maritbet girişmaritbet
Yeni TTK’ya göre artık inşaatçılar da kâr payı dağıtabilecek!

Yeni TTK’ya göre artık inşaatçılar da kâr payı dağıtabilecek!

Büyük hata fark edildi ve Türkiye'deki şirketlerin yüzde 85'ini oluşturan limited şirketler de avans kar payı dağıtımının kapsamına alınmış oldu

Türkiye'de tüm şirketlerin yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK) çerçevesinde kar avansı dağıtabileceğine yönelik önemli bir gelişme sağlandı. Yaklaşık 1.5 yıldır yayınlanması gereken ve 700 bin civarında anonim ve limited şirketi ilgilendiren "kar payı avansı" tebliği nihayet yayınlanıyor. 

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetkilileri, konu ile ilgili açıklamalarında, tebliğin "imza" için Bakan Hayati Yazıcı'ya sunulduğunu, ardından Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe gireceğini açıkladılar. 
 
UYARILARIMIZ ETKİLİ OLDU 
 
Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun (TTK) ilk şekline göre, sadece "anonim şirketler" avans kar payı dağıtabiliyorlardı. Gümrük ve Ticaret Bakanı ve yetkililer, başlangıçta bu eksikliğin farkında değillerdi ve limited şirketler de avans kar payı dağıtabilecek zannediyor ve bu yönde açıklamalar yapıyorlardı. Sözcü'nün yazdığı ısrarlı uyarıları sonucu hata fark edildi ve Türkiye'deki şirketlerin yüzde 85'ini oluşturan "limited şirketler"de, avans kar payı dağıtımının kapsamına alındı. 
 
Avans kar dağıtımı, anonim ve limited şirketlerin, sayısı birkaç milyon civarında olan ortaklarını ilgilendiriyor. Uygulama başladığında, şirket ortaklan paraya ihtiyaçları olduğunda, şirketten borç para çekebilecekler. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan maktan kurtulacaklar açıklamada, 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'na göre Sermaye Piyasası Kanunu'na tabi olmayan anonim şirket ve limited şirketlerde kar payı avansının, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından çıkarılacak bir tebliğ ile düzenleneceği hüküm altına alınmıştır. Bu çerçevede Kar Payı Avansı Tebliği hazırlık çalışmaları Bakanlığımız tarafından yürütülmüş ve tebliğ metnine son hali verilmiştir" denildi. 
 
Aynı açıklamada, "Kar Payı Avansı Tebliği ile, daha önce sadece Sermaye Piyasası Kanunu'na tabi olan şirketlere tanınan kar payı avansı imkanı, ticari hayatın işleyişinde önemli bir rol oynayan diğer bütün sermaye şirketlerimize de tanınmıştır. Bu uygulama ile şirket ortakları dönem sonunu beklemeden paylarına düşen karın belli kısmım avans olarak alabilecek, böylece dönem içerisinde ortaya çıkabilecek ihtiyaçlar karşılanmış olacaktır" ifadelerine yer verildi. 
 
İNŞAATÇILAR DA YAŞADI 
 
Avans kar payı dağıtımı, en çok inşaat sektörünü memnun edecek. Nedenine gelince, inşaatçılar inşaatın devam ettiği yıllar boyunca (bazen 5-6 yıl) ortaklarına kar dağıtamıyorlardı. Maliye Bakanlığı'nın 6 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği ile yaptığı açıklamalar da göz önüne alınarak, inşaat şirketlerinin ortaklarına da "avans kar payı dağıtımı" yapılabilecek. Böylelikle inşaat şirketi ortakları "beş yıl yemeden içmeden yaşayan kişiler" olmaktan kurtulacaklar. 
 
ORTAK HANGİ VERGİ VE CEZADAN KURTULDU?
 
PROF Dr. Kızılot şöyle dedi: "Durum 4 şekilde incelenebilir; 
1. Olayı 'örtülü kazanç dağıtımı' olarak nitelendirip, borç verilen paranın faizi hesaplanarak, yüzde 20 Kurumlar Vergisi ve verginin bir katı ceza (vergi ziyaı cezası) isteniyordu. 
2. Ortağa verilen borç parada, ortağa bir menfaat sağlandığı düşünülüyor ve 'kar dağıtımı' yapıldığı gerekçesiyle yüzde 15 stopaj ve bir ceza uygulaması vardı. 
3. Ortak, 'menkul sermaye iradı' elde etmiş kabul ediliyor ve vergilendirme ile ceza uygulaması yapılıyordu. 
4. Ortağa borç verilen paranın yüzde 18'i oranında KDV ve KDVnin bir katı ceza kesiliyordu."
 
MALİYE 1 KOYUNDAN 4 POST ÇKARIYORDU
 
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın yayımladığı son açıklamayı değerlendiren Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şükrü Kızılot, yıllardır devam eden uygulamada, şirket ortağının paraya ihtiyacı olduğunda, şirketten "borç para" çektiğini, vergi müfettişleri, inceleme sırasında ortakların şirketten borç para çektiklerini tespit ettiklerinde, "kırk katır mı kırk satır mı?" dedirtecek şekilde vergi ve cezalar kestiğini hatırlattı. 
 
Avans kar payı dağıtımının hem şirket hem de ortakları açısından adeta bir "cankurtaran simidi" olacağını belirten Prof. Dr. Kızılot, "Ortak, şirketten borç para çekmek yerine şirket karından 'avans olarak' para çekebilecek. Böylelikle, yukarıda belirtilen dört ayrı vergilendirme ve ceza söz konusu olamayacak" ifadesini kutlandı. 
 
Sedat YILMAZ/Sözcü

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye'nin dünyaca ünlü antik kentleri
  • 29.04.2024 12:02

Türkiye'nin dünyaca ünlü antik kentleri

Türkiye'de birçok antik kent bulunuyor. Bu kentlerden tüm dünyada bilinen kentle ...

Türkiye'nin 4 bölgesindeki fay hatları!
  • 14.03.2024 14:45

Türkiye'nin 4 bölgesindeki fay hatları!

Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan fay hatları ve yüzey kır ...

Türkiye'de havacılığın 10 yıllık altın çağı!
  • 22.02.2024 16:55

Türkiye'de havacılığın 10 yıllık altın çağı!

Türk savunma sanayisi yaklaşık 10 yıllık dönemde 9 milli platformun ilk uçuşları ...

Kalkınma Yolu projesi bölge ülkelerini yakınlaştırmayı planlıyor
  • 09.02.2024 11:22

Kalkınma Yolu projesi bölge ülkelerini yakınlaştırmayı planlıyor

Kalkınma Yolu projesi Avrupa'dan Basra Körfezi'ne kadar geniş bir coğrafyada fay ...

2023 yılında meteorolojinin "en"leri bu bölgelerde kaydedildi!
  • 30.01.2024 16:24

2023 yılında meteorolojinin "en"leri bu bölgelerde kaydedildi!

2023'te en yüksek sıcaklık 49,5 derece ile Eskişehir'in Sarıcakaya ilçesinde, en ...