maritbet girişmaritbet
Doka, betonarme yapılardaki liderliğini artırıyor!

Doka, betonarme yapılardaki liderliğini artırıyor!

Endüstriyel kalıp sistemleriyle dikkat çeken Doka, hayal gücünü zorlayan betonarme yapıların vazgeçilmezi haline geldi.

İnşaat sektöründeki büyüme hızla devam ederken inşa edilen yapıların tasarımları geleneksellikten uzaklaşıp gün geçtikçe farklılaşıyor. Ezber bozan tasarıma sahip yenilikçi yapılar ve köprü viyadük gibi değişken ve zorlu şekillere sahip sanat yapıları gerçeğe dönüştürülmesinin öncülüğünü Doka'nın yaptığı endüstriyel kalıp sistemleri ile mümkün hale geliyor.

Almanya'dan Hindistan‘a, Amerika'dan Türkiye'ye dünyanın dört bir yanında yuvarlak, oval, altıgen, üçgen ya da asimetrik tasarımlar içeren yenilikçi projeler, yaratıcılığın sınırlarını ortadan kaldıran Doka sistemleri ile inşa edilebiliyor. 42 bin çeşit ürünle projelendirdiklerini dile getiren Doka Kalıp-İskele Genel Müdürü Ender Özatay “Mimarlığın heykelsi yönlerini ve heyecan verici tasarımlarını yapmak yeni kalıp sistemleri ile mümkün hale geldi. Endüstriyel kalıp iskele sistemlerimizi lego parçaları gibi düşünebilirsiniz. Küçük parçaları bir araya getirerek projeyi oluşturuyoruz. Ürünlerin bir araya gelmesi ile proje çözümü ortaya çıkıyor. Türkiye'de İzmir Mistral projesi, İstanbul Marina gibi projeler mimari ve statik projeyi alıp üzerinde aylarca çalışarak oraya özel çözüm ürettiğimiz çok nadide projeler.”

“Bunun yanı sıra köprü projeleri, özel tasarımları ve ağır yükleri nedeniyle güvenli ve özel çözümler gerektiren projeler arasında. Doka olarak sunduğumuz vinçle tırmandırılan veya otomatik tırmandırılan kalıp sistemlerimiz sayesinde her türlü geometriye, yüksekliğe ve boyutlara göre hazırlanabilen geniş bir tasarım yelpazesine sahip pilonlar üstün performans ve ustalıkla uygulanabiliyor. Otomatik tırmanır kalıp sistemlerimizle daha güvenli, daha hızlı ve daha ekonomik çözümler sunabiliyoruz” dedi.

Artık köşesiz yapılar, asimetrik tasarımlar ve yükselen geometrik şekiller imkansız değil!
Projeler sadece ihtiyacı karşılamanın ötesine geçip tamamlandığında göze hitap eden yapılara dönüştüğünü belirten Özatay “Örneğin Almanya, Münih'te bu yıl tamamlanması planlanan huzurevi binası Föhrenpark ezber bozan bir tasarıma imza atıyor. Tek bir köşesi bile olmayan ve yalnızca kıvrımlardan oluşan bina bulunduğu ağaçlar içindeki doğal çevreyle ahenk sağlıyor. Bu dizaynı gerçeğe dönüştürmek içinse tercih yine Doka oluyor. H20 dairesel kalıp sistemi ve Framax Xlife sayesinde istenilen şekil mümkün kılınırken, kullanılan Concremote sistemi ile kalıp işlemi süresinden %50'ye kadar zaman tasarrufu elde ediliyor.”

