maritbet girişmaritbet
Otoyol projesi Orhangazi’de arsa fiyatlarını uçurdu!

Otoyol projesi Orhangazi’de arsa fiyatlarını uçurdu!

Ekim ayında yapımına başlanan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi, Bursa'nın Orhangazi İlçesi'nde önceki yıllarda dönümü 7 bin lira olan tarlaların değerini 20 bin liraya kadar çıkarttı. Kimi çevreler, 5 yıl içerisinde tamamlanması planlanan otoyolun Orhangazi'deki verimli tarım arazilerine zarar verebileceğini düşünüyor

Cumhuriyet tarihinin dev projelerinden biri olarak gösterilen ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tararından ekim ayında temeli atılarak yapımına başlanan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi, Orhangazi'de arazi fiyatlarına doping etkisi yapa. İlçede arazilerin hızlı bir şekilde el değiştirmeye başladığı kaydedildi.
Göl Koruma Kanunu çerçevesinde arsalara sanayi iman verilmeyen Orhangazi'de önceki yıllarda dönümü 7 bin liradan aha bulan tarlaların bugünkü değerinin 20 bin liraya kadar ulaştığı öğrenildi. Öte yandan otoyolla ilgili tartışmalar sanayi potansiyelinin yanı sıra verimli tarım alanlarıyla da öne çıkan Orhangazi'yi ikiye böldü. İlçede, yapılacak kamulaştırmalarla verimli tarım arazilerinin zarar göreceği savunulurken, bir kesim de İzmir-İstanbul-Bursa arasında bir kavşak noktası olan Orhangazi'nin otoyol projesini doğru değerlendirerek ilçe için avantaja dönüştürmesi gerektiğini ifade ediyor.


Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erol Hatırlı, otoyolun ilçeye önemli kazanımlar sağlayacağını belirterek, "Orhangazi limanların bulunduğu Gemlik, kargo taşımacılığının yapıldığı Yenişehir Havaalanı ve İstanbul-İzmir arasında kavşak noktada yer alacak.
Bu noktada ilçe dinamikleriyle birlikte yol haritamızı çizmeliyiz. Otoyolla birlikte Orhangazi'nin olumsuz etkileneceği yönünde görüşler kamuoyunda yer alıyor. Ancak bu noktadan sonra tartışılması gereken; 'Orhangazi otoyolla birlikte nasıl daha ileri gidebilir, nasıl gelişebilir?' konusudur. Bu alanda yapılacak çalışmalarla kamuoyunun bilinçlendirilmesi gerekir" dedi. Üniversite ile yapılacak çalışmalarla daha önce otoyol geçmiş olan yerlerin olumlu veya olumsuz etkilenme oranlan ile ilgili donelerin elde edilerek ilçedeki yatırımcıların doğru şekilde yönlendirilmesi gerektiğinin alanı çizen Hatırlı, "Yapılacak otoyol 18 şehre katkı sağlayacak. Orhangazi, otoyolda önemli bir noktada. Göl havzasının planlanması, sanayinin geleceğinin ve otoyolun kazanımların değerlendirilmesi ve projeler üretilmesi gerekiyor.
Bunda da yerel yönetimler, siyasi parti temsilcileri, dernekler, üniversite ve odalarla birlikte hareket edilmeli. Özelikle İznik Gölü değerlendirilmeli ve turizme açılmalı" diye konuştu.


Orhangazi İSO'ya kayıtlı 20 meslek grubu bulunduğunu aktaran Hatırlı, ilçede otomotivin yanı sıra makine yedek parça, madencilik ve taş ocağı ticareti, gıda maddeleri imalatının da önemli yer tuttuğunu söyledi. Kupart, Demireller Kireç, Bamesa Çelik, Efendioğlu Mermer, Elsan, Eryaf, Faurecia, Karbonsan, Cargill, Componenta Dökümcülük ile Sirena Marine Denizcilik gibi firmaların katma değer yaratarak, ihracatın büyük kısmım yüklendiğini ifade eden Hatırlı, OSB kurumamış olmasını ilçenin handikabı olarak değerlendirdi. İlçede arazilerin talep görmeye başladığını ve hızlı bir şekilde el değiştirdiğini belirten Hatırlı şu bilgileri verdi: "İnsanlar önce Yalova'ya geliyor ama Yalova'da arazi yok.
Yalovalı emlakçıların çoğu alıcıları Orhangazi'ye yönlendiriyor.

