maritbet girişmaritbet
Elinizi çabuk tutun faizler artabilir!

Elinizi çabuk tutun faizler artabilir!

Sektör yetkilileri özellikle Merkez Bankası'nın faiz artırım beklentisine paralel olarak bankacılık sektöründe de konut kredilerine uygulanan faiz oranlarında yıl sonuna doğru artış öngörüyor. İşte A'dan Z'ye kredi dosyası!

Kaynak: Esra SAHİCİ / Mehtap ÖZCAN - Hürriyet Emlak

2009 yılında tarihi düşüşlerin yaşandığı mortgage faizleri, özellikle orta ve uzun vadelerde yüzde 1'lerin altına gerilemiş, bu etki ile sektör yukarı yönlü harekete geçmişti. 2010 yılında yukarı yönlü hareket devam ederken, ilk çeyrek mortgage kredi pazarı için sektörün en iyi dönemlerindin biri oldu. Bu dönemde yüzde 10 büyüme gerçekleşti.
 
FIRSATI KAÇIRMAYIN!
Ancak sektör yetkilileri özellikle Merkez Bankası'nın faiz artırım beklentisine paralel olarak bankacılık sektöründe de konut kredilerine uygulanan faiz oranlarında yıl sonuna doğru artış öngörüyor. Halen yüzde 1 ve altında seyir izleyen konut kredi faizlerini ‘fırsat' olarak nitelendiren yetkililer, bu dönemde kredi ile konut almak isteyenlerin bu fırsatı değerlendirmeleri öneriliyor.
 
YÜZDE 1.20'YE YÜKSELEBİLİR
Konut kredilerinde bu yılın ikinci yarısından itibaren faiz artırımı bekleyen bankacılık sektör temsilcileri faizlerin yıl sonuna kadar yüzde 1.20 seviyelerine kadar tırmanabileceği tahmininde bulunuyor. Konut kredilerinde büyüme hızının devam edeceği konusunda hemfikir olan sektör temsilcileri yıl sonunda pazarın yüzde 25 ve üzerinde büyüyeceğini ifade ediyor. Buna göre toplam konut kredi portföyünün ise yıl sonunda 60 milyar TL düzeyleni kadar ulaşacağı öngörülüyor. Bankacılık sektörü bugüne kadar konut kredilerinin seyrini ve hedeflerini şöyle değerlendiriyor:
 
Kıyaslamadan karar vermeyin!
Yeni ev sahibi olmayı planlayanlar için ev seçiminde evin konumu, büyüklüğü, konforu gibi özelliklerin dışında finansal soru ve sorunlar da bulunuyor. Hürriyet İnternet Grubu tarafından oluşturulan ve “Kıyaslamadan karar verme!” sloganıyla yola çıkan www.hurriyetkiyasla.com mortgage konusunda soruları olan herkese yenilikçi servisleriyle yardımcı oluyor. Kirada oturmak ya da kira öder gibi ev sahibi olmak konusunda kararsız kalan tüm tüketicilere piyasadaki tüm mortgage ürünlerini karşılaştırma ve bu sayede en uygun krediyi kolaylıkla seçme imkânı sunan portal, kullanıcıların aklına takılan soruları da e-posta aracılığıyla yanıtlıyor.
 
Masraf dahil yıllık faiz oranı
Ev sahibi olmak için ince eleyip sık dokuyanları banka banka dolaşma zahmetinden kurtaran hurriyetkiyasla.com, sahip olduğu teknolojik altyapı sayesinde, sağlıklı bir karşılaştırma için büyük önem taşıyan “Masraf Dahil Yıllık Faiz Oranı”nın (MDFO/YMO) hesaplanmasına olanak tanıyor. Dinamik sonuç tabloları üreten portal, her arama için ekspertiz ücreti ve dosya masrafı gibi detayları da maliyete dahil ediyor. Portalda yer alan konuya ilişkin makaleler ise ürünleri detaylı bir şekilde ele alarak bilinmesi ve dikkat edilmesi gereken noktalara ışık tutuyor.
En uygun kredi oranları için tıklayın 
 
Refinnsman hizmeti de veriyor
Hurriyetkiyasla.com'da daha önceden kullandığı mortgage veya konut kredilerini başka bir bankadan alacağı yeni bir krediyle kapatmak isteyenler için de refinansman hizmeti sunuluyor. Hurriyetkıyasla.com'un aylık veya toplam ödemelerini azaltmak ya da kredi vadelerini kısaltmak isteyenlere rehberlik etmek amacıyla oluşturduğu refinansman hizmeti kapsamında faiz oranı hesaplama ve anlaşması olan ürünlere kolay ve hızlı bir şekilde başvuru yapma olanağı da sunuluyor.
 
Güncel makaleler var
Hürriyetkıyasla.com ayrıca, kullanıcı tecrübelerinin paylaşılması için de uygun bir ortam sağlayarak akıllardaki tüm soruların yanıtlanmasına yardımcı oluyor. Sitede bunların yanı sıra, konu ile ilgili güncel makaleler de yer alıyor. Söz konusu makaleler, refinansman yapmak için uygun zamanın nasıl hesaplanacağı, başvuruların nasıl yapılacağı ve refinansman ile kredilerde nelerin değiştirilebileceği gibi önemli bilgiler aktarıyor.
 
GARANTİ Mortgage
Konut kredisinde en yi dönemi yaşadık
2010'un ilk çeyreğinin konut kredisi sektörü için şimdiye kadar yaşanılan en iyi dönem olduğunu ifade eden Garanti Mortgage Genel Müdürü Cemal Onaran, “Bu dönemde, sektörün konut kredisi hacmi, yaklaşık yüzde 7 büyüyerek, 45.5 milyar TL'ye ulaştı. En son açıklanan veri olarak 30 Nisan 2010 itibarıyla ise gelinen nokta 46.8 milyar TL oldu” dedi. Onaran, ilk çeyrekte yaşanan olumlu trendle birlikte talep de devam ederse 2010'da yüzde 20 üzerinde bir büyümeyle sektörde 51-52 milyar TL rakamına ulaşılabileceğini söyledi.
 
