maritbet girişmaritbet
Aykut Engin: Mobilya sektöründe 2023 hedefi hayal değil!

Aykut Engin: Mobilya sektöründe 2023 hedefi hayal değil!

Türkiye, 2012 yılını mobilya sanayi sektöründe son dönemlerin en büyük atılımını gerçekleştirerek tamamladı. Geçtiğimiz yılın Ocak-Aralık dönemi verileri 2011 yılının aynı dönemi ile karşılaştırıldığında mobilya ihracatında yüzde 15’lik bir artış görülüyor. Sektörün dünyadaki gidişatı ile Türkiye’nin projelerini değerlendiren ZOW Türkiye Müdürü Aykut Engin, sektörün bu büyüme hızı ile 2023’te ilk 5’te olma hedefini gerçekleştirilebileceği kanaatinde…

Türkiye mobilya yan sanayi konusunda uzun yıllardır oldukça üst sıralarda. Özellikle sunta-mdf gibi ürünlerde her sene ilk 3'te yer alıyor. Tanıtım ve ihracatı artırma amaçlı yapılan çalışmalardan alınan geri dönüşler her geçen gün artıyor. Buna en iyi örnek 2011 ile 2012 yılı ihracat ve ithalat oranları: 2011 yılı Ocak-Aralık dönemi ile 2012 aynı dönem karşılaştırıldığında, ihracatta yüzde 15'lik artış, ithalatta ise yüzde 14'lük azalma gözleniyor. Ülkemizde bu konudaki çalışmalarda oldukça önemli bir rol üstlenen Mobilya Yan Sanayi ve İç Tasarım Tedarik Fuarı ZOW Türkiye Müdürü Aykut Engin, yaptıkları ziyaretlerde ve yerinde araştırmalar sonrasında özellikle Rusya, Irak ve Orta Afrika ülkelerinin ilerlememizde çok büyük etkisi olacağını belirtiyor.

Büyüme Hızını Koruma Amaçlı Kenya, Tanzanya gibi Yeni Pazarlara Adım Atılmalı

ZOW Türkiye Müdürü, Aykut ENGİN; “Türk mobilya sektörü büyümeye ve dünyada önemli bir yer edinip, orada tutunmaya çok müsait. Zaten ilerleme her an gözlenebilecek nitelikte. Örneğin 2 yıl önce ihracatta 23. sıradaydık geçen sene ise 2 sıra birden yükselerek 21. sıraya geldik. Türkiye mobilya ihracatı 2012 yılını bir önceki yılın aynı dönemine göre % 15 artışla 1,850 $ (Bir milyar sekiz yüz elli milyon dolar) ile kapattı. 2013 yılsonu hedefi 2 milyar doların üzerine çıkmak ki bu hedefe ulaşılması mümkün. Çünkü ilk 6 aylık verilere göre Türkiye mobilya ihracatında 1 milyar doların üzerine çıktı. Cari açık vermeyen sektör büyümeye devam edecek ve Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği- MOSDER Başkanı Ahmet Güleç'in belirttiği gibi 2023'te ilk 5'te olma hedeflerine adım adım ilerleyecek.

İhracatın arttırılmasına yönelik tanıtımlar anlamında, ZOW Türkiye olarak elimizden gelen yardımı yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz. Türk mobilyası kalitesi, fiyat politikası ve Osmanlı kültürüne dair yerel motifleri kullanması ile farklılaşıyor. Ancak burada bırakmamak önemli, büyüme için mevcut pazarların yanına yenilerinin eklenmesi gerekiyor. Biz ZOW Türkiye olarak tanıtım ve fuarımıza katılımcı sağlamak amaçlı dünyanın her yerine geziler düzenledik. Gittikçe Türