maritbet girişmaritbet
İnşaat sektörü mega projelerle dimdik ayakta kalıyor!

İnşaat sektörü mega projelerle dimdik ayakta kalıyor!

Türkiye Müteahhitler Birliği’nin (TMB), ekonomideki olumsuzluklara rağmen inşaat sektörünün mega projelerle ayakta kaldığını vurguladı

Türkiye Müteahhitler Birliği'nin (TMB), ekonomideki olumsuzluklara rağmen inşaat sektörünün mega projelerle ayakta kaldığını vurguladı.
TMB'nin ‘FED Depremi, Yavaşlayan Çin Ekonomisi, Taksim Gerilimi ve Mısır Darbesi Altında Dünya-Türkiye-İnşaat Sektörü' başlıklı raporuna göre sektör yılın ikinci çeyreğine toparlanmayla girdi. Piyasalar mayıs ortalarında ABD Merkez Bankası'nın (FED) tahvil alımlarının kademeli olarak azaltılabileceği sinyali ile sarsılırken, bu tabloya Taksim Gezi gerilimi, haziran ortasında FED Başkanı Bernanke'nin tahvil alımlarının Eylül 2013'ten itibaren azaltılmaya başlanarak 2014'de sona erebileceğini açıklaması ve Mısır'daki kaos eklendi.

Mısır ve Suriye etkisi
Rapora göre, FED'in açıklamasını izleyen haftalarda piyasalar dalgalanırken, borsalarda keskin düşüşler oldu. Hacimli para çıkışları yaşanırken, altın fiyatları geriledi, faiz ve dolar zirve yaparken, ulusal paralar kısa sürede büyük değer kaybetti.
TMB Başkanı Emin Sazak, yılın ikinci çeyreği geride kalırken dünyada büyüme beklentilerinin aşağı yönde revize edildiğini belirterek, Çin ekonomisindeki yavaşlamanın kaygı verdiğini, Avrupa'daki durgunluğun beklenenden daha uzun süreceği öngörülerinin de arttığını söyledi. Sazak, Türkiye'nin büyümesinin de hız kestiğini anlatarak, “Gençlerin yüksek oranlı işsizliği pek çok ülke için ciddi bir sorun kaynağı oluşturuyor. Gelişmekte olan ülke ekonomilerinin kırılganlığı artıyor, Suriye ve Mısır'daki çalkantılar ise siyasi, ekonomik ve ticari riskler barındırıyor” dedi.
Sazak, inşaat sektöründe ise yılın birinci çeyreğindeki yüzde 5.9 büyümenin memnuniyet verici olduğunu belirterek, sektördeki canlanmanın hem büyümeye hem de istihdama güçlü katkılarda bulunacağını, hükümetin gündemindeki mega projelerin de sektöre canlılık katacağını söyledi.

130 ÜLKENİN GELİRİNİ GEÇTİ

Önümüzdeki 10 yıl içerisinde tamamlanması hedeflenen 21 büyük ölçekli projeden İstanbul'a 3. Köprü ile 3. Havalimanı'nın ihalelerinin tamamlandığını ifade eden Sazak, şunları söyledi:
“Kanal İstanbul da dahil olmak üzere diğer mega projelerin hazırlıkları devam ediyor. Türkiye'nin çehresini değiştirecek olan projeler sadece kapsadıkları alan ve fiziki büyüklükleri itibariyle değil, mali büyüklükleri itibariyle de dev ölçeklidir. Kamu ve özel sektör eliyle gerçekleştirilecek olan 21 mega projenin toplam mali büyüklüğünün 138 milyar doları aştığı ve 130 ülkenin toplam milli gelirinden daha büyük olduğu ifade ediliyor.
Sazak, projelerin malzeme, müteahhitlik ve teknik müşavirlik için talep yaratıp, üretimin artmasına katkı sağlayacağını söyledi.
Sazak, mega projelerin planlama ve proje geliştirme süreçleriyle çevresel etkileri konusunda ilgili sivil toplum kuruluşları ile akademisyenler tarafından yapılan değerlendirmelerin de dikkate alınması gerektiğini vurguladı.

Yurtdışında başarı grafiği yükseliyor
Emin Sazak, 2012 yılında 46 ülkede toplam 27.2 milyar dolarlık 461 yeni projenin üstlendiğini belirterek, Türk müteahhitlerin küresel krizin etkilerine ve ana pazarlarının bir bölümünde hala etkilerini sürdüren siyasi çalkantılara rağmen yurtdışındaki başarılarını 2013'ün ilk 6 aylık döneminde de devam ettirdiğini kaydetti.
2013 yılının ilk 6 ayında yurtdışında üstlenilen proje bedellerinin toplamının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 70 artarak 11.6 milyar dolara yükseldiğini belirten Sazak, şunları söyledi:
“2013 yılının ilk 6 ayında üstlenilen 114 proje ile birlikte Türk firmalarının bugüne kadar yurtdışında üstlenmiş oldukları 7.141 projenin toplam değeri 250.9 milyar dolara ulaştı. Türk müteahhitlerin faaliyette bulundukları ülke sayısı ise listeye 2013 yılında Güney Sudan'ın eklenmesiyle 101'e ulaştı.
2013 yılında en fazla iş üstlenilen ülkeler sırasıyla Türkmenistan, Rusya Federasyonu, Azerbaycan, Kazakistan ve Irak olurken, 2013'ün ilk 6 aylık döneminde Türkmenistan'da üstlenilen 28 projenin toplam değeri 4.8 milyar doları buldu.”

Yavuz Karaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İnşaat sektörü güven endeksi yükselmeye devam ediyor!
  • 26.08.2022 09:49

İnşaat sektörü güven endeksi yükselmeye devam ediyor!

Türkiye İstatistik Kurumu, ağustos ayına ilişkin hizmet, perakende ticaret ve&nb ...

Hilti, inşaat süreçlerini optimize ederek üretkenliği artırıyor
  • 05.07.2022 11:45

Hilti, inşaat süreçlerini optimize ederek üretkenliği artırıyor

Karmaşık ve kolay olmayan birçok süreci içeren inşaat projelerinde üretken olmak ...

İnşaat sektöründe yeni sezon hareketli başladı!
  • 15.04.2022 17:23

İnşaat sektöründe yeni sezon hareketli başladı!

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi’ni ...

Savaş, inşaat sektörünü nasıl etkiliyor?
  • 18.03.2022 16:15

Savaş, inşaat sektörünü nasıl etkiliyor?

Türkiye İMSAD’ın geleneksel hale gelen ‘Gündem Buluşmaları’nın 49’uncusu, '2021 ...

Döviz kurundaki düşüş inşaat sektöründe yüzleri güldürdü!
  • 29.12.2021 09:36

Döviz kurundaki düşüş inşaat sektöründe yüzleri güldürdü!

Döviz kurundaki artış sonrası oluşan fahiş fiyatlarla mücadele eden inşaat sektö ...