MORTGAGE ÇAĞRI MERKEZİ KURDU
Kredi kartı alacakları hariç tuttulduğunda konut kredilerinde yüzde 40'ın üzerinde bir paya sahip olduklarını belirtem Cemal Onaran, “Sektörün küçüldüğü zamanlarda bile tüketicinin duyduğu güven ve değişmeyen kredi politikalarımız sayesinde en çok mortgage veren banka olduk. 2007 yılından bu yana sektör lideriyiz. 2010 yılında da pazar payımızı artırarak bu liderliğimizi devam ettirmek istiyoruz” dedi.
 
YENİ ÜRÜNLER GELİŞTİRİYORUZ
Onaran şöyle devam etti: “Hızla değişen piyasa koşulları, müşterilerimizin ihtiyaçlarını da farklılaştırıyor. Biz de ortaya çıkan bu yeni ihtiyaçları karşılayarak, müşterilerimizin daha kolay ev sahibi olmalarını sağlayacak yeni ürünler ve hizmetler üzerinde çalışmaya devam ediyoruz. Mortgage Uzmanı Garanti olarak, müşterilerimizin farklı ihtiyaçları ve risk algılarını dikkate alarak 25 farklı ürünle çok seçenekli mortgage ürün yelpazesimizi oluşturduk. Ayrıca Türkiye'de bir ilk olan 444 EVİM - 444 3846 mortgage çağrı merkezimiz ve www.garantimortgage.com internet sitemizde bulunan “webchat” hizmetimizle, uzmanlarımız aracılığıyla mortgage hakkında bilgi alınmasını ve başvuru yapılmasını sağlıyoruz.”
 
ŞEKERBANK
Kredi talebinde atış yaşanacak
ŞEKERBANK Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Abdurrahman Özciğer, Türkiye Bankalar Birliği verilerinin gösterdiği, tüketici kredilerinin mal ve hizmet gruplarına göre dağılımına paralel bir dağılım gördüklerini belirterek, “İlk sırada ihtiyaç kredileri, ardında konut kredileri ve en son olarak da taşıt kredileri yer alıyor. 2009 Eylül itibarıyla konut kredisi hacmimiz 361 milyon TL'ye ulaştı” dedi.
 
KRİZ FIRSAT YARATTI
Ekonomik durgunluk, büyümedeki yavaşlamanın ve dolayısıyla işsizlik artışının tüm kredi başvurularını olduğu gibi konut kredilerini de etkilediğini ifade ederen Özciğer, “Diğer taraftan 2009 yılında konut fiyatlarının ciddi şekilde düştüğünü gördük. Bu anlamda 2009 yılının konut satın alma konusunda pek çok müşterimize fırsat yarattığını da söyleyebiliriz. 2010 yılıyla ilgili olarak ise, ekonomik krizdeki iyileşme sinyallerine paralel olarak, konut kredilerinin ve konut fiyatlarının kriz öncesi dönemlerde olduğu seviyelere çıkabileceğini öngörebiliriz. Kredi taleplerinin de artış trendine geçeceğini düşünmekteyiz” diye konuştu.
 
KONUT SAHİPLERİNE KREDİ
Özciğer, “Konut sahibi olmak isteyen müşterilerimizin yanısıra, konut sahibi müşterilerimizin de ihtiyaçlarını düşünerek tasarladığımız kredi ürünlerimizin mevcut olduğunu belirtmek isteriz. 2009 yılında sektörde büyük ses getiren “EKOkredi Enejiyi ve Emeği koruyan kredi” adlı ürünümüzle müşterilerimiz, hem enerji tasarrufu yoluyla doğanın korunmasına yardımcı oluyor hem de aile ve ülke bütçelerine katkı sağlıyorlar. Tüm bunlara ek olarak, Türkiye'de ilk defa, ev sahiplerinin yanısıra apartman ve site yöneticilerini de kredilendirebilen bir yapı kurduk” diye devam etti.
 
HSBC
Bankaların rekabeti faizlere baskı yapıyor
“ÇOĞU bankanın konut kredisindeki yüksek büyüme hedefi ve pazar payını artırma isteği, kredi faizlerinde rekabet kaynaklı aşağı yönlü baskı oluşturuyor” diyen HSBC Bireysel Pazarlama Grup Başkanı Mehmet Sindel, “Bu doğrultuda, bankaların konut kredisi faizlerini en azından bu sene boyunca yükseltmeyeceğini düşünüyoruz. 2010'un sonlarına doğru ve 2011'den itibaren ise merkez bankasının faiz artırma politikası önemli olacaktır. Bu durumda ise faiz artış hızına göre konut kredisi faizlerindeki düşüşün durması veya bir miktar yukarı çıkmasına şahit olabiliriz” dedi.
 
SEKTÖR YÜZDE 20 BÜYÜR
Nisan sonu itibariyle konut kredilerinin bir önceki seneye göre yüzde 25 oranında büyüme kaydettiğini ve en hızlı büyüyen kredi segmenti olduğunu söyleyen Sindel, “Tahminimiz sene sonuna doğru kredi büyümesinde biraz yavaşlama görülmesi yönünde. Bunda hem baz yılının etkisi hem de olası bir Merkez bankası faiz artırımı etkili olacaktır diye düşünüyoruz. Sene sonu konut kredisi büyüme tahminimiz yüzde 20, sene sonu toplam konut kredisi tutarı için beklentimiz ize yaklaşık olarak 54 milyar TL” diye konuştu.
 
