maritbet girişmaritbet
Yayla Gölü'nü kurtarma projesinin uygulamasına geçildi

Yayla Gölü'nü kurtarma projesinin uygulamasına geçildi

Denizli'nin Buldan ilçesindeki, Türkiye’nin kuş türlerinin yüzde 80’ine yakının görüldüğü gölü kurtaracak "Buldan Yayla Gölü'nün Biyolojik Çeşitlilik Araştırma Projesi" uygulamaya geçirildi

Buldan'da Türkiye'nin kuş türlerinin yüzde 80'ine yakının görüldüğü Yayla Gölü'nü kurtaracak proje çalışmalarına başlanırken, gölün 3 yılda sürdürülecek çalışmayla kurtarılacağı bildirildi. İlçeye 8 kilometre uzaklıktaki 50 hektar alanı kapsayan Yayla Gölü'nün karasallaşmasını önlemek, biyolojik çeşitliliğini sürdürmesini sağlamak için Akdeniz ve Süleyman Demirel üniversiteleri öğretim görevlilerinin sekiz ay sürdürdükleri çalışma sonrası hazırladıkları "Buldan Yayla Gölü'nün Biyolojik Çeşitlilik Araştırma Projesi" uygulanmaya başlandı. Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Denizli, Aydın ve Manisa Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Bölge Komisyonu Başkanı Ali Aygören ile birlikte Yayla Gölü'ne giderek, proje kapsamında başlanan çalışmaları inceledi. Demir, gazetecilere yaptığı açıklamada, gölün karasallaşmaya doğru gittiğini, çeşitli kurumların yaptıkları çalışmaların bu olumsuzluğa engel olmadığını belirtti. "Göle çok acil olarak müdahale etmek gerekiyordu. Eğer müdahale edilmeseydi, belki bir 10 sene sonra burada bir göl göremeyebilirdik" diyen Vali Demir, 2012 yılının sonunda Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın sağladığı ödenekle gölü kurtaracak "Buldan Yayla Gölü'nün Biyolojik Çeşitlilik Araştırma Projesi"nin hazırlandığını söyledi.

Proje kapsamında, 3 yılda 24 hektar alanda temizlik yapılacağını bildiren Demir, "Burada göl oluşmaya başladığında yapı doğal olarak kendisini tamamlayacak ve bu temizliği 40 hektara yayacak. Alanın tamamı üç yılın sonunda temizlenecek ve Yayla Gölü'nü kazanmış olacağız" diye konuştu.

Proje çalışmasında alandaki bitki ve hayvan varlığının tespitinin de yapıldığını kaydeden Demir, şunları söyledi:

"Bölgede tespit edilen 188 bitki türünün içinde 7'sinin nesli tükenme aşamasında olduğu görüldü. Türkiye'de çok az bulunan türlere rastlandı. Bu türlerden 26'sı tıbbi amaçlı olarak kullanılıyor, 7'si ekonomik değeri olan bitki türü. Ayrıca 8 familyaya ait 31 memeli hayvan tespit edildi. Burada 158 kuş türü görüldü. Türkiye'de olan kuş türlerinin neredeyse yüzde 80'inin Yayla Gölü'nde bulunduğu tespit edildi."

 AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Deniz Buldan'daki Yayla Gölü'nde sular azalıyor!
  • 17.10.2020 11:16

Deniz Buldan'daki Yayla Gölü'nde sular azalıyor!

Kesin korunacak hassas alan olarak ilan edilen Baldan Yayla Gölü'nde gözle görül ...

Yayla Gölü'nü kurtarma projesinin uygulamasına geçildi
  • 21.12.2013 15:29

Yayla Gölü'nü kurtarma projesinin uygulamasına geçildi

Denizli'nin Buldan ilçesindeki, Türkiye’nin kuş türlerinin yüzde 80’ine yakının ...