maritbet girişmaritbet
Camdan kale, Paris’in yeni sembolü olmaya aday…

Camdan kale, Paris’in yeni sembolü olmaya aday…

Yıldız mimar Frank Gehry’nin imzasını taşıyan, Paris’in yeni sembolü olmaya aday…

13 yıllık bekleyiş, 140 milyon dolarlık bütçe… Yıldız mimar Frank Gehry'nin imzasını taşıyan, Paris'in yeni sembolü olmaya aday, çok konuşulan ‘Fondation Louis Vuitton'un içinde neler var?

“Hedeflediğimiz maliyet 100 milyon dolardı, 40 milyon dolar kadar üzerine çıktık. Önemli değil. Sonuçta hayalin üzerine fiyat etiketi konmaz.” Bunlar lüks tüketim imparatorluğu Louis Vuitton Moët Hennessy'nin patronu Bernard Arnault'ya ait. Maliyeti ‘biraz' aşan bina, Eyfel ya da Sacré-Cœur gibi Paris'in sembollerinden biri olacağına kesin gözüyle bakılan ‘Fondation Louis Vuitton.' Dâhi mimar Frank Gehry imzası taşıyan sanat müzesi, 27 Ekim'de kapılarını açtı. Karl Lagerfeld, Anna Wintour, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande gibi ‘crème-de-la crème' davetliler müzeye doluştu. Dile kolay, 13 yıldır bu anı bekliyorlardı.

Şahsi serveti 32.1 milyar dolar olan Arnault'nun ‘Paris'e bir sanat müzesi hediye edelim, şanımız yürüsün' projesinin çıkışı yine bir müze ziyareti: İşadamı Bilbao'daki Gehry imzalı Guggenheim Müzesi'ni gezdi ve olaylar gelişti. İkili New York'ta buluştu, el sıkıştı, Gehry 60 ayrı projenin maketini hazırladı. Geriye tek bir konu kalıyordu: Uygun yer bulabilmek.  

BİR BAŞKA PARK HİKÂYESİ

İşin bu kısmı, bizim de fazlasıyla aşina olduğumuz bir konuyla benzerlik taşıyor. Zira Arnault, gözüne Paris'in ikinci büyük parkı, 1860 yılında Napoleon'un Hyde Park'a özenerek yaptırdığı Bouis de Boulogne'daki ‘Jardin d'Acclimatation'u kestirdi. 2007'de imar izni alınınca eleştiriler yükseldi. Davalar açıldı, mahkeme projeyi durdurdu. Ancak vakfın sanata ve kente büyük katkı sunacağı göz önünde bulunduruldu. Halk Meclisi'nden özel bir yasa geçirildi. Gerisi çorap söküğü: 100 mühendis ve 3 bin işçinin seferberliğiyle binanın yapımı altı yılda tamamlandı.

13 bin 500 metrekarelik alana yapılan müzenin halk arasındaki ismi ‘Buzdağı.' Sebep ise tasarımı: Yelkene benzeyen 12 camdan panel, bir buzdağını andıracak şekilde yerleştirildi. İtalya'da özel olarak üretilen camdan yelkenlerin alametifarikası ise ışık oyunları. Bina güneş ışınlarını öyle bir yansıtıyor ki, kendinizi Elf diyarı Rivendell'de gibi hissediyorsunuz.

Tasarım harikası bina sadece defile yapmak, çanta koleksiyonlarını sergilemek için yapılmadı. Asıl amaç çağdaş sanatçıların eserlerine dev bir platform açmak. Malzeme konusunda ise hiç sıkıntı yok. Vakfın sahip olduğu eserlerin yanında Arnault'nun kişisel koleksiyonu da galerileri dolduracak. Eh, Fransa'nın en zengin adamı olunca koleksiyonunuz da hayli iddialı oluyor: Picasso, Yves Klein, Henry Moore, Andy Warhol, Jeff Koons, Agnes Martin gibi pek çok sanatçının eserleri müzeye taşınacak. Yer sıkıntısı da yok: 46 metre yükseklikteki binada 11 sergi salonu, 350 kişilik konferans salonu var. 

AMAÇ GUCCİ'NİN SAHİBİNE GOL ATMAK MI?

50 yıl sonra müzeyi vakıf mülkü olmaktan çıkarıp kente bağışlayacak Arnault'nun asıl amacı ‘Paris'e sembol bina hediye etmek' olsa da alt metinde rakibe gol atma arzusu  var. LVMH grubunun dişli rakibi, Gucci'yi de bünyesinde barındıran PPR/Kering'in kurucusu Francois Pinault, Arnault'ya sanat alanında da meydan okuyordu. Hatta Pinault, müze projesini ilk gündeme getiren isim. Boulogne Billancourt'da müze kurmak isteyen Pinault, imar izni alamayınca, rotayı çevirip Venedik'te Palazzo Grassi'de şahsi koleksiyonunu sergilemişti. Camdan kalenin kralı Arnault, kendi evinde şov yaparak, rakibine de iddialı bir gözdağı vermiş oldu.

Hürriyet 

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Camdan kale, Paris’in yeni sembolü olmaya aday…
  • 22.11.2014 10:34

Camdan kale, Paris’in yeni sembolü olmaya aday…

Yıldız mimar Frank Gehry’nin imzasını taşıyan, Paris’in yeni sembolü olmaya aday ...

Frank Gehry’nin dekoratif balık lambaları
  • 29.11.2013 12:00

Frank Gehry’nin dekoratif balık lambaları

Frank Gehry, Dünyanın pek çok köşesinde görülebilen ödüllü tasarımları, ona nesl ...

Hong Kong’un en pahalı dairesi 60 milyon dolara alıcı buldu!
  • 13.11.2012 14:54

Hong Kong’un en pahalı dairesi 60 milyon dolara alıcı buldu!

Hong Kong’da ünlü tasarımcı ve mimar Frank Gehry tarafından dizayn edilen bir bi ...

Daha ekonomik ve daha yeşil binalar
  • 01.11.2011 14:51

Daha ekonomik ve daha yeşil binalar

Dassault Systèmes ve infoTRON, Gehry Technologies işbirliğiyle düzenlenen “İnşaa ...