TALEP ARZDAN YÜKSEK OLACAK
Sindel, HSBC'nin konut kredileri portföyünin toplam kredi portföyünnün yüzde 50'sini oluşturduğunu belirterek şöyle devam etti: “Türkiye'nin nüfus artışı hızı ve evlilik oranlarının yüksekliği düşünüldüğünde, son yıllarda artan konut üretimine rağmen, uzun bir süre için konut talebinin arzdan yüksek olacağı öngörülüyor. Önümüzdeki dönemde global piyasalardaki bozulma azalır ve Türkiye ekonomisinin seyrinde ters yönlü bir hareket olmazsa konut edinimi talebindeki artışın devam edeceğini, buna paralel olarak konut üretimi ve bağlı alt sektörlerin büyümelerini sürdüreceğini öngörüyoruz. Mortgage ürünlerinin alım satımının yapılabileceği ikincil piyasaların aktifleşmesiyle birlikte sektörde etkin ve kontrollü bir büyüme trendinin yakalanacağına inanıyoruz.”
 
TEB
Faizlerde yukarı yönlü hareket olur
YILIN ikinci yarısından yarısında faizlerde genel bir artış beklentisine yönelik olarak konut kredisi faizlerinde de yukarı yönlü hareket olacağını beklediklerini söyleyen TEB Bireysel ve İşletme Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Cemal Kişmir “İç talepteki güçlenmeye bağlı olarak yılın ikinci yarısında faiz oranlarında artış gündeme gelir. Merkez Bankası'nın faiz oranlarını yükseltmesi ile konut kredisi faizlerinin de paralel hareket edeceğini öngörüyoruz. Yılın ilk yarısında yüzde 1'in altına inen konut kredisi faizlerinde güncel ve kademeli olarak faiz artışları da yaşanmaya başladı”
 
YÜZDE 32 BÜYÜDÜK
Gayrimenkul sektörünün geçen yılın aynı dönemine göre daha canlı bir süreç geçirdiğine dikkat çeken kişmir şunları söyledi: “El değiştiren konut sayısında artış yaşandı. Konut fiyatlarında ciddi bir artış olmaması ve finansman olanaklarının uygunluğu yılın ilk döneminde konut kredilerine pozitif yönde yansıdı. Şubat ve mart aylarında TEB olarak yaptığımız masrafsız konut kredisi kampanyalarının da etkisi ile geçen yılın ilk 4 ayına göre TEB olarak konut kredilerinde yüzde 32 büyüdük.”
 
22 MİLYAR TL KULLANDIRILDI
Bu yılın ilk iki ayında durgun seyreden sektörde, baharın gelmesi ile canlılıkm yaşandığını hatırlatan Kişmir konut kredilerindeki artışı şöyle yorumladı: “Bu canlılığın konut kredisi rakmalarına net olarak yansıdığını da görüyoruz. Konut kredileri sektörde 47 milyar TL seviyelerine geldi. 2010 yılı için 22 milyar TL kullandırım ve yıl sonunda da yaklaşık 52 milyar TL seviyelerine ulaşan bir konut kredisi pazarı bekliyoruz.”
 
HEDEF PAZAR PAYINI İKİYE KATLAMAK
TEB olarak bireysel taksitli kredilerde her geçen ay pazar payı kazanmaya devam ettiklerini vurgulayan Kişmir sözlerine şöyle devam etti: “Konut kredilerinin toplam bireysel krediler içindeki payı da sektör ile aynı paralelde yaklaşık yüzde 50 seviyelerinde. Geçen yılın son çeyreğinde faiz oranlarını yüzde 1'in altına çeken ilk banka olmak ve bu yılın şubat ve mart aylarında da masrafsız konut kredileri kampanyalarımız bu beklentiler doğrultusunda gerçekleştirildi. 2010 yılı ilk çeyreğinde sektör ortalamasının üstünde büyüyerek pazar payı kazanmaya devam ediyoruz. TEB olarak geçen yılın sonunda edindiğimiz pazar payımızı bu yıl sonu itibarı ile iki katına çıkarmayı hedefliyoruz.”
 
TÜRKİYE FİNANS
Yılın ilk çeyreğinde kriz fırsata döndü
TÜRKİYE Finans Kişisel Bankacılık Portföy Yöneticisi Alper Kandemir, “Yılın ilk çeyreği, gerek düşük oranlar gerekse gayrimenkul piyasasında yaşanan düşüş nedeniyle, mortgage krizi korkusuna rağmen, çok ciddi fon kullandırımı ile kapatıldı” diyerek, “Özellikle, gayrimenkul piyasasındaki fiyat düşüşü buna karşılık piyasa oranlarının da gerilemesi yatırımcılar için bulunmaz bir fırsat olarak değerlendirildiği gözlemlenmiştir. ‘'Krizin fırsata çevrilmesi'' deyimi tam olarak bu dönem için kullanılmalı” şeklinde devam etti.
 
İSTİSNAİ DÖNEMDEN FAYDALANILACAK
Cari dönem sonuna kadar gerek kredi hacminin gerekse de tüketici kredilerinin artış eğiliminde olacağını düşündüklerini söyleyen Kandemir, “Oranların ikinci çeyrekten sonra artacağı beklentisi konut alımını ertelemiş nihai tüketicilerin taleplerini erkene almalarını sağlarken, hem oran hem de konut fiyatının düşük olduğu bu istisnai dönemden faydalanmak isteyecek yatırımcıların son bir kapanış yapma düşüncesi, ikinci çeyrekte kredi hacminin birinci döneme göre çok daha artacağını gösteriyor. Türkiye şartlarında, ikinci ve üçüncü çeyreğin özellikle yaz aylarına gelmesi, durgunluğa sebep olabildiği, Bayramlar ve Ramazan ayının da bu dönem içerisinde olduğu düşünüldüğünde, birinci çeyrek rakamlarını ikinci çeyrekte korumak reelde artış anlamı taşımaktadır.” dedi.
 
