maritbet girişmaritbet
5 yıldız sloganlı otellere denetim geliyor!

5 yıldız sloganlı otellere denetim geliyor!

Gazete, TV, radyo reklamlarını dikkate alarak '5 yıldız konforlu tatil' sloganlarını kullanan oteller mercek altına alınıyor

Gazete, TV, radyo reklamlarını dikkate alarak '5 yıldız konforlu tatil' sloganlarını kullanan oteller mercek altına alınıyor. Yıldız sayısı gerçeği yansıtmayan, termal işletme ruhsatı olmayan veya başka bir şehirde bulunan otelinin fiyatını veren işletmelere Reklam Kurulu tarafından 84 bin lira ceza kesilecek. Ceza, bir yıl içinde tekrarlanırsa ikiye katlanacak.

Turizm sezonunun açılmasıyla birlikte cazip reklamlarla vatandaşı ikna etmeye çalışan otellere yönelik kapsamlı inceleme başlatılıyor. Ekonomi yönetimi gazete, broşür, radyo ve televizyon reklamlarını dikkate alarak "5 yıldız konforlu tatil" sloganlarını kullanan otelleri mercek altına alıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan oteller hakkında bilgi alınırken reklamlarda yazan bilgilerin gerçek olup olmadığı karşılaştırılıyor. Yıldız sayısı gerçeği yansıtmayan, termal işletme ruhsatı olmayan veya başka bir şehirde bulunan otelinin fiyatını veren işletmelere Reklam Kurulu tarafından 84 bin lira ceza kesilecek. Ceza bir yıl içerisinde tekrarlanması halinde ikiye katlanacak. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın kapsamlı olarak yapacağı incelemelerde otellerin donanımı, kullandıkları ürünlerin kalitesi, hijyen ve vergisel boyut masaya yatırılacak.

Cazip ilan ve reklamlarla vatandaşın kandırılmasını önlemeye yönelik kontrol yapılacağını ifade eden üst düzey bir ekonomi yetkilisi, "Gelen bilgiler doğrultusunda yapılan ilk incelemelerde bazı otellerin reklamda belirttikleri yıldıza sahip olmadıklarına rastladık. Termal işletme ruhsatı olmadan bunun reklamını yapanlar var. Butik denilen otellerde farklı manzaralarla karşılaşılabiliyor. Biz de bu kapsamda gelen şikayetleri değerlendiriyoruz. Vatandaşımız mağdur olmamak için ilanların tümünü okumalı." uyarısında bulundu. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın internet sitesinden 'turizm tesisleri işlemleri' başlığı altında otellerle ilgili her türlü bilgiye ulaşılabildiğini ifade eden yetkililer, vatandaşların rezervasyon yapacakları otelle ilgili gerçek bilgilere buradan ulaşabileceğini belirtiyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ise vatandaşlardan satın alınması düşünülen tatille ilgili bilgileri doğrulamadan rezervasyon yapmamalarını istiyor. Her türlü şikayetin turizm il müdürlüklerine bildirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Bilirkişi ücretine neşter

Türk Ticaret Kanunu ve Borçlar Kanunu'nun ardından 4077 sayılı Tüketici Kanunu'nda da değişikliğe gidiliyor. Kanunda 17 yıllık uygulama dönemi içerisinde gelen eleştiriler ve AB direktifleri de dikkate alınarak çeşitli değişiklikler yapılacak. Ekim 2011'den itibaren Tüketici Mahkemeleri'nde 300-350 lira arasında olan tanık dinletme ve bilirkişi ücretinin yeni yasayla birlikte kaldırılması planlanıyor. Tüketici kredilerindeki sigorta yaptırılmasına ilişkin uygulamaya da açıklık getirilecek. Tüketici ister krediyi aldığı kurumdan, isterse kendi sigorta şirketinden sigorta yaptırabilecek. Halen yasada yer alan konut satışlarında firmanın taahhüdünü yerine getirememesi halinde sigorta yaptırması ya da teminat mektubu vermesine ilişkin madde uygulanabilir hale gelecek.

Ercan Baysal-Zaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Tatil köyleri ve 5 yıldızlı oteller doldu taştı
  • 03.08.2018 11:20

Tatil köyleri ve 5 yıldızlı oteller doldu taştı

Türkiye'deki otel ve konaklama tesislerinde yılın ilk 6 aylık dönemindeki gecele ...

5 yıldız sloganlı otellere denetim geliyor!
  • 07.05.2012 09:13

5 yıldız sloganlı otellere denetim geliyor!

Gazete, TV, radyo reklamlarını dikkate alarak '5 yıldız konforlu tatil' sloganla ...