maritbet girişmaritbet
Ağrı Dağı'nın bitki örtüsü arıcıları çekiyor!

Ağrı Dağı'nın bitki örtüsü arıcıları çekiyor!

Türkiye'nin farklı yerlerinden gelerek, zengin bitki çeşidine sahip Ağrı Dağı'nda arazi kiralayan arıcılar, organik bal elde edebilmek için her yıl yaklaşık 4 ay bölgede kalıyor

Türkiye'nin farklı yerlerinden gelerek, zengin bitki çeşidine sahip Ağrı Dağı'nda arazi kiralayan arıcılar, organik bal elde edebilmek için her yıl yaklaşık 4 ay bölgede kalıyor.

Ağrı Dağı'nda arıcılık yapan Cemal Topçu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ağrı Dağı'nın 2 bin 500 metre yüksekliğinde arazi kiraladıklarını ve burada organik bal elde etiklerini söyledi.

Doğu illerine 4 yıl önce geldiklerini, Ağrı Dağı'nın florasına ve bitki örtüsüne hayran kaldıklarını anlatan Topçu, "Buradaki bitki sayısı çok fazla ve tahmini olarak 2 binden fazla bitki çeşidi var. Arılarımız kekik ve diğer bitkilerden aldığı mineralle organik bal üretiyor. Burayı tercih etmemizdeki en büyük sebep, bitki örtüsü ve florasıdır" diye konuştu.

Burada elde edilen balın kaliteli olduğunu ve bu baldan çok sattıklarını ifade eden Topçu, şöyle devam etti:

"Burada elde ettiğimiz bal bize çok daha fazla müşterinin gelmesine neden oldu. Müşterilerimize bal yetiştirmekte zorluk çekiyoruz. Arılarımız, bu dünyaca tanınan dağda doğal ve organik bal üretiyor. Arılarımızın herhangi bir meyveden bal toplama şansı yok. Çünkü Ağrı Dağı'na sıfır noktadayız. Arılar bu bölgede bulunan zengin bitkilerden bal toplamaya çalışıyor. Burada 4 ay boyunca bekliyoruz. Ağrı Dağı bizim için artık vazgeçilmez bir yer haline geldi."

- "Arılarımıza kesinlikle katkı maddesi vermiyoruz"

Topçu, arılara herhangi bir katkı maddesi vermediklerini, üretilen balın tamamen doğal olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Burada doğal bal almaya çalışıyoruz. Arılara kesinlikle şerbet ya da başka bir katkı maddesi vermiyoruz. Biz kovanlara yakın bir gıda maddesi bıraktığımızda arılarımız o maddeye dokunmazlar bile. Çünkü arılarımız gerekli mineralleri bitkilerden alıyor. Burada iki iklimi aynı anda yaşıyoruz. Diğer arıcı arkadaşlarımızı buraya davet ediyorum. Kaliteli ve organik bal almanın en güzel yeri Ağrı Dağı ve etrafıdır. Iğdır ovası ayrı bir iklime Ağrı Dağı ayrı bir iklime sahip. Arı çerçeveyi bu bölgede dolduruyor. Verim oldukça yüksektir."

- "Çözüm Süreci"

Çözüm süreciyle bölgede güzel bir havanın esmeye başladığını vurgulayan Topçu, "Daha önce bu bölgeye korkarak geliyorduk ama şimdi içimiz rahat bir şekilde bölgeye gelip işimizi yapıyoruz. Bölge, herkes için güvenli hale geldi. Daha önce çok sorun yaşıyorduk. Baskı altında burada ekmek paramızı kazanmaya çalışıyorduk ama artık bu bitki zengini Ağrı Dağı'na rahat bir şekilde gelmeye başladık" şeklinde konuştu.

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Ağrı Dağı'nın eteklerine güneş enerji santrali kuruluyor
  • 26.09.2018 16:38

Ağrı Dağı'nın eteklerine güneş enerji santrali kuruluyor

Iğdır Üniversitesinin Ağrı Dağı eteklerindeki kampüsüne, tasarlanan projeyle 500 ...

Mevsimin ilk karı düştü, yüksek kesimler beyaz örtüyle kaplandı
  • 17.09.2014 16:06

Mevsimin ilk karı düştü, yüksek kesimler beyaz örtüyle kaplandı

Türkiye'nin en yüksek dağı olan Ağrı Dağı'nın yüksek kesimleri beyaz örtüyle kap ...

Ağrı Dağı'nın bitki örtüsü arıcıları çekiyor!
  • 07.07.2013 13:33

Ağrı Dağı'nın bitki örtüsü arıcıları çekiyor!

Türkiye'nin farklı yerlerinden gelerek, zengin bitki çeşidine sahip Ağrı Dağı'nd ...

Tarih kokan kent: Ağrı!
  • 12.05.2013 11:56

Tarih kokan kent: Ağrı!

Orta Asya'dan gelen kavimlerin Anadolu'ya yerleşmelerinde geçiş görevi üstlenen ...

Ağrı'nın yapılacak geniş kapsamlı çalışmalarla turizme kazandırılması hedefleniyor!
  • 26.02.2013 17:27

Ağrı'nın yapılacak geniş kapsamlı çalışmalarla turizme kazandırılması hedefleniyor!

Tarihi İshak Paşa Sarayı, Ağrı Dağı, Ahmed-i Hani Türbesi gibi önemli değerlere ...