MARKA PROJELERDE YER ALMA HEDEFİ
Konut kredilerinin bireysel krediler içerisindeki payının yüzde 55 olduğunu dile getiren Alper Kandemir, “Türkiye Finans Katılım Bankası olarak taksitli ticari kredi kapsamında özellikle arsa-iş yeri kredilerinde uzun vade imkanı sunuluyor. Bu nedenle bireysel risk bakiyesi içerisinde arsa-iş yeri ana para risk bakiyesi açısından, en az konut kadar bir hacme sahip. Bireysel kredilerin ruhu olarak kabul edilen konut kredi hacmini arttırabilmek adına, özellikle marka projelerde yer almaya devam etmek başlıca hedeflerimiz arasında yer alıyor. Buna ilaveten toplu konut projelerinde uzman kadronun oluşturulması, tüm yurtta şubelerimizin olduğu her il her ilçede yapımı devam eden toplu konutlarda var olmayı, finans desteği verebilmek adına yaygın pazarlama ağını kurabilmeyi hedefliyoruz. Yeni Servis ve Satış modeli kapsamında müşterilerimize daha özel hizmet verebilmek adına Kişisel Bankacılık Müdürlüğü kurduk. Böylece tüm özel konut projeleri daha özel irdeleyip, müşterilerimize özel fiyatlama sunulabiliyoruz” diye devam etti.

FİNANSBANK
Konut kredilerinde ertelenen alım yavaş yavaş hayata geçti
FİNANSBANK Perakende Pazarlama Koordinatörü Erkin Aydın, son dönemde yurtdışında yaşanan gelişmelerle beraber oluşan tedirginlik havasının gelişmekte olan ülkelerde yaratılan kaynağın maliyetinin artmasına sebep olduğunu belirterek, içeride ise Merkez Bankası'nın yıl sonunda yapması beklenen kısa vadeli faiz oranlarındaki artışın da sağlanan kaynağın maliyetlerini yukarı yönlü etkilediğini belirti. Aydın, “İlk dört ayda konut kredileri ve ihtiyaç kredileri pazarında yeni kullandırım adetleri faiz ve kampanyaların etkisiyle artmış durumda. Özellikle konut kredileri tarafında bu yıl her yılbaşında yaşanan mevsimsel azalmanın da sınırlı şekilde oluştuğunu gözlemliyoruz. Bunda faizlerin düşmesinin ve kampanyaların olduğu kadar, 2008 yılından bu yana ertelenen alım kararlarının yavaş yavaş hayata geçmesinin etkisi var” diye konuştu.
 
51 MİLYAR TL BARAJINI AŞAR
Konut kredisi pazarının yıl sonuna doğru kısa vadeli faiz artışları ile beraber son çeyrekte yaşanan mevsimsel talep artışı ile dengeleneceğini, yıl sonuna kadar herhangi bir olumsuzluk olmaması durumda aynı şekilde büyümeye devam edeceğini söyleyen Aydın, “Bu sayede konut kredileri piyasasının 51 milyar TL barajını aşmasını bekliyoruz” dedi.
 
HEDEF YÜZDE 15 PAZAR PAYI
Finansbank'ın konut kredileri pazarından aldığı payın yüzde 10.5 oranında olduğunu dile getiren Aydın, “Pazar payı ile aktif büyüklüğüne göre en büyük ilk 10 banka içinde son 3 yıldır şube başına en çok kredi veren banka durumundayız. 2009 yılı, konut kredileri açısından Finansbank'ın son üç yıldır devam eden altın yıllarından biri oldu. 2009 yıl sonunda, şube başına kullandırılan konut kredisi miktarı açısından Finansbank, Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre aktif büyüklüğü en yüksek ilk 10 banka arasında ilk sırada yer alan banka oldu. Hedefimiz 2010 yılında da 2009 yılında elde ettiğimiz pazar payını korumak ve konut kredisi pazarında yeni verilen kredilerden yüzde 15 pay almak” diye konuştu.
 
Yapı Endüstri Merkeziyle ortak ‘Konut Alım Rehberi' hazırlandı
YAPI Endüstri Merkezi işbirliği ile Konut Alım Rehberi hazırladıklarını anlatan Finansbank Perakende Pazarlama Koordinatörü Erkin Aydın, “Bu rehberle müşterilerimizi konut alımıyla ilgili her konuda detaylı şekilde bilgilendirmeyi amaçlıyoruz. Tüketiciler, Finansbank şubeleri ve anlaşmalı emlakçılarda sunulan bu rehberle, satın alacakları konutları akademisyen kadrosu tarafından bilimsel bir şekilde hazırlanan değerlendirme sorularının kılavuzluğu eşlinde hukuki, ekonomik, genel mimari ve teknik açıdan detaylı şekilde değerlendirebiliyor. Konu alımı sırasında oluşabilecek tüm finansal ihtiyaçları için de Finansbank ürünleri ile nasıl çözüm bulabileceklerini kolayca görebiliyor” dedi.
 
HALKBANK
Büyemenin lokomotifi konut kredileri oldu
HALKBANK Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Bilgehan Kuru, 2010 yılı ilk çeyreği itibariyle konut kredilerinde 2.5 milyar TL'lik büyeme kaydedildiğini belirterek, “Sektörün toplam konut kredileri risk rakamı 45 milyar TL seviyelerine ulaştı. Bu dönemde büyümenin lokomotifi konut kredileri oldu” dedi.
 
ÜÇ AYDA YÜZDE 15 ARTIŞ
Sektörün 2009 yılını 42 milyar TL'nin üzerinde bakiyeyle bitirdiklerini hatırlatan Kuru, “2010 yılında konut kredilerinin yüzde 20'lik bir büyüme ile 50 milyar TL'yi aşmasını bekliyoruz. Biz de Halkbank olarak 2009'da bireysel kredilerde güçlü bir çıkış yaparak yüzde 32,9 artış kaydettik. Böylece bankamız, bireysel kredilerde yüzde 11 artış kaydeden bankacılık sektörünün yaklaşık üç kat üzerinde performans gösterdi. Konut kredilerinin bireysel kredilerimiz içindeki payı ilk çeyrek itibarı ile yüzde 37 oranında oldu” dedi. Bireysel kredilerdeki hızlı yükselişimizi yılın ilk üç ayında da devam ettirdik. Bankamız, 2009 yılsonundan Mart ayı sonuna kadar bireysel kredilerde yüzde 12 artış sağladı. Son bir yıldaki bireysel kredi büyümesi yüzde yüzde 50'yi aştı. Bu artışta pastadan en büyük payı konut kredileri aldı. İlk üç ayda konut kredilerinde yüzde 15 artış sağladık.
 
