maritbet girişmaritbet
"Bina yalıtımı ile yıllık 15 milyar dolar tasarruf edebiliriz"

"Bina yalıtımı ile yıllık 15 milyar dolar tasarruf edebiliriz"

Türkiye’deki toplam enerji tüketiminin yaklaşık üçte birinin kullanıldığı binalarda, ısı yalıtımı yapılmış evler yapılmamış olanlara göre yüzde 70’e varan oranda enerji tasarrufu sağlıyor. 

Enerji Verimliliği Haftası dolayısıyla açıklamada bulunan ODE Yalıtım Yönetim Kurulu Üyesi Ozan Turan, “Yeni binalardaki toplam yalıtım maliyeti, toplam inşaat maliyetinin yüzde 3’üne denk geliyor. Yalıtım ile bireysel olarak faturalarımızı düşürebilir, ülkemizin güncel fiyatlarla yıllık 15 milyar dolar enerji tasarrufu yapmasına katkı sağlayabilir ve karbon ayak izimizi düşürmek için hep birlikte büyük bir adım atabiliriz” dedi. 

Türkiye’de elektrik ve doğal gaz tüketimi her geçen yıl artış gösteriyor. Elektrik ve doğalgaz kullanımındaki bu artış Türkiye’nin cari açığını artırırken, bireysel olarak faturalara da yansıyor. Türkiye’nin yüzde 100 yerli sermayeli en büyük yalıtım şirketi ODE Yalıtım’ın Yönetim Kurulu Üyesi Ozan Turan, Enerji Verimliliği Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, enerji kullanımını düşürmede yalıtımın önemine dikkat çekti.

Ozan Turan: Yalıtım ile hem bireysel faturaları hem de ülkemizin cari açığını düşürebiliriz”

İklim değişikliğinin etkisiyle değişen hava koşullarının etkisiyle hem kış hem de yaz ayalarında daha fazla enerji harcandığına, bunun da faturalara yansıdığına dikkat çeken Turan, “Harcadığımız her enerji yalnızca bireysel olarak bizim faturalarımızı değil Türkiye’nin enerji ithalatı faturasının bir başka deyişle cari açığının artmasına neden oluyor. Türkiye’deki toplam enerji tüketiminin yaklaşık üçte birinin kullanıldığı binalarda enerji tüketimini azaltmak için alınacak önlemlerin başında ise yalıtım uygulaması geliyor. Dış cephe yalıtımı ile bina, iç cephe yalıtımı ile de evin iç ısısı muhafaza edilebiliyor. Bunlara ek olarak klimaların borularına ve binanın mekanik tesisatına uygulanacak teknik yalıtım ile de bu ekipmanlar daha verimli çalışıyor dolayısıyla daha az enerji tüketiyor. Üstelik yalnızca bina yalıtımı ile ülkemizin güncel fiyatlarla yıllık 15 milyar dolar enerji tasarrufu yapmasını sağlayabiliriz” dedi.

“Bina maliyetinin yüzde 3’ü ile yalıtım yapılabilir”

Türkiye’deki toplam 22 milyonun hanenin yüzde 80’inde yalıtım uygulaması bulunmadığını veya çok zayıf yalıtım uygulaması olduğunu belirten Turan, “Yeni binalardaki toplam yalıtım maliyeti, toplam inşaat maliyetinin yüzde 3’üne denk geliyor. Bu maliyet de gerek enerjide sağlanan tasarruf gerekse yalıtımın binanın ömrünü uzatması sayesinde kısa sürede karşılanabilir. Eğer binalarımızı yalıtımlı hale getirirsek, birim metrekarede ortalama 120-150 kW seviyelerinde olan yıllık enerji tüketimini, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi 30-50 kW seviyesine düşürebiliriz” diye konuştu.

“Yeni yönetmelikle yalıtım kalınlıkları 3 ila 5 cm artacak”

1 Ocak’ta yürürlüğe giren “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile birlikte inşaat alanı 5 bin metrekareden büyük olan binaların, Neredeyse Sıfır Enerjili Bina (NSEB) tanımına uygun olarak yapılacağını hatırlatan Turan şunları söyledi; “Bu yönetmelikle birlikte ısı yalıtımında kullanılan malzemelerin kalınlığı da artacak. Cephelerde ortalama 3 cm, çatılarda 5 cm, döşemelerde de 3 cm’lik bir artış söz konusu. Ayrıca ısıl iletkenlik katsayısında da iyileşme sağlanacak. Bu sayede yeni binalarda verim ve konfor artarken faturalar düşecek. Mevcut standart (TS825) ile yalıtımlı binalarda yalıtımsız binaya göre yüzde 62 tasarruf sağlanıyor. Yeni yönetmelik ile (NSEB) bu fark yaklaşık yüzde 70’e kadar çıkıyor. Başka bir deyişle yeni yönetmeliğe göre yalıtım yapılacak evlerde, doğru bir yalıtım uygulaması ile 100 metrekarelik bir dairenin enerji gideri mevcut standarda göre yüzde 20 daha fazla azaltılabilecek.”
 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Bina yalıtımı ile yıllık 15 milyar dolar tasarruf edebiliriz"
  • 12.01.2023 10:49

"Bina yalıtımı ile yıllık 15 milyar dolar tasarruf edebiliriz"

Türkiye’deki toplam enerji tüketiminin yaklaşık üçte birinin kullanıldığı binala ...

Yeni yönetmelikle yalıtım kalınlığı artacak, faturalar düşecek!
  • 31.12.2022 09:37

Yeni yönetmelikle yalıtım kalınlığı artacak, faturalar düşecek!

Türkiye’de toplam enerjinin yaklaşık üçte birinin tüketildiği binalarda enerji v ...

ODE Yalıtım, “Isı Yalıtımı Resmi Sponsoru” oldu
  • 17.10.2022 17:00

ODE Yalıtım, “Isı Yalıtımı Resmi Sponsoru” oldu

Türkiye’nin yüzde 100 yerli sermayeli en büyük yalıtım şirketi ODE Yalıtım, İki ...

ODE Yalıtım’ın tüm üretim tesisleri sıfır atık belgesi aldı!
  • 25.06.2022 02:00

ODE Yalıtım’ın tüm üretim tesisleri sıfır atık belgesi aldı!

Türkiye’nin yüzde 100 yerli sermayeli en büyük yalıtım şirketi ODE Yalıtım, Eski ...

Bina yalıtımıyla elektrik ve doğal gaz faturaları yüzde 40 düşüyor!
  • 08.06.2022 09:30

Bina yalıtımıyla elektrik ve doğal gaz faturaları yüzde 40 düşüyor!

Binalarınıza yalıtım yaptırarak elektrik ve doğalgaz faturalarında yüzde 40 tasa ...

Bina yalıtımında sık sorulan 9 soru ve yanıtları!
  • 18.05.2022 11:08

Bina yalıtımında sık sorulan 9 soru ve yanıtları!

Lider marka İzocam, tüketicilerin doğru bilgiye ulaşmaları amacıyla, bina yalıtı ...