Orhangazi'yi pazarlamaya başladılar. Orhangazi'de kayıtlı 25 emlakçı varsa Yalova'da 300 emlakçı var. Hızlı bir şekilde araziler el değiştiriyor. Bundan 4-5 yıl önce Yalova'da tersane bölgesi açılması gündeme gelince o bölgede meyve üretimi yapan halk sattığı birkaç dönümlük araziyle Orhangazi'den 40-50 dönümlük araziler almaya başladı. Artık büyük araziler bulmak zorlaşıyor."

Orhangazi Sanayici ve İşadamları Derneği (ORSİAD) Başkanı Savaş Çıngır da.otoyol projesi tamamlandığında İstanbul-Orhangazi arasının daha da kısalacağım, İstanbul'un Orhangazi'ye daha da yakınlaşmasının bazı avantajları da beraberinde getireceğini savundu. Çıngır; "Bu Orhangazi için büyük bir fırsattır. Bu yeni durumdan nasıl yararlanacağımızı başta ilçe kaymakamımız olmak üzere bir araya gelip konuşmalıyız" ifadesini kullandı.
Bu otoyol ilçe için bir piyango Sert Yapı Yatırımları A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Sert, otoyol sonrası 36- 40 bin ağaç kaybı yaşanacağını belirterek, "Ancak bu yıllık sadece 540-600 ton rekolte kaybı demek. Büyük bir rakam değil. Yalova ve Orhangazi arasındaki ani araziler de değerlendirilmiş olacak. Bölgeye yatırıma ilgisi artacak. Orhangazi için bu otoyol bir piyango.Göl Koruma Kanunu nedeniyle ilçede sanayi imarlı arsa yok. Ancak satışa çıkardan tarlaların da değeri en az üçe katlandı. Önceki yıllarda dönümü 7 bin TL'den satılan tarlalar bugün dönümü 20 bin TL'den satışa çıkarılıyor" dedi.

 

İLÇEDE BİRİNCİ SINIF TARIM ALANLARI YOK OLACAK

Onver Traktör Genel Müdürü Sadettin Onver: İlce kendisini planlamaya çalışıyor ancak, geleceğine tek basına yûn verme imkanı yok. Gemlik Liman isletmelerine en yakın fabrika kurulabilecek araziler Hcede. Otoyol yapımı sanayinin ve yeni yerleşim alanlarının buraya doğru genişlemesini körükleyecek. Oysa bûlge tamamen birinci sınıf tarım arazisi. Göl havzasıyla birlikte tarım burada uzun yıllar devam edecek. Tarım alanların korunması konusunda devlet seviyesinde bir planlama, yönlendirme yapılması gerekiyor.
 

Orhangazi Ziraat Odası Başkanı Hasan Cevlzlldere:Otoyol projesi Orhangazi'nin tarım alanlarına büyük zarar verecek. Proje ilce ovasının tam ortasından geçiyor. Yapılacak kamulaştırmada bölgenin önemli bir gelir kaynağı olan zeytin ağadan basta olmak üzere cok sayıda meyve varlığı zarar görecek. Tespitlerimize göre 36 bin agac zarar görecek.
Daha önce hazırlanan ve Orhangazi üzerinden geçmesi planlanan proje en doğru projeydi. Ama o bölgeye de TOKİ konutları yapılınca bu proje geçerliliğini kaybetti. Simdi yapılacak otoyol Orhangazi'ye cok büyük zarar verecek ve 1. sınıf tarım alanlan yok olacak. Bundan sonra bir değişiklik olmaz. Devlet bu ısı onayladı. Şirketlere de 22 yıllığına kiralamalar yapıldı. Krediler de alınacak. 25 şirket 22 yıl buradan kazanacak. Sonuç bu olacak.
 

Tuna Petrol Yönetim Kurulu Başkanı Tuna Çokgüler:Otoyol İstanbul'un anık tasıyamadıgı yükü bu tarafa aktaracak.
Özellikle gol ve çevresinin turizm alanı ola-' rak değerlendirilmesi, girişimcilerin kıyı koruma kanununa muhalefet etmeden onûnün açılması sağlanmalı. Orhangazi'de sanayiyi büyütebileceğiniz mecra yok. Bunu tunzmle avantaja çevirebiliriz. Orhangazi'nin en önemli sorunu İmar planının olmaması, çarpık kentleşme.. Bunun giderilmesi icln de idealist yöneticilere İhtiyaç var. Ayrıca siyasi destek de gerekiyor.

 


 

Kaynak: Esra OZARFAT / Dünya

  • Etiketler:

Yorum Yaz