maritbet girişmaritbet
Chavez 80 metrekarelik her ev için 500 varil petrol verecek

Chavez 80 metrekarelik her ev için 500 varil petrol verecek

VENEZUELLA’YA konut karşılığı petrol teklifi sunan İzmirli işadamı Azat Yeşil, “Başkent Caracas’ta 500 bin konuta ihtiyaç var. Bu 20 milyar dolarlık iş hacmi demek. 1 varil petrol 100 dolardan hesaplanırsa, 80 metrekarelik konut için 500 varil petrol alırız” dedi

Kaynak: Burak KARA/VATAN

 Venezuella'nın Türkiye'yi petrol karşılığında konut yapmaya çağırması, gerçeğe dönüşüyor. İzmirli İşadamı Azat Yeşil, Güney Amerika'nın petrol zengini ülkesi Venezuella'ya petrol karşılığı konut yapma teklifi sundu. 2010 yılının Ağustos ayında Venezuella Devlet Başkanı Hugo Chavez'e yazdığı elektronik posta ile sunduğu bu teklif Venezuella makamlarınca makul görüldü ve ikili görüşmeler başladı. Önce Venezuella heyeti Türkiye'ye geldi, daha sonra Enerji Bakanı Taner Yıldız Venezuella'nın başkenti Caracas'a gitti, görüşmeler yapıldı, Yeşil'in teklifi uzun uzadıya değerlendirildi. Şimdi söz Chavez'de. Venezuella Devlet Başkanı “80 metrekarelik sosyal konut karşılığı 500 varil ham petrol” barterını onaylarsa inşaatlar başlayacak. Uzun vadede de Türkiye'de benzin ucuzlayacak.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın açıkladığı, 20 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşacağı tahmin edilen, “Venezuella'da petrol karşılığı konut yapma” projesinin arkasında Karşıyakalı işadamı ve yüksek mimar Azat Yeşil çıktı. Karşıyaka Spor Kulubü (KSK) Yönetim Kurulu üyesi olan ve kamuoyunda da bu kimliğiyle tanınan İZKA İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Azat Yeşil, “Bu fikir bana ait. Devlet Başkanı Hugo Chavez'in özel kalemi ile Venezuella Dışişleri Bakanı Nicolas Maduro'a projeyi ben söyledim. Bu proje çok önemli. Örneğin, Çin şimdiden Venezuella ile yan sanayi konusunda aynı şekilde barter içeren 30 milyar dolarlık anlaşma imzaladı. Biz de geç kalmamalıyız” dedi.

41 yaşındaki Azat Yeşil bugüne kadar 15 bine yakın konut üretmiş İzmirli bir işadamı. Bugünlerde İzmir Mavişehir'de 350 milyon liralık yeni bir projenin çalışmalarını sürdürüyor. Yeşil, Venezuella'da toplu konut yapılması karşılığında petrol alınmasını içeren projenin nasıl doğduğunu VATAN'a anlattı.

* Venezuella ile yapılması gündemde olan konut-petrol takası konusundaki işbirliğinin fikir babası olduğunuzu söylediniz. Bu nasıl oldu?

Venezuella'da çeşitli ülkelerin bu şekilde barter anlaşmalarıyla iş yaptığını biliyordum. Kafamda Türkiye'nin de bundan yararlanabileceği yönünde bir fikir oluşmuştu. Bunu bir şekilde ortaya koymak istedim. Venezuella'da yaşayan bir avukat arkadaşım aracılığıyla 2010'un Ağustos ayında Venezuella Devlet Başkanı Hugo Chavez ile Dışişleri Bakanı Nicolas Maduro'nın özel kalemlerinin mail adresini aldım. Konuyla ilgili buralara mail gönderdim. Durumu izah ettim, yakından ilgilendiler. Daha sonra aynı konuyu Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Yönetim Kurulu Üyesi ve Türk-Ortadoğu İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Mehmet Habbab'a anlattım.

Mesleği petrolcülük olan Habbab da konuyu Türkiye Odalar Borsalar Birliği'ne (TOBB) iletti. Venezuella'da petrol olduğunu bildiğimiz için TOBB aracılıyla üst düzey bir heyeti Türkiye'ye davet ettik. TOBB Plaza'da Eylül ayında 1. Venezuella Türkiye Ticaret Keşif Buluşması, misafir bakanın katılımıyla gerçekleştirildi. Kendileri Çinlilerle yan sanayi üretimi konusunda petrol karşılığı 30 milyar dolarlık barter anlaşması yaptıklarını söylediler. Sonrasında Enerji Bakanı Taner Yılmaz, Venezuella'nın başkenti Caracas'a gitti. Bu defa onların böyle bir görüşmesi oldu. Bu proje Türk müteahhitlerin uluslararası başarılarını katlayacak. Ekonomik olarak Türkiye'nin bağımlı olduğu petrol için de alternatif yaratacak.

* Mesafe sorun olur mu?

Türk müteahitler dünyanın her yerinde büyük işler alıyor ve bitiriyor. Bu nedenle Venezuella'da başlanacak dev inşaat projelerinin altından kolaylıkla kalkarız. Deniz taşımacılığı sanıldığı gibi pahalı bir şey değil. Mesafeler bu nedenle sorun olamaz. İnşaat malzemelerini Türkiye'den götürürüz. İnşaatlarda çalışacak işçinin yüzde 30'unu ülkemizden karşılarız.

* Ne kazanacağız?

Başkent Caracas'ta 500 bin konuta ihtiyaç var. Bu 20 milyar dolarlık iş hacmi demek. İnşaat yapan ülkelere Venezuella verimli bir petrol sahasını tahsis ediyor. Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) bu sahada sondaj yapıp petrol çıkarmaya başlıyor. 1 varil petrol 100 dolardan hesaplanırsa 80 metrekarelik bir sosyal konut için 500 varil petrol hak alırız. Bugün litresi 4 lira olan benzinin fiyatını ucuzlatır. Bu proje hayata geçerse hem ülke kazanır hem de vatandaşın yüzü güler.

2 milyon konut ihtiyaçları var

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, konut ihtiyacı olan Venezuella'ya en az 10, en fazla 100 Türk müteahhidi götürebileceklerini ve ilk etapta ülkede 100 bin konut yapabileceklerini açıklamıştı. Bayraktar, 2 milyon konut ihtiyacı bulunan Venezüela'nın “TOKİ'yi buraya bekliyoruz” teklifinden heyecan duyduklarını ve heveslendiklerini söylemişti.

  • Etiketler:

Yorum Yaz