maritbet girişmaritbet
TOKİ, 2016 yılı hedefini 60 bin konuta çıkardı!

TOKİ, 2016 yılı hedefini 60 bin konuta çıkardı!

Daha önce 2023’e kadar her yıl 50 bin konut üreteceğini açıklayan Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ), bu hedefini 60 bine çıkardı.

Dar ve orta gelirli vatandaşların konut ihtiyacı gidermede etkin rol oynayan Toplu Konut İdaresi (TOKİ), 2023'e kadar her yıl 50 bin konut yapma hedefini revize etti. Yıllık 50 bin konut üretme hedefini artırarak 60 bin olarak belirlediklerini söyleyen TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan “Amacımız 2023 yılında 5.5 milyon insanımızı ev sahibi yapmaktır. Yıllık 50 bin konut hedefimizi de bu doğrultuda revize ettik. 2016 yılı hedefimiz 60 bin konut üretimidir” diye konuştu. 2002'den bu yana 670 bine yakın vatandaşı konut sahibi yapan TOKİ, yeni hedefler çercevesinde yine dar gelirli ve emekli vatandaşlar başta olmak üzere sosyal devletin önemli bir görevi olan konut sorununu çözmek için hedeflerini artırdı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Turan bugün 3 milyon kişinin TOKİ'nin ürettiği konutlarda yaşadağını, 2023 hedeflerini 1 milyon konut olarak belirlediklerini ancak emekli kontenjanları ile hedefi 200 bin yukarı çektiklerini vurguladı.  

YÖRESEL MİMARİYE UYGUN 

2014 yılının ilk yarısında yeni üretim disiplinleriyle, yeni üretim modellerini hayata geçirmeye başladıklarını kaydeden Turan toplumsal beklenti ve duyarlılıklara saygılı şehirler inşa etme kararlılıklarını vurguladı. Bu nedenle yatay mimari, yöresel mimari, semt kültürünü barındıran mahalle konsepti ve kalite unsurlarını temel hareket noktaları olarak belirlediklerini söyleyen TOKİ Başkanı “ Türkiye'nin dört bir yanında süren yeni TOKİ üretimleri,‘örnek' nitelikleriyle, yerel unsurları barındıran nitelikli yapılardır. Üretim segmentinde önceliğimiz dar ve orta gelir grubu vatandaşlarımıza dönük, kaliteli konut üretimidir. Kaliteyi TOKİ'nin en temeel koşulu olarak görüyoruz” diye konuştu. Yeni prensipler ışığında TOKİ olarak konut üretimine sadece bir bina inşası olarak bakmadıklarını kaydeden Turan “Barınma ihtiyacının giderilmesi kadar sosya- kültürel işlevlerini de önemsiyoruz. Komşuluk kültürüne imkan tanıyan semt dokusunun hayat bulduğu ‘mahalle konsepti'ni hayata geçiriyoruz” dedi.

50 BİN KİŞİYE İSTİHDAM FIRSATI 

TOKİ olarak, konut bölgelerinin ve genel şehir planının elverdiği alanlarda, yatay mimari yaklaşımla çok katlı olmayan üretimler hayata geçirdillerini belirten Turan “ Şunu özellikle vurguluyoruz ‘Şehirlerdeki en yüksek binalar TOKİ binaları olmayacak' dedi. Yaklaşık 50 bin kişiye istihdam imkânı sağladıklarını da kaydeden Turan “Aktif 700'e yakın projemiz var. TOKİ projelerini üstlenen firmaların direk kendi çalıştırdığı sigortalı sayısı yaklaşık 50 bin kişi” dedi.  

72 MİLYAR LİRA YATIRIM

TOKİ'nin 2003-2015 yılları arasında toplam olarak inşaat sektöründe 72 milyar liraya yakın bir yatırım yaptığını da ifade eden TOKİ Başkanı Turan “ TOKİ, inşaat ödemeleri için hak ediş olarak yaklaşık aylık 600 milyon ödeme yapmaktadır. Son 8 au içinde 4.6 milyar kaynak aktarılmıştır. 2014 yılında ise aktarılan miktar 7.5 milyar TL'dir “ diye konuştu.

Yorum Yaz