maritbet girişmaritbet
TÜBİTAK'tan destek aldı, ilk doğal yalıtım sıvasını üretti

TÜBİTAK'tan destek aldı, ilk doğal yalıtım sıvasını üretti

Isı yatılımı artık yeni binalar için zorunlu bir uygulama haline geldi

2000 yılından bu yana yürürlükte olan “Binalarda Isı Yalıtım Yönetmeliği”ne göre, bu tarihten sonra inşa edilen yeni binalar ısı yalıtımını ön planda tutarak projelendiriliyordu. Yönetmeliğin 1 Kasım 2008'de yürürlüğe giren revizyonu gereğince, mevcut eski binaların tadilatla yenilenen ve ilave edilen kısımları da artık enerji verimli olarak projelendirilmek zorunda. Yasa kapsamında uygulama yeni binalarda başladı. Mevcut binaların ise 2017 yılına kadar “Enerji Kimlik Belgesi”ni alması gerekiyor. Yasal zorunluluklar ile birlikte mantolama sektöründe hareketlilik başladı. Firma sayısı hızla artarken, Ar-Ge çalışmalarının da ardı arkası kesilmiyor.

Bu çalışmalarının birinde de Sonel Boya Dekorasyon'un imzası bulunuyor. Faaliyetlerine 1994 yılında bir aile şirketi olarak başlayan Sonel Boya Dekorasyon, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) desteğiyle, 5 yıl süren Ar-Ge çalışmalarının sonucunda “Türkiye'nin ilk ve tek doğal yalıtım sıvası Delfin Thermoproff ”u geliştirdi. TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) bünyesinde yürütülen destek programlarına 2010 yılında başvurusu yapılan 1 milyon 700 bin TL bütçeli “Ses Nem ve Isıya Karşı Yüksek Yalıtım Özellikli Sıva Malzemesi Geliştirilmesi” başlıklı proje, 2011 yılında desteklenmeye hak kazandı. Yaklaşık 1,5 yıllık Ar-Ge çalışması sonucunda ortaya ısı, su, ses, yangın yalıtımını tek bir üründe birleştiren ve yüzde 60'a varan oranlarda tasarruf imkanı sağlayan “Delfin Thermoproff Doğal Isı, Su, Ses, Yangın Yalıtım Sıvası” çıktı. Ürünün en önemli özelliklerinin başında doğal kaynaklar kullanılarak üretilmesi ve A1 sınıfı yanmaz malzemeden olması geliyor. Çalışmaları hakkında bilgi veren firma ortağı Yunus Mert, ürünlerinin Türkiye'nin tek TÜBİTAK KOBİ Ar-Ge Destek Programı ile üretilen doğal yalıtım malzemesi olduğuna dikkat çekti.

Yüzde 45-60 arasında ısı tasarrufu

Mert, “Ürünümüz, içinde bulunan gözenekli ve nefes alabilen açık hücre hafifleştirilmiş agrega, volkanik ve yapay taşlardan, inorganik maddelerden oluşan ısı, su, ses, yangın yalıtımı yapan, mantar ve küf oluşmasını engelleyen, sıva ve harç formunda üretilen doğal yalıtım malzemesi. Ayrıca bizim ürünümüz diğer ısı yalıtım sistemlerine göre çok daha ekonomik. Ürün kara sıva gibi yüzey hazırlığı gerektirmeden direk uygulanabilir. A1 sınıfı yanmaz malzeme. 1000 dereceye kadar yanmaz özelliği ile yangın ve benzeri durumlarda yanma ve alev alma gibi sonuçlara rastlanmaz” dedi.

Delfin Thermoproff 'un, uygulanan yüzeydeki duvar yapısına göre yüzde 45 ile yüzde 60 arasında ısı tasarrufu sağladığının altını çizen Mert, her türlü mimariye uygun olması ve kolay uygulanabilmesi sayesinde ürünlerinin mimarların projelerinde özgürlüklerini kısıtlamadığını savundu. “Uygulama esnasında binanın delinmesine gerek kalmadığı gibi yalıtım ömrü bina ömrüyle eşdeğer” ifadelerini kullanan Mert, “Hatta koruyucu özelliği sayesinde binanın ömrünü uzatıyor. Doğal şartlardan ve çevresel etkilerden kaynaklanan çatlama, dökülme, kopma gibi durumlara rastlanmaz. Yalıtım ömrü binanın ömrüyle eşdeğer sürede” diye konuştu.

Devlet desteğiyle yeni tesis yatırımına hazırlanıyor

Ülke geneline hizmet verdiklerini, referansları arasında Avea, Bursa OSB, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası, Manisa Belediyesi, Sinop Belediyesi, Barla Grup, Uludağ İhracatçı Birlikleri gibi kurum ve kuruluşların bulunduğunu anlatan Mert, Bursa OSB'de 600 metrekarelik kapalı alanda toplam 16 kişi ile devam eden üretimlerini devlet desteğiyle toplam 5 bin metrekare alana taşımaya hazırlandıklarını açıkladı. Yer tahsisinin gerçekleşmesiyle inşa çalışmalarına başlamayı ve yaklaşık altı ay içinde yeni yerlerine geçmeyi hedeflediklerini vurgulayan Yunus Mert, özetle şu ifadeleri kullandı:
“Şirket olarak uzun vadede 2 milyon TL'si otomasyon olmak üzere 8-10 milyon TL'lik bir yatırıma ulaşmayı hedefliyoruz. Böylece kapasitemiz 3-4 kat artacak. Hedeflerimiz arasında Sivas, Erzurum ve Ankara'da da tesis yatırımları bulunuyor. Özellikle önümüzdeki yılın firmamız açısından sıçrama yılı olacağını düşünüyoruz.”

Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bina yalıtımıyla elektrik ve doğal gaz faturaları yüzde 40 düşüyor!
  • 08.06.2022 09:30

Bina yalıtımıyla elektrik ve doğal gaz faturaları yüzde 40 düşüyor!

Binalarınıza yalıtım yaptırarak elektrik ve doğalgaz faturalarında yüzde 40 tasa ...

Cumhurbaşkanı, Devegeçidi Köprüsü'nün açılışına katıldı!
  • 09.01.2021 15:41

Cumhurbaşkanı, Devegeçidi Köprüsü'nün açılışına katıldı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERdoğan, Diyarbakır-Elazığ arasındaki Devegeçidi Köpr ...

MESA Orman 2 satışa çıktı!
  • 15.12.2020 10:24

MESA Orman 2 satışa çıktı!

Sektörde 50 yılı aşan tecrübesi ile güvenin sembolü olan MESA, bahçeli ve balkon ...

Süleymaniye Külliyesi, 463 yıldır dimdik ayakta!
  • 15.10.2020 11:47

Süleymaniye Külliyesi, 463 yıldır dimdik ayakta!

Mimar Sinan'ın, Kanuni Sultan Süleyman tarafından verilen anahtarla, "Ya Fettah" ...

Ankara'da Servis Park projesinde sona yaklaşıldı
  • 05.09.2020 10:48

Ankara'da Servis Park projesinde sona yaklaşıldı

Altındağ Belediye Başkanı Doç. Dr. Asım Balcı'nın talimatlarıyla, yapımına kısa ...

Bakan Kurum, Giresun'da sel bölgesinde incelemelerde bulundu
  • 24.08.2020 09:04

Bakan Kurum, Giresun'da sel bölgesinde incelemelerde bulundu

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, selden zarar gören Giresun’da incelemelerde bu ...