maritbet girişmaritbet
Kefalet yoksa borçtan dolayı bir başkasının gayrimenkulüne haciz gelmez!

Kefalet yoksa borçtan dolayı bir başkasının gayrimenkulüne haciz gelmez!

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, borcun şahsi olduğunu ve bir başkasının bu borçtan dolayı gayrimenkullerine haciz gelemeyeceğini belirtti. Heper, bu konuda kefalet, verilen adresler ve gelen tebligatların takibinin önemli olduğuna dikkat çekti

 

Ağabeyim sürekli borç yapıyor, tefecilerden para alıyor sonra ödemiyor. Eskiden borç bildirimleri kendi evine giderdi artık babamın evine gelmeye başladı. Bu durumda babamın evine gelinir malları haciz edilir mi? Ağabeyim reşit biri, reşit birinin borçları babasını bağlar mı? Bildiğim kadarı ile ağabeyimin hiç malvarlığı yok, bu durumda ne olur? • T.E.

Artık ağzımda atasözü gibi oldu, "Borç şahsidir, birinin borcu için bir başkasının malına haciz konulmaz". Yeter ki bu kişi borçluya kefil olmasın. Şayet babanız ağabeyinizin borcuna kefil oldu ise o başka ama kefil falan olmadı ise ağabeyinizin borcu için babanıza başvuru yapılamaz. Bildiriler babanızın evine geliyormuş. Bildiri dediğiniz acaba icra takibi nedeni ile gönderilen ödeme emri mi? Şayet böyle ise iki ihtimal aklıma geliyor. Birincisi zarfın ve ödeme emrinin üzerinde ağabeyinizin adı var, ağabeyiniz bu adreste takip ediliyor. Bu niye böyle olur? Kendisine tebligat yapılamıyor, tebligatlar geri dönüyordur, bir de bu adresi deniyorlardır. Bu halde zarfı merciine iade etmek gerekir. Burada böyle biri oturmuyor diye. İkinci ihtimal babanız adına takip yapılmıştır, doğal olarak da babanızın adresine geliyordur. Bu halde de takibe yedi gün içinde itiraz etmek gerekir, itiraz olunursa takip durur, babanız borcu ödemek zorunda kalmaz, itiraz edilmezse bu halde borç babanızın üzerine kalır ve ödemek mecburiyetinde bırakılır.

Dolayısı ile bunlardan hangisi ise ona göre davranmak lazım. Ancak borç ağabeyiniz adına kesinleşirse babanızın mallarına haciz gelmez. Bu söylediğim babanız ile ağabeyinizin ayrı yaşadığı varsayımına dayalı. Şayet birlikte yaşıyorlar ise babanızın mallarına başvurulmaması lazım ama birlikte yaşanılan eve hacze gidildiğinde ağabeyinizin de kullandığı eşyalar haczedilebilir. Bunun için ayrıca istihkak iddiası dediğimiz bir itiraz yoluna başvurmak gerekir. Tefecilikten söz etmişsiniz, tefecilik denilince akla daha çok yasal yolların dışında borç para alış verişi gelir ki bunların ilişkisinde de yasa yolları uygulanmayabilir, akıllarda bulunsun.

Tamer Heper/Posta

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İsra Holding AVM yönetimleri Winmark’a emanet edildi
  • 17.06.2026 09:55

İsra Holding AVM yönetimleri Winmark’a emanet edildi

İsra Holding, perakende ve gayrimenkul yatırımlarında yeni bir dönemin kapıların ...

Nisan ayında Türkiye genelinde 126 bin 808 konut satıldı
  • 14.05.2026 11:52

Nisan ayında Türkiye genelinde 126 bin 808 konut satıldı

Türkiye'de nisan ayında ilk el konut satışları 40 bin 306, ikinci el konut satış ...

GYODER 20'nci zirvesinde sektörü buluşturdu
  • 28.04.2026 14:33

GYODER 20'nci zirvesinde sektörü buluşturdu

Türkiye gayrimenkul sektörünün çatı kuruluşu GYODER'in 20'nci kez düzenlediği Ga ...

Expo Real altyapıyı odağına alıyor
  • 21.04.2026 14:06

Expo Real altyapıyı odağına alıyor

Expo Real, bu yıl itibarıyla kapsamını genişleterek altyapıyı ana gündem maddele ...

Uluslararası gayrimenkul yatırımcıları için rota yeniden Türkiye
  • 13.04.2026 11:46

Uluslararası gayrimenkul yatırımcıları için rota yeniden Türkiye

Altın Emlak Global Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, küresel gel ...

Ağaoğlu GYO Borsa İstanbul’da
  • 09.04.2026 18:31

Ağaoğlu GYO Borsa İstanbul’da

Halka arz büyüklüğünün 3.6 katına ulaşan katılım ile yoğun bir talep gören Ağaoğ ...