maritbet girişmaritbet
Kiracımın otoparkına park edebilir miyim?

Kiracımın otoparkına park edebilir miyim?

İstanbul’un en büyük sorunu trafikle paralel ilerleyen park sorunu kimi zaman büyük bir problem haline geliyor. Tamer Heper’in köşe yazısı..

İstanbul'un en büyük sorunu trafikle paralel ilerleyen park sorunu kimi zaman büyük bir problem haline geliyor. Tamer Heper'in köşe yazısı..

Bir dairem var ama ben oturmuyorum. Binanın otoparkı var, kiracım oturuyor ama kiracımın aracı yok. Otoparka ben arabamı park edebilir miyim? • P.S.

Okuyucumun sorusu hukuk fakültesindeki imtihan sorusu gibi. Gel çık işin içinden. Doğrusu bu konuda çok yaygın bir uygulamaya rastlamadım ama ortak mahaller bağımsız bölüme bağlı olarak kullanılmalı. Yani bağımsız bölümde oturanların istifadesine sunulmalı. Yoksa bina dışında oturan kat malikinin otoparktan istifade edeceğini kabul edersek buna benzer sair hususları da kabul etmemiz gerekir. Örneğin bu binadaki kapıcının gelip bir başka binada oturan kat malikine hizmet vermesi istenecektir. Tabii bu örnek belki mübalağa gibi gelecek ama otoparkı kullanmaktan pek farkı yok. Dolayısı ile olması gereken, o bağımsız bölümde bulunan kimselerin bu yerlerden istifade etmesi gereğidir, aksi halde içinden çıkılmaz bir durum ortaya çıkar.

 Gerçekten gerekli mi?

 Mantolama yapmak için tüm bağımsız bölüm malikinin oyunu almanız gerekir düşüncesinde olduğunuzu, ancak kanunda bazı kararlar için beşte dört oyun geçerli olduğunun yazılı olduğunu belirtmiştiniz. Peki, 12 daireli bir binada beşte dört oyu sağlamak için. la karar alınır ve işe başlanırsa & nereye müracaat etmem gerekir? • G.S.

Ben mantolama için tüm kat maliklerinin oyunun gerektiği görüşündeyim. Çünkü mantolama proje dışı bir işlem olacaktır ve ortak alana ve oldukça geniş bir ortak alana yapılmış bir müdahaledir. Dolayısı ile de mülkiyet hakkına mütealliktir ve herkesin muvafakatinin alınması gerektiğini ileri sürmekteyim. Ancak hatalı bir yorumla 19. maddede sözü edilen beşte dört oyla bu iş yapılacak ise 12 bağımsız bölümün beşte dördü 9.6 olur. 9 oy toplanırsa açıkça beşte dördün altında kalır. O halde üst rakamda toplanır ve 10 oy gerekir. Yetersiz sayıda oyla alınan karar uygulanmaz. Uygulamaya başlanırsa iki türlü müdahale mümkündür, birincisi belediyeye şikayet etmektir. Belediye mevzuatına göre proje dışı iş yapılamaz. İkincisi bulunduğunuz yerdeki sulh hukuk mahkemesine başvurup müdahalenin menini istemektir. Ancak dava bir süreç olduğundan öncelikle müdahalenin durdurulması için tedbir talep etmek gerekir. Sorunuz dışında bir bilgi. Mantolama da öyle olur olmaz biçimde yapılmaz. Hesapsız ve bilgisizce yapılan mantolama bütçeye yük olmaktan başka bir mana taşımayabilir. Bu konuda reklamlara tabi olunmamalıdır.

Tamer Heper-Posta

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bina terasının onarımına tüm bağımsız bölüm malikleri katılmalı!
  • 27.09.2012 14:48

Bina terasının onarımına tüm bağımsız bölüm malikleri katılmalı!

Posta yazarlarından Tamer Heper, vatandaşın sorularını yanıtlamaya devam ediyor ...

Spor tesislerini yapmayan müteahhite açılan dava kazanılır mı?
  • 24.09.2012 15:50

Spor tesislerini yapmayan müteahhite açılan dava kazanılır mı?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, gayrimenkul ve inşaat sektöründen merak ...

Kiracı tahliyesinde mahkemeden karar alınması gerekiyor!
  • 18.09.2012 16:05

Kiracı tahliyesinde mahkemeden karar alınması gerekiyor!

Posta Gazetesi yazarlarından Tamer Heper, vatandaşın sorularını cevaplamaya deva ...

İpotekli gayrimenkul ancak üzerindeki ipotekle satılabilir!
  • 15.09.2012 14:42

İpotekli gayrimenkul ancak üzerindeki ipotekle satılabilir!

Tamer Heper bugünkü yazısında ipotekli arazi alım satımına ilişkin durumlara ışı ...

Tapulu gayrimenkullerde muhtarlık satışı geçersizdir!
  • 13.09.2012 16:06

Tapulu gayrimenkullerde muhtarlık satışı geçersizdir!

Posta yazarlarından Tamer Heper, bugünkü yazısında tapulu gayrimenkullerle ilgil ...

Kefalet yoksa borçtan dolayı bir başkasının gayrimenkulüne haciz gelmez!
  • 12.09.2012 10:52

Kefalet yoksa borçtan dolayı bir başkasının gayrimenkulüne haciz gelmez!

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, borcun şahsi olduğunu ve bir başkasının ...