maritbet girişmaritbet
Yeni tasarıya göre evini satan gelir vergisi ödeyecek!

Yeni tasarıya göre evini satan gelir vergisi ödeyecek!

Yeni Gelir Vergisi Tasarısı’na göre gayrimenkulü olanlar, bunların satışını 30 yıl sonra gerçekleştirseler dahi gelir vergisi ödeyecek

Yeni Gelir Vergisi Tasarısı'na göre gayrimenkulü olanlar, bunların satışını 30 yıl sonra gerçekleştirseler dahi gelir vergisi ödeyecek. Ancak şuan ki uygulama gayrimenkulünü 5 yıl geçmeden satan vergisi ödüyor. Yeni tasarıya göre sadece elinde bulunan konutu, yeni bir konut için satan kişiler, elde edilen kazancın vergisi ödemeyecek. Bundan faydalanmak için ise; Konutunu satan kişinin, birden fazla konutunun olmaması, satılacak konutun en az bir tam yıl satıcının mülkiyetinde bulunması, satıldığı tarihten itibaren, en geç bir tam yıl içinde yeni konutun alınması gerekiyor.

Yeni Gelir Vergisi Tasarısı'na göre gayrimenkul satışından elde edilen kazançların iki yıldan fazla süreyle elde tutulanlardan elde edilen gelirlerin yüzde 20'si, üç tam yıldan fazla süreyle elde tutulanlardan elde edilen gelirlerin yüzde 40'ı, dört tam yıldan fazla süreyle elde tutulanlardan elde edilen gelirlerin yüzde 60'ı, beş tam yıldan fazla süreyle elde tutulanlardan elde edilen gelirlerin yüzde 80'i gelir vergisinden muaf olacak. Kalan miktarın üzerinden ise yüzde 15-35 arasında gelir vergisi ödenecek.

Kat karşılığı inşaat işleri de dahil olmak üzere, hasılatın müteahhitle paylaşılması veya satış organizasyonunun müteahhitle kararlaştırılmış olması faaliyet, arsa sahibi açısından ticari faaliyet olarak gösterilecek.

Arsa karşılığında alınan daireler ise hangi tarihte satılırsa satılsın ticari kazanç olarak gösterilecek. Aynı zamanda miras kalan gayrimenkulde satıldığında veya kat karşılığı müteahhide verildiğinde gelir vergisine tabi tutulacak. Eski tasarıya göre bu satışlar gelir vergisine tabi tutulmuyordu.

Şirketlerin gayrimenkul satışında 2009 yılında 800 bin liraya alınan bina 2013 yılında 1 milyon 800 bin liraya satılırsa, 1 milyon liralık kazancın yüzde 75'i gelir vergisinden müstesnaydı. Yeni tasarıya göre ise iki yılda sonra elde edilen kazancın yüzde 20'si, üç yıl sonra yüzde 40'ı, dört yıl sonra yüzde 60'ı ve beş yıl sonra yüzde 80'i gelir vergisinden müstesna tutulacak.

 

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Yeni Gelir Vergisi Tasarısı ve gayrimenkul satış kazançları nasıl şekilleniyor?
  • 15.08.2013 09:53

Yeni Gelir Vergisi Tasarısı ve gayrimenkul satış kazançları nasıl şekilleniyor?

TBMM Bütçe ve Plan Komisyonu’nda görüşülmeye başlanan Gelir Vergisi Kanunu Tasar ...

Yeni tasarıya göre evini satan gelir vergisi ödeyecek!
  • 19.01.2013 09:18

Yeni tasarıya göre evini satan gelir vergisi ödeyecek!

Yeni Gelir Vergisi Tasarısı’na göre gayrimenkulü olanlar, bunların satışını 30 y ...