HESAP İYİ YAPILMALI
Bilgehan Kuru şunları söyledi: “Geçtiğimiz yılın başında yüksek seviyelerde seyretmesine rağmen yılsonunda uzun vadelerde dahi yüzde 1'in altını gördüğümüz faiz ortamı sonrası, Merkez Bankası'nın yaptığı açıklamalara da bağlı olarak , konut kredisi faizlerinde bir miktar artış sinyalleri verildiği görülüyor. Ancak konut fiyatlarının seviyesine baktığımızda ve ekonomik yapıyı kriz öncesi ile karşılaştırdığımızda olumlu değerleri iyi okuyabilmek gerektiğini düşünüyorum. Bu nedenle ev sahibi olmayı planlayan bireylerin yatırımlarını bu hesaba göre yapmalarını tavsiye edebiliriz”
 
AKBANK
Konut kredi pazarı büyümeye devam ediyor
GEÇEN yıl konut kredisi faizleri tarihi en düşük seviyelere gerilediğini belirten, Akbank Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge, konut kredisi faizlerinin 2006 yılındaki piyasa dalgalanmasından önce yüzde 1.08 seviyelerini gördüğünü ve ardından bu seviyenin üzerinde seyrettiğini hatırlattı.
 
FAİZLER BİR MİKTAR YÜKSELECEK
Bu yılın son çeyreğinde faizlerde bir miktar yükseliş beklediklerinin altını çizen tözge, şunları söyledi: “Tabi, kredi faizlerinde de bu paralelde bir miktar artış söz konusu olabilir. 2008 yılında konut kredisi faizleri yüzde 1.20-1.30'dayken 2009'da yüzde 1'in altındaki seviyelere düştü ve hala bu seviyeleri koruyor. Son çeyrekte öngörülen faiz revizyonu kredi faizlerini global kriz öncesindeki seviyesine geri döndürecek bir büyüklükte olmayacak. Tüketici kredilerinde faiz öncüsü banka olarak, piyasa imkanları çerçevesinde uygun koşullarla kredi vermeye devam edeceğiz.”
 
BÜYÜME POTANSİYELİ VAR
Geçen yılın ilk üç çeyreğinde paralel seyreden konut kredisi pazarının yılın son çeyreğinde faiz indirimlerinin etkisiyle yüzde 8 büyüdüğünü söyleyen Tözge, 2010'un ilk çeyreğinde yüzde 6 büyüme kaydedildiğini ve pazarın nisan ayındaki büyümesinin daha da hızlanarak yüzde 3.5'tan fazla bir büyüme gösterdiğini kaydetti. Tözge şu bilgileri verdi: “2010'un ilk 4 ayında pazar toplam yüzde 10 büyümüş oldu. İlk 4 ayda pazar beklentilerin üzerinde bir büyüme gösterdi ve 47 milyar TL'ye dayandı. 2010 Nisan ayı sonu itibariyle konut kredisi pazarına baktığımızda, son bir yıllık dönemde 8.7 milyar TL ile yüzde 23'lük bir büyüme kaydetmiş olduğunu görüyoruz. Konut pazarı 2006 yılı ikinci çeyrek dönemdeki dalgalanmanın hemen öncesinde yıllık 15 milyar TL birden artarak 20 milyar TL seviyesine gelmişti. Son bir yıllık büyümenin yüksek olduğunu söyleyebilmekle beraber, patlama yılı olarak kabul ettiğimiz 2005-2006 ilk yarısı ile karşılaştırdığımızda pazarın daha da yüksek bir büyüme potansiyeli bulunuyor”
 
YÜZDE 30 BÜYÜME GERÇEKLEŞİR
Tözge pazara yönelik hedefler hakkında şöyle konuştu: “Beklentimiz 2010 yılında pazarın büyümesinin yüzde 25 civarında gerçekleşmesiydi. İlk 4 ayda Pazar yüzde 10 büyüdü. Pazar aynı hızla büyümeye devam ederse yıllık yüzde 30'un üzerinde bir büyüme gerçekleşecek gibi görünüyor. Bu da pazarı sene sonunda 56 milyar TL civarına ulaştıracak.”
 
Kredi dağılımı pazarı yansıtıyor
AKBANK'ın kredi dağılımının da pazarı yansıttığına değinen Cem Tözge, sözlerine şöyle devam etti: “Konut kredileri bireysel krediler içerisinde yaklaşık yüzde 50'lik bir paya sahip. Tüm kredilerde pazarın üzerinde büyümeyi ve pazar payı kazanmayı hedefliyoruz. Yıl boyunca sürekli kampanyalar ile mevcut portföyümüzü büyütmeyi istiyoruz. Müşterilere yönelik kampanyalarımız yanında, inşaat firmaları ve emlakçılarla yapmış olduğumuz iş ortaklıklarımız ile de pazardaki etkinliğimizi artırmayı planlıyoruz. Başvuru kanallarımızı da çeşitlendirmeye devam ediyoruz. 444 00 11 Kredi Hattımız'da özel bir mortgage hattı yarattık. Mortgage müşteri temsilcilerimiz, müşterilerimizin hem mortgage hakkındaki sorularını cevaplıyor hem de kredi başvurularını alabiliyorlar. Dileyen müşterilerimiz, Büyük Kırmızı Ev web sitemizden çağrı talebi yaparak mortgage müşteri temsilcilerimizin kendisini aramasını isteyebiliyorlar. Büyük Kırmızı Ev web sitemizden, tüm ürün, hizmet, fiyatlama, kampanyalar ve anlaşmalı konut projelerine dair detaylı bilgi de alınabilir.”
 
