışı fiyat artışları mercek altında!
  • 14.08.2022 13:15

Gayrimenkul sektöründe olağan dışı fiyat artışları mercek altında!

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, gayrimenkul sektöründe olağan dışı fiya ...

Konut fiyatlarının en fazla yükseldiği ülke Türkiye oldu!
  • 12.04.2022 12:39

Konut fiyatlarının en fazla yükseldiği ülke Türkiye oldu!

2021’de yaklaşık 1,5 milyon konut satış adedi ile Avrupa birincisi olan Türkiye, ...

Baki Özdemir, 2021 konut satış istatistiklerini değerlendirdi
  • 14.01.2022 16:49

Baki Özdemir, 2021 konut satış istatistiklerini değerlendirdi

Forev Yapı Satış Müdürü Baki Özdemir '' 2021 yılında kredi faizlerinde herhangi ...

Baki Özdemir ''İnşaat maliyetleri yükseliyor, konut fiyatları artıyor''
  • 17.12.2021 15:28

Baki Özdemir ''İnşaat maliyetleri yükseliyor, konut fiyatları artıyor''

Forev Yapı Satış Müdürü Baki Özdemir, inşaat sektöründe maliyetlerin yükseldiğin ...

''Konut kredi faizi düşmeli, kentsel dönüşüm özel olarak desteklenmeli''
  • 02.12.2021 10:34

''Konut kredi faizi düşmeli, kentsel dönüşüm özel olarak desteklenmeli''

Forev Yapı Satış Müdürü Baki Özdemir, kentsel dönüşüm sürecinin Türkiye açısında ...

Baki Özdemir ''Yabancıya konut satışında ekspertiz düzenlemesi satışları artıracak''
  • 17.11.2021 11:19

Baki Özdemir ''Yabancıya konut satışında ekspertiz düzenlemesi satışları artıracak''

Forev Yapı Satış Müdürü Baki Özdemir, TÜİK ve Merkez Bankası'nın konut sektörüyl ...