maritbet girişmaritbet
Amasya Harşena Dağı, turizm projesiyle çiftleri yer altında evlendirecek!

Amasya Harşena Dağı, turizm projesiyle çiftleri yer altında evlendirecek!

Amasya Belediyesi, Ferhad ile Şirin aşkının efsaneleştirildiği yer olan Harşena Dağı’nda 2.5 dönümlük alanda kentin turizm ekonomisini hareketlendirecek bir proje geliştiriyor

 

Amasya Belediyesi, Ferhad ile Şirin aşkının efsaneleştirildiği yer olan Harşena Dağı'nda 2.5 dönümlük alanda kentin turizm ekonomisini hareketlendirecek bir proje geliştiriyor. Proje, Ferhad ile Şirin'in kavuşamaması esas alınarak geliştirildi.

Yüzyıllardır anlatılan efsaneye göre, Amasya Hükümdarı Hürmüz Şah, Ferhad'ın Şirin'e kavuşması için dağı delerek kenti suyla buluşturmasını şart koşmuştur. Ferhad su kanalını kazmış, ancak, iki aşığın birleşmesine engel olmak isteyen Şah, Şirin'in öldüğü haberini Ferhad'a ulaştırarak onun ölümüne neden olmuştur. Ardından da Şirin kendini hançerlemiştir.

Açılış tarihi 14 Şubat 2013

Proje, bu efsaneden yola çıkıyor. Alanı 2.5 dönüm olan proje, Ferhad ile Şirin aşkının geçtiği varsayılan Harşema Dağı'nda; Amasya-Tokat yolunun hemen kenarında Ferhad arası denilen mevkide kuruluyor. Mevki, Ferhad'ın Şirin'e kavuşmak için kazdığı varsayılan 6 kilometrelik kanalın bir bölümünü oluşturuyor.

Projeyi ilginç kılan yönlerden biri, yaklaşık 1 dönümlük kısmının dağın altında kuruluyor olması. Bu bölümde iki aşığın kavuşamamasına atfen bir nikâh salonu planlandı. Hedef kitle, önce tüm Türkiye, sonra tüm dünyada evlenmek isteyen ve nikâh tazelemek isteyen çiftler. Belediye Başkanı Cafer Özdemir, projeyi duyanların şimdiden randevu almaya başladıklarını söylüyor. Özdemir, projenin açılış tarihi olarak Sevgililer Günü'nü esas aldıklarını belirterek, 14 Şubat 2013 tarihini gösteriyor.

Aşıklar da yeraltına inecek

Projenin bir başka yönünü, yine dağın altındaki müze oluşturuyor. Müzede Ferhad ile Şirin başta olmak üzere Anadolu'daki diğer efsane aşklar, yani Leyla ile Mecnun, Kerem ile Aslı gibi aşıkların balmumu heykellerine yer verilecek. Ayrıca, Anadolu'da yaşadığı varsayılan aşıkların yazılanlardan ve anlatılanlardan yola çıkarak çeşitli eşyaları da üretilerek sergilenecek.  Bu arada projeyle Ferhad Su Kanalı arasında doğrudan bir bağlantı da olacak. Projede bir diğer ayak, yeryüzünde devasa bir Ferhad ile Şirin heykeline yer vermek. Nasıl bir heykelin yapılacağını belirlemek için bir yarışma düzenlenmesi planlanıyor.

Hedef 2 milyon turist

Ferhad ile Şirin projesinin, sahip olduğu tüm tarihi ve doğal birikimlere rağmen, ne yazık ki bunu turizm anlamında tam anlamıyla değerlendiremeyen Amasyalı için önemli bir mihenk taşı olması bekleniyor. Kenti ziyaret eden turist sayısı, 10 yıl öncesiyle karşılaştırıldığında yaklaşık 4.5 misli artarak 400 binli rakamlara ulaşsa bile, rakam kentin sahip olduğu potansiyelle karşılaştırıldığında aslında olması gerekenden çok uzak.

Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir, bu proje başta olmak üzere diğer çalışmalarla turist sayısını önce 1 milyona, daha sonra da 2 milyon taşıyacaklarını söylüyor ve ekliyor: “Şu anda Hollanda merkezli olmak üzere Avrupa, ABD, Japonya, Azerbaycan ve Rusya'dan ilgi görüyoruz. Amacımız, hedeflediğimiz turist sayısının yarısının yabancılardan oluşması.”

EFSANE NE ANLATIYOR BİLİM BU İŞE NE DİYOR?

Efsaneye göre, Azerbaycan'daki Erzen kentinin hükümdarı Mehmene Bânu, kızkardeşi Şirin'e yaptırdığı köşkü süslemesi için  nakkaş Ferhad'ı görevlendirir. Ferhad, Şirin'e aşıktır. Şirin de Ferhad'a. Kavuşmaları imkânsızdır. Ferhad, Amasya hükümdarı Hürmüz Şah'tan yardım ister. İki hükümdar savaşır. Mehmene Banu yenilir. Şirin, Amasya'ya getirilir. Ancak, Şah'ın oğlu da Şirin'e aşıktır. Şah, çözümü, Ferhad'ın Şirin'e kavuşabilmesi için dağı delip kente su getirmesi gibi bir şart koşmakta bulur. Ferhad, dağı deler, sona yaklaşmıştır.

Şah, Şirin'in öldüğü haberini Ferhad'a ulaştırır. Ferhad, dağı deldiği gürzle kendini öldürür, Şirin de bir hançerle canına kıyar. Ancak, bilimsel verilere göre altı kilometrelik su kanalı, geç Helenistik ve erken Roma dönemi eseri.  Kanal, tüneller açılarak, duvar örülerek arazi eğimine uygun terazi sistemine göre yapılmış

Necla Unutmaz/Milliyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Amasya Harşena Dağı, turizm projesiyle çiftleri yer altında evlendirecek!
  • 13.08.2012 07:59

Amasya Harşena Dağı, turizm projesiyle çiftleri yer altında evlendirecek!

Amasya Belediyesi, Ferhad ile Şirin aşkının efsaneleştirildiği yer olan Harşena ...