YAPI VE KREDİ BANKASI
2010'da konut kredisi tutarı yüzde 25 büyür
YAPI Kredi Konut Finansmanı Direktörü İsmet Erdem, yurtdışındaki gelişmelere ve Merkez Bankası'nın ‘Çıkış Stratejisi' ile ilgili yapmış olduğu açıklamalara bağlı olarak piyasada faiz oranlarının yükseleceğine ilişkin bir beklentinin oluştuğunu söyledi. Bu paralelde de mortgage faizlerinde yükselişin başladığını kaydeden Erdem, “Beklentimiz özellikle yılın son çeyreğinde Merkez Bankası tarafından 150-200 baz puana yakın bir faiz arttırımı olabileceği yönünde. Mortgage faizlerinin de bu paralel de yükselmesi söz konusu olacağını düşünüyoruz” dedi.
 
YILIN İLK DÖRT AYI ÇOK HIZLI
Son iki yılla kıyaslandığında konut kredilerinde 2010 yılının ilk dört ayına çok hızlı girildiğine dikkat çeken Erdem, şunları söyledi: “2008 yılında Ocak-Nisan ayları arasında yüzde 8.3 olan pazar büyümesi 2009'un ilk dört ayında yüzde 0.33'e düşmüştü. 2010 yılının ilk dört ayında ise pazar yüzde 9.80 büyüyerek 42.5 milyar TL'den 46.7 milyar TL'ye ulaştı. 2009 ile 2010 yılının aylık büyüme oranlarını karşılaştırdığımızda ise 2009 yılının Ocak ayında konut kredisi pazarının yüzde 1.15'lik bir küçülme gösterdiğini buna karşılık 2010 yılının ilk ayında pazarın yüzde 1.62'lik büyüdüğünü görüyoruz. Yine 2010'un Şubat ayında yüzde 1.89'luk bir büyümeye şahit olduk. Oysa bu oran geçen sene şubat ayında yüzde 0.15'ti. Bu sene mart ayını yüzde 2.32, nisan ayını ise yüzde 3.56 büyüme ile tamamladık. Bu oranların 2009'da sırasıyla yüzde 0.50 ve yüzde 0.80 olduğunu hatırlarsak, konut pazarının büyümenin kazandığı ivme daha da net ortaya çıkıyor.”
 
YÜZDE 25 BÜYÜME GERÇEKLEŞİR
2010 yılı boyunca pazarın aynı performansla devam etmesi durumunda, pazardaki toplam konut kredisi tutarı yaklaşık yüzde 25 büyüyerek sene sonunda 54 milyar TL'ye ulaşacağını öngördüklerini söyleyen Erdem sözlerine şunları kaydetti: “2010 yılının ilk dört ayında ise konut kredisi pazarının yüzde 9.80'lik büyümesine karşılık Yapı Kredi olarak biz aynı dönemde yüzde 11'lik bir büyüme gerçekleştirerek, portföyümüzü 4.3 milyar TL'ye taşıdık. Bu sayede sene başında yaklaşık yüzde 8.86 olan pazar payımız nisan sonu itibariyle yüzde 9.09'a yükseldi.”
 
KONUT KREDİSİ PAYI YÜZDE 12
2010 Mart sonu itibariyle Türkiye'de kullandırılan tüm krediler(kurumsal, ticari ve bireysel) içerisinde konut kredisinin payının yüzde 12 seviyelerinde olduğunu ifade eden Erdem, sözlerine şöyle devam etti: “Konut, taşıt ve ihtiyaç kredilerinin toplamından oluşan bireysel kredilerin içerisinde konut kredisinin payı pazarda yüzde 47, Yapı Kredi'de ise yüzde 56. Konut kredilerinin bireysel krediler ve kredi kartları toplamına oranı ise pazarda yüzde 34, Yapı Kredi'de ise yüzde 28 seviyelerinde.”
 
ING
İnşaat sektörü krize takılsa da konut kredileri yüzde 12 arttı
EKONOMİK krize bağlı olarak inşaat sektörü zor bir yıl geçirmiş olsa da geçtiğimiz yıl konut kredileri bakiyesinin yüzde 12 oranında büyüme gerçekleştirdiğini belirten ING Bank Konut Finansmanı Genel Müdür Yardımcısı Özgür Öztürk, “Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de inşaat sektörü normale dönme çabaları içerİsinde. Buna bağlı olarak bu yılın özellikle ikinci yarısından itibaren talep artışıyla beraber, yatırımların artmasını ve fiyatların hareketlenmesini öngörüyoruz” dedi.
 
50 MİLYAR TL'Yİ AŞAR
Özgür Öztürk, yılın ilk yarısında toplam konut kredisi pazarının yüzde 5.8'lik bir büyümeyle 42.3 milyar TL'ye ulaştığına dikkat çekerek, yılsonuna kadar büyüme hedefinin yüzde 20 düzeyinde olacağını ve 50 milyar TL'yi aşacağını öngördüklerini dile getirdi.
 
16 BİN KİŞİYE KULLANDIRDI
“Geçtiğimiz yıl konut kredisi pazarında sektör büyümesinin yüzde 60 üzerinde gerçekleşmesiyle 16 bin kişiye yaklaşık 1 milyar TL'lik konut kredisi kullandırdık” diyen Öztürk, “Türkiye'deki konut kredisi piyasalarının gelişimi için, ING Bank olarak globaldeki uzmanlığımızı Türkiye'ye aktarıyoruz. İş ortaklarımızın ihtiyaç duydukları yetkinliklere sahip olabilmeleri için gerekli olan tüm yatırımları yapmaya devam edeceğiz. Mortgagemetre, Kolaybul gibi paketlerle sürecin başından beri müşteri odaklı bir anlayış çerçevesinde hareket ediyoruz. Müşteri risklerini minimize ederek onların alım gücüne göre konut almalarını kolaylaştırıcı piyasada talep oluşturacak ürün ve hizmetler üzerinde çalışıyor ve de yeni ürün ve hizmetler geliştiriyoruz” diye konuştu.
 
