TOKİ, dünyanın en büyük yeraltı şehrini buldu!

TOKİ, dünyanın en büyük yeraltı şehrini buldu!

Nevşehir Kalesi çevresinde devam eden çalışmalarda bulunan yeraltı şehri tarihe ışık tutacak.

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı'nın, Nevşehir'de kentsel dönüşüm için yıktığı gecekonduların altından çıkan 7 kilometre uzunluğundaki tarihi kentte araştırma çalışmaları devam ediyor. TOKİ Başkanı M. Ergün Turan bölgede tarihi bir kentin bulunması üzerine inşaat çalışmalarını durdurduklarını kaydederek, “Nevşehir'in merkezinde kentsel dönüşüm alanında Dünyanın en büyük eski yerleşimi olduğu belirtilen bir yeraltı şehri çıktı. Bunun üzerine Nevşehir Belediyesi ile birlikte bu alanın korunması konusunda anlaştık ve projeden vazgeçtik.  Harcadığımız 90 milyon TL'yi de zarar olarak görmüyoruz. Bu yeni keşfedilmiş bir kent. Burası Anadolu tarihine de ışık tutuyor.” dedi.

toki nevşehir yeraltı şehri

Dünyanın en büyük yer altı şehri

Toplu konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ve Nevşehir Belediyesi işbirliği ile gerçekleştirilen Nevşehir Kalesi ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında dünyanın en büyük yeraltı şehrinin keşfedildiğini vurgulayan Turan,  “Anadolu tarihine yeni bir ışık tutacak tamamen yeni bir keşif. Burası, 3. derece arkeolojik SİT alanı ilan edildi. Bu şehirde 7 kilometrelik tüneller uzanıyor. Bunun Nevşehir'e nasıl değer katacağının çalışması yapılıyor. Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver de burasıyla ilgili olarak çalışmalarını sürdürüyor” dedi.

Anadolu tarihine katkı

Kentsel dönüşüm projelerinde tarihi dokuları gözeterek çalışma yaptıklarını belirten Turan, “Anadolu tarihine neler katabileceğimizin çalışmasını yapıyoruz. Nevşehir'de en büyük yeraltı şehir yerleşiminde geçen yıl temizlik çalışmalarına başlandı. Bölgede tarih ile ilgili bilgileri yeni baştan değerlendirecek nitelikte bilgi ve belgelere ulaşılıyor. Anadolu'nun tarihine yeni değerler katacaktır” diye konuştu.

tokinin nevşehirdeortaya çıkardığı yeraltı şehri

Ortodoks dönemine ait kilise

Ortodoks dönemine ait yer altı kilisesinin ortaya çıkartıldığını aktaran Turan, “Bu dünya Ortodoksluğunun tarihi açısından çok önemlidir. Kapadokya bölgesindeki en büyük kiliselerden biri olarak değerlendiriliyor. Tamamıyla yerin altında, yerin üzerinde hiçbir belirtisi olmayan bir alan” açıklamasında bulundu.

Turizme katkı

Nevşehir'de bugüne kadar bulunan ilk resimli kilisenin olduğunu belirten Turan, Nevşehir merkezinde bulunan resimli kilisenin hizmete açılmasıyla birlikte turizme katkı sağlayacağını söyledi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Adana Yüreğir'de dönüşüm tamamlandı
  • 26.08.2026 15:25

Adana Yüreğir'de dönüşüm tamamlandı

  TOKİ tarafından Sinanpaşa Mahallesi'nde hayata geçirilen kentsel dönüş ...

Malta Bakanı Bonnici TOKİ'yi ziyaret etti
  • 21.08.2026 14:07

Malta Bakanı Bonnici TOKİ'yi ziyaret etti

Malta heyeti ve Bakan Owen Bonnici TOKİ'yi İstanbul Hizmet Binası'nda ziyaret et ...

TOKİ'den 51 şehirde 540 gayrimenkul müzayedesi
  • 04.08.2026 15:58

TOKİ'den 51 şehirde 540 gayrimenkul müzayedesi

TOKİ, 41 ilde 235 konutu ve 30 ilde 305 iş yerini açık artırma yöntemi ile satış ...

İstanbul'a 15 bin kiralık konut geliyor
  • 03.08.2026 09:59

İstanbul'a 15 bin kiralık konut geliyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti İstanbul Genişletilmiş İl Danışma Meclisi Progra ...

TOKİ, 49 İlde 737 arsayı açık artırmayla satacak
  • 28.07.2026 10:03

TOKİ, 49 İlde 737 arsayı açık artırmayla satacak

TOKİ, Ağustos ayında 737 arsayı açık artırma yöntemiyle satacak. ...

TOKİ Başkanı Sungur Malatya’da
  • 22.07.2026 12:25

TOKİ Başkanı Sungur Malatya’da

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Mustafa Levent Sungur, şehirlerin yalnızca de ...