INC Research İstanbul Merkez Ofisi

Bu ofiste malzemenin doğasına saygı var!

Dekorasyon Ayşe Özlem Kuruca 09.02.2015
Avcı Architects’in tasarladığı INC Research İstanbul Merkez Ofisi, kullanıcıların ihtiyaçlarına cevap veriyor.
Modern çalışma mekanları üzerine yaptığı araştırmalarını sürdüren ve bu yönde projeler üretmeye devam eden Avcı Architects'in tasarladığı INC Research İstanbul Merkez Ofisi'nde, kurumsal kimlik değerleriyle iç mekan bileşenlerinin bir arada ele alınırken, kullanıcı koşullarının önemsendiği, mekanın ve malzemenin doğasına saygı duyan, çağdaş ve sürdürülebilir bir tasarım anlayışı vurgulanmış. 

Tasarım yaklaşımında sürdürülebilirlik esaslarını temel alarak, Türkiye'de ve dünyanın birçok farklı ülkesinde başarılı projeler üreten Avcı Architects, kullanıcıların ihtiyaçlarına cevap verebilen çağdaş normlarda office fit-out projeleri tasarlamaya devam ediyor. Avcı Architectstarafından, uluslararası medikal araştırma şirketi INC Research için tasarlanan ve 450 m² büyüklüğe sahip olan İstanbul merkez ofisi, çalışanların gün ışığından en üst düzeyde yararlanması üzerine geliştirilen açık planlı ofis şemasıyla ve doğal malzeme seçimleriyle Avcı Architects projelerindeki sürdürülebilirlik yaklaşımını destekleyerek, INC Research'ün kurumsal kimliğini de optimum değerde yansıtmasını sağlıyor.

Çağdaş ve sürdürülebilir bir tasarım anlayışı

Avcı Architects, INC Research İstanbul Merkez Ofisi'nde ana fonksiyonu açık ofisler olarak belirlemiş ve gün ışığından maksimum derecede faydalanabilmek için de açık ofisleri ve yönetici ofislerini mekanın çeperlerinde konumlandırmış. Teknik hacimler, baskı odaları ve mutfak gibi yardımcı fonksiyonlar da mekanın iç kısımlarına yerleştirilmiş. Avcı Architects'in bu tutumu daha iyi çalışma performansına olanak tanırken, aynı zamanda mekanın kimliğinin oluşmasındaki temel etkenlerden birisi olmuş. Açık ofisler zeminde ve tavanda malzeme geçişleriyle ayrıştırılmış, mekanda ferahlık ve genişlik hissi oluşturacak şekilde kesintisiz olarak düzenlenmiş. Mevcut binanın betonarme kaset sistemden meydana gelen tavanı doğal görünümüyle bırakılırken, aydınlatma elemanları da bu kasetlerin arasına homojen bir şekilde yerleştirilmiş. Avcı Architects, açık tavan ve yine açık bırakılan kolon uygulamalarıyla, yani tüm brüt beton yüzeylerle mekanın ve malzemenin doğasına saygı hassasiyeti gözetmeye çabalamış.

Malzeme, renk ve grafik öğelerin uyumu

Avcı Architects, INC Research İstanbul Merkez Ofisi'nin proje sürecinde mekana bütüncül bir bakış açısıyla yaklaşmış ve fonksiyonların birbiriyle olan ilişkilerinin mekanla olan bağını ön plana çıkarmak için bazı malzeme, renk ve grafik tasarım öğelerinden faydalanmış. Uç kısımlarda yer alan kapalı ofisleri, yönetici odalarını, toplantı odasını ve telekonferans odalarını ayıran bölücü sistemlerde, cam ve antrasit renkli metal yüzeyler yer almış. Bu durum kapalı ofislerden, açık ofisin ve mekanın tümünün netlikle algılanmasına olanak sağlamış. Kapalı ofislerde ağırlıkla beyaz ve antrasit gibi nötr renkler brüt beton yüzeylerle birlikte kullanılmış. Ana giriş kapısının karşısında konumlandırılan resepsiyon alanı, açık ofislerle görsel algıyı kesmeyecek şekilde belirli bir grafik düzende tasarlanmış boyalı metal profillerden oluşan bölücü bir sistemle ayrılmış. Hacmin arka sınırlandırıcı duvarında ise kurumsal kimliği yansıtacak farklı bir grafik yüzey oluşturulmuş.
 
Hem mekansal organizasyonu, hem de fonksiyonların mekanla olan ilişkisinin görselleştirilmesi bakımından günümüz çağdaş çalışma mekanlarına iyi bir örnek teşkil eden INC Research İstanbul Merkez Ofisi, Avcı Architects'in sürdürülebilirlikle ilgili yaklaşımlarının bir iç mimari projeye başarıyla aktarıldığı nitelikli örneklerden biri olma özelliğini taşıyor.

Avcı Architects Avcı Architects ofisleri INC Research İstanbul Merkez Ofisi yeni nesil ofis