DENİZBANK
Faizlerde artış beklemek gerçekçi bir yaklaşım
FAİZLERDEKİ düşüşün yanı sıra vadelerinde uzamasının tüketicileri ‘kira öder gibi ev alma hayali'ne bir adım daha yaklaştırdığına söyleyen DenizBank Mortgage ve Taşıt Finansmanı Bölüm Müdürü Hakan Varol, uluslararası piyasaların etkisinin yanı sıra enflasyondaki artış trendi ve buna bağlı diğer ekonomik gelişmelerin etkisi ile önümüzdeki dönemde faizlerde bir miktar artış beklemenin gerçekçi bir yaklaşım olacağını ifade etti. “Bir düzeltme hareketi olarak yorumlayabileceğimiz bu artışların satışlara önemli derecede bir etki yapacağını düşünmüyorum” diyen Varol , çünkü yapılacak olan düzeltme hareketi sonrasında dahi mortgage faizleri makul seviyelerde olacağını ve sektörün büyümesine devam ettireceğini kaydetti.
 
YÜZDE 10 BÜYÜME GERÇEKLEŞTİ
Geçen yıl mortgage faizlerinde tarihi düşüşler yaşandığını hatırlatan Varol, faizlerin özellikle orta ve uzun vadelerde yüzde 1'lerin altına gerilediğini ve bu etki ile sektör yukarı yönlü hareketini 2010 yılında da devam ettirdiğini kaydetti. Yılın ilk çeyreğinin, mortgage kredi pazarı için sektörün en iyi dönemlerinden biri olduğunu belirten Varol, bu dönemde yüzde 10'luk bir büyüme gerçekleştiğini söyledi.
 
60 MİLYAR TL'YE ULAŞILABİLİR
Geçen yılı yaklaşık 45 milyar liralık bir rakamla kapatan sektörün nisan ayı sonunda 50 milyar TL sınırına dayandığını söyleyen Varol şu bilgileri verdi: “Bu süreçte yaşanan artış rakamları sektörün en iyi dönemlerinden bir tanesini geçirdiğimizi net olarak ortaya koydu. Enflasyon etkisi ve diğer ekonomik gelişmelerin etkisi ile konut kredisi faizlerinde bir miktar yükseliş mutlaka olacaktır. Ancak bu artışa rağmen sektör büyümesini devam ettirecek ve yılsonunda 60 milyar TL civarında bir rakama ulaşabiliriz düşüncesindeyiz.”

Payımız yüzde 40'ın üzerinde
DENİZBANK olarak sektördeki büyümeye paralel banka olarak konut kredilerinde de büyümeye devam etiklerini ifade eden Varol, hedefler hakkında sözlerine şöyle devam etti: “ Konut kredilerimiz tüm bireysel krediler içerisinde yüzde 40 civarında bir paya sahip. DenizBank olarak Türkiye genelinde 190'nın üzerinde konut projesinde aktif olarak yer alıyoruz. Projelerdeki tecrübelerimizi önümüzdeki dönemde de kullanarak bu alanda büyümenin yanı sıra sektörün vazgeçilmezleri olan emlak ofisleri ile olan ilişkilerimizi de geliştirmeye devam edeceğiz. Yenilikçi anlayışımız çerçevesinde geliştirdiğimiz yeni ürünler ile önemli oyuncular arasında yer almaya devam edeceğiz.”

ANADOLUBANK
Düşük kredi faizi konut fiyatlarını artırabilir
YAZA girerken sektörden beklentilerin önem kazanmaya başladığını aktaran Anadolubank Hazine ve Perakende Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Recep Atakan, “Yeni konut projeleri, ekonomik krizin en kötü döneminin geride kaldığı inancı, bankaların sunduğu ilgi çekici şartlar, konut kredisi talebini canlı kılıyor. Buna karşılık önümüzdeki dönemde canlanma sinyallerinin (büyüme,sanayi üretimi,enflasyon) artması nedeniyle, faizlerin bu şekilde kalması biraz zor gibi görünüyor” dedi.
 
FAİZDEKİ DÜŞÜŞ FİYATI ARTIRIYOR
Konut kredi faizlerinin düşmesinin tüketicilere her zaman avantaj sağlamadığına dikkat çeken Anadolubank Hazine ve Perakende Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Recep Atakan, “Konut kredi faizlerinin düşüşü, talepte ve konut fiyatlarında artışa da yol açabiliyor. Bu yıl konut stoklarının azalması halinde fiyatlarda yüzde 8-10 civarında yükseliş yaşanabilecek. Faiz oranlarında ise yıl sonuna doğru yükseliş bekleniyor. Bu nedenle içinde bulunduğumuz dönemde konut alacaklar ve konut kredisi kullanacaklar için fırsat devam ediyor. Hızlı hareket edenler karlı çıkacaktır” diye konuştu.
PAZAR PAYINI ARTIRMA PLANI
Anadolubank Hazine ve Perakende Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Recep Atakan, şöyle devam etti: “2010 yılı ilk dört ayında, konut kredisi pazarı yüzde 3.65 oranında büyüdü. Bankamız konut kredi hacminde de aynı oranlı bir artış söz konusu. Anadolubank'ta konut kredileri ve ipotekli kredilerinin tüm bireysel krediler içindeki payı yüzde 80 civarındadır. Bu görüntü bizi konut uzmanı banka kılıyor. 2010 itibariyle konut kredilerinde pazar payımız yüzde 1 civarında oldu. 2010 sonuna kadar bu oranın yüze 1.5 seviyesine gelmesini planlıyoruz.
 