Doka kalıp sistemleri ile her türlü mimari tasarım mümkün

“İnşaat sektöründe gün geçtikçe yaygınlaşan asimetrik trend her ne kadar modern görünüşü ile dikkat çekse de bu tarz tasarımla inşaat sürecini oldukça zorluyor. Belçika'nın en önemli ticaret noktalarından biri olan Antwerp limanı, geçtiğimiz yıl inşası tamamlanan yeni ana merkez binası ile dikkatleri üzerine topluyor. Yeni liman binasının yaratıcı mimari tasarımı, elmas başkenti olarak bilinen şehirde yıllardır süren elmas ticaretini simgeliyor. Modern ve asimetrik tasarım, yüksek beton basıncına ve taşıyıcı kolonların zorlu geometrisine rağmen Top 50 ve Staxo 100 gibi Doka kalıp iskele sistemleri ile hayalden gerçeğe dönüşüyor.”

“Yüksek bina sayısıyla dikkat çeken Hindistan'ın Mumbai şehri bu sefer tasarımıyla da ilgi çekecek bir gökdelenin inşasına tanıklık ediyor. Altıgen bina çekirdeğine sahip üç kanattan oluşan 83 katlı konut binası World View Tower, Doka otomatik tırmanır kalıp sistemleri ile 392 metreye yükseliyor. Zorlu geometrik şekline çözüm sağlanırken aynı zamanda koruma perdesi sayesinde yüksekliğe rağmen güvenli ve verimli çalışma ortamı yaratılıyor” dedi.

Türkiye'de de benzer tasarımların olduğunu belirten Özatay “İzmir'de de yapımı tamamlanan Batıçim çimento fabrikasının değişik geometride tasarlan giriş kapısının hayal edilen mimarı tasarıma uygun hale getirilmesi de Doka kalıp sistemleri ve 3D modellemeleri ile mümkün oldu. Yine yapımı devam eden Denizli üçgen köprüsünün eliptik seklindeki orta ayakları için de 3D modelleme sayesinde projeye özel tasarlanan kalıp sistemleri ile istenilen mimari tasarıma kolaylıkla ulaşılabildi. Projede kullanılan Top 50 sistemi, birbirinden farklı görevler için projeye özel olarak modüler sistemden hazır monte edilen geniş yüzeyli bir kalıptır. Elemanların şekli, ebadı, ankraj düzeni ve kalıp yüzeyi her ihtiyaca göre uyarlanabilir” diyerek sözlerini tamamladı.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Elyaf ve plastik atıklar kumaşa dönüşüyor
  • 12.09.2020 11:20

Elyaf ve plastik atıklar kumaşa dönüşüyor

Elyaf ve plastik atıklarının geri dönüşümüyle elde edilen recycled kumaşlar, hem ...

Gitar şeklindeki Hard Rock Hotel yıl içinde tamamlanacak!
  • 18.01.2019 12:49

Gitar şeklindeki Hard Rock Hotel yıl içinde tamamlanacak!

Dünyanın ilk gitar şeklindeki binası olacak Hard Rock Hotel-Casino, Doka tarafın ...

Pazarkapı tarihi dokusunu yeniden kazanacak
  • 18.11.2018 01:08

Pazarkapı tarihi dokusunu yeniden kazanacak

Trabzon'un Ortahisar ilçesine bağlı Pazarkapı Mahallesi'ndeki 6 tarihi bina reko ...

Stratejik konuma sahip Kömürhan Köprüsü, 2019’da tamamlanıyor
  • 17.09.2018 12:55

Stratejik konuma sahip Kömürhan Köprüsü, 2019’da tamamlanıyor

Dünya’da 4. Türkiye’de ilk olan Kömürhan Köprüsü ile Doka, Türkiye’de ilklere im ...

Doka 2018’de yatırımlarını artırmaya devam ediyor
  • 21.02.2018 11:12

Doka 2018’de yatırımlarını artırmaya devam ediyor

Dünya çapında ahşap işletme atölyesi olarak faaliyet gösteren Doka, 2018 yılında ...

Doka, betonarme yapılardaki liderliğini artırıyor!
  • 22.08.2017 15:27

Doka, betonarme yapılardaki liderliğini artırıyor!

Endüstriyel kalıp sistemleriyle dikkat çeken Doka, hayal gücünü zorlayan betonar ...