TMB Başkanı Eren: "İnşaat sektörü 14 çeyreğin ardından küçüldü"

TMB Başkanı Eren: "İnşaat sektörü 14 çeyreğin ardından küçüldü"

TMB Başkanı M. Erdal Eren, büyüme rakamlarını değerlendirdi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2026 yılının ikinci çeyreğine ilişkin büyüme verilerini açıklamasının ardından sektörel performans rakamları netleşti. Büyüme rakamlarını değerlendiren Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı M. Erdal Eren, “İnşaat sektöründe kamu yatırımlarındaki ödenek kısıtlamalarının, finansmana erişimin zorluğunun, yüksek maliyetlerin çıkarmış olduğu baskıları sıklıkla kamuoyunun gündemine taşımıştık. Bu konularda devam eden sorunlar, sektörümüzün 14 çeyrek sonra küçülmesine yol açmıştır” dedi.

Eren, 2026 yılının ikinci çeyreğine ilişkin büyüme rakamları ile ilgili yaptığı yazılı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı:
“2026 yılının ikinci çeyreğinde Gayrisafi Yurt İçi Hasıla verilerine göre Türkiye ekonomisi büyümesini sürdürürken, sektörümüz açısından tablo tersine dönmüştür. 14 çeyrektir aralıksız büyüyen sektörümüz, bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 1,9 küçülmüştür. Son dönemde sektörümüzün büyüme ivmesindeki yavaşlamaya dikkat çekmiş ve çözüm bekleyen sorunları dile getirmiştik. Bir önceki çeyrekte de ifade ettiğimiz üzere, sektörümüzdeki büyüme ivmesinin tersine dönmesinde sıkı finansman koşulları, yüksek kredi maliyetleri ve özel sektör yatırımlarındaki temkinli seyir belirleyici olmuştur. 2023 ve takip eden yıllarda deprem bölgesine yönelik yeniden inşa faaliyetleri ve kamu kaynaklı altyapı yatırımları sektörü güçlü biçimde desteklemiş; ancak, 2026 yılı itibarıyla göreceli olarak daha sınırlı hale gelen bu katkı, özel sektör kaynaklı inşaat faaliyetlerindeki yavaşlamayı telafi etmede yetersiz kalmıştır. İnşaat sektöründe kamu yatırımlarındaki ödenek kısıtlamalarının, finansmana erişimin zorluğunun, yüksek maliyetlerin çıkarmış olduğu baskıları sıklıkla kamuoyunun gündemine taşımıştık. Bu konularda devam eden sorunlar, sektörümüzün 14 çeyrek sonra küçülmesine yol açmıştır. Bu konularda yapılacak düzenlemeler, sektörümüzün tekrar pozitif büyümeye dönmesini ve ülke ekonomisinin büyümesine sunduğu katkıyı devam ettirmesini sağlayacaktır.”

Yorum Yaz

Benzer Haberler

TMB Başkanı Eren: "İnşaat sektörü 14 çeyreğin ardından küçüldü"
  • 31.08.2026 15:52

TMB Başkanı Eren: "İnşaat sektörü 14 çeyreğin ardından küçüldü"

TMB Başkanı M. Erdal Eren, büyüme rakamlarını değerlendirdi. ...

TMB Başkanı Eren'den deprem mesajı
  • 17.08.2026 09:57

TMB Başkanı Eren'den deprem mesajı

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı M. Erdal Eren, 17 Ağustos Marmara Dep ...

Temmuz ayında Türkiye genelinde 123 bin 603 konut satıldı
  • 13.08.2026 10:22

Temmuz ayında Türkiye genelinde 123 bin 603 konut satıldı

Temmuz ayında Türkiye genelinde ilk el konut satışları 42 bin 529, ikinci el kon ...

TMB ikinci çeyrek İnşaat Sektörü Analizi Raporu’nu yayımladı
  • 22.07.2026 13:09

TMB ikinci çeyrek İnşaat Sektörü Analizi Raporu’nu yayımladı

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), 2026 yılının ikinci çeyreğine ait İnşaat Sek ...

Haziran ayında Türkiye genelinde 129 bin 979 konut satıldı
  • 17.07.2026 10:11

Haziran ayında Türkiye genelinde 129 bin 979 konut satıldı

Haziran ayında ilk el konut satışları 43 bin 406, ikinci el konut satışları 86 b ...

Mayıs ayında Türkiye genelinde 93 bin 333 konut satışı gerçekleşti
  • 18.06.2026 10:12

Mayıs ayında Türkiye genelinde 93 bin 333 konut satışı gerçekleşti

Türkiye genelinde Mayıs ayında ilk el konut satışları 30 bin 196, ikinci el konu ...