İŞ BANKASI
Mart ayında son iki yılın en büyük bakiye artışı oldu
2010 yılı ikinci çeyrekteki büyümenin, konut sektöründe şu ana kadar görülen en büyük genişleme olan 2006 yılı büyüme oranlarının üzerine taşıyabileceğini aktaran İş Bankası Bireysel Krediler Bölüm Müdürü Recep Oram, “Mart ayı konut kredileri açısından dönüm noktasıydı, son ayda sektördeki bakiye artışı 1.500 milyon TL‘yi geçti ki söz konusu rakam son iki yılın en büyük bakiye artışı oldu. 2008 yılı ikinci yarısından itibaren ekonominin genel olarak durgunluğa girdiğini düşündüğümüzde ve özellikle Mart ayındaki bu büyümeyi geçtiğimiz yılsonundaki olumlu gelişmelerle birlikte değerlendirdiğimizde konut sektörünün durgunluktan çıktığını söyleyebiliriz. Mart ayındaki büyümenin Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında da devam etmesini bekliyoruz” dedi.
 
KONUT İÇİN GÜNDE 170 MİLYON TL ÇEKİLİYOR
Recep Oram, geçen yıl sektörde refinansmanlarla birlikte yaklaşık 250 bin kişiye kredi kullandırıldığını söyleyerek, bu yıl rakamın 350 bin'e ulaşabileceğini söyledi. Oram, “Sektör bu yıl ilk çeyrekte yüzde 7 büyüyerek 44.896 milyon TL'den 48.070 milyon TL'ye ulaştı. Halen günlük yaklaşık 2.000 adet konut kredisi kullandırılıyor. Bu da yaklaşık olarak günlük 170 milyon TL konut kredisi anlamına geliyor. Türkiye'de konut kredileri bakiyesinin gayrisafi milli hasılaya oranı henüz yüzde 5 seviyelerini geçmemiş olmasına rağmen Avrupa Birliği ülkelerinde bu oranın yüzde 49, ABD'de ise yüzde 87 seviyelerinde olduğu düşünülürse konut kredilerinde gidilecek çok yol olduğu söylenebilir” diye konuştu.
En uygun kredi oranları için tıklayın  
 
ÇALIŞANLARINA EĞİTİM VERİYOR
Bireysel konut finansmanının toplam bireysel krediler içerisindeki payının Mart 2010 sonu itibariyle yüzde 45 oranında olduğunu belirten Oram şunları söyledi: “Sektörde her bankanın kendine özgü bir rekabet ve kredilendirme stratejisi mevcut. Müşteri taleplerine hızlı cevap vermek, hızlı konut kredisi tahsis etmek, uygun koşullar sağlamak, kullandırılmış kredilerde kredi vadesi içerisinde ortaya çıkabilecek sorun veya müşteri ihtiyaçlarına uygun çözüm üretebilmek bu alanda belirlenmiş stratejiler arasında öne çıkanlar. 2009-2010 dönemi içerisinde ODTÜ, Anadolu Sigorta, Anadolu Hayat, TSKB gibi alanlarında uzman kurumların da katılımıyla yaklaşık 1.000 çalışanımıza ev kredisi eğitimi vererek bu alanda yetkin bir kadro oluşturduk. Önümüzdeki dönemlerde bu sayıyı iki katına çıkarmayı hedefliyoruz”
 
internetten randevu alınıyor sıra beklemeye gerek kalmıyor
İŞ Bankası Bireysel Krediler Bölüm Müdürü Recep Oram, www.isteevim.com.tr üzerinden kullanıma sundukları “Randevu Noktası” uygulamalarından da bahsederek, “Müşterilerimiz dilediği şubemizden dilediği saat için kendisine özel bir randevu alıp, Yeni Nesil Ev Kredisi ürünleri ile ilgili her türlü konuda bilgi edinebiliyor. Yine aynı uygulama kapsamında müşterilerimiz şubeye kadar gelmek istemezlerse telefon ile aranma talebinde bulunduklarında Yeni Nesil Ev Kredisi Çağrı Merkezimiz telefonda kendilerine her türlü konuda yardımcı oluyor” dedi.

FORTİS
2010 sonuna doğru faizler yükselecek
FORTİS PB Pazarlama Yönetimi Grubu Genel Müdür Yardımcısı Cem Ertem, “Fortis Bank Türkiye olarak, önümüzdeki dönemde, ekonomideki yüzde 5'lik büyüme öngörüleri ve ertelenmiş talebin hayata geçmesiyle birlikte oluşan enflasyonist baskı nedeniyle faizlerde yükselme olabileceğini düşünüyoruz. Bir sene önce, aylık toplam maliyeti yüzde 1.50 - 1.60 seviyelerinden yüzde 1'lerin altına inen konut kredilerinde, 2010 yılının son dönemine doğru itibaren küçük de olsa artışlar yaşanacaktır” dedi.
 
200 BİN KİŞİ KULLANACAK
Düşen faiz oranlarıyla birlikte, konut kredilerine yönelik talebin arttığını vurgulayan Ertem, “2010 yılının ilk ayları 2009 yılının aynı dönemine göre çok daha olumlu geçiyor. Diğer yandan, faizlerin düşmesi nedeniyle 2010 yılı sonuna kadar 200.000 kişinin konut kredisi kullanacağı öngörülüyor. Konut kredilerindeki uygun faizli fiyatlama politikamıza ilerleyen dönemlerde de devam edeceğiz. Önümüzdeki dönemde, değişik ihtiyaçlara cevap verebilen 15 farklı mortgage ürünümüzle pazarda büyümeyi hedefliyoruz” dedi.
 
FİYAT REVİZYONLARI OLDU
Cem Ertem, “Başta mortgage kredisi olmak üzere, tüm bireysel kredilerin faiz oranlarında 2009 yılında başlayan azalma 2010 yılında da devam ediyor. Bankalar, son bir yıl içinde, Merkez Bankası faiz indirimlerine paralel olarak, kredi vadelerinde fiyat revizyonları yaptı. Bu indirimlerin kalıcı olması, Türkiye'nin ülke notunun krizden sonra arka arkaya iki defa yükseltilmesi ve ipotek teminatlı kredilere ağırlık verilmesi, özellikle 60 aya kadar olan vadelerde ve mortgage kredilerinde daha rekabetçi fiyat politikalarının oluşmasına neden oldu” diye konuştu.
  • Etiketler:

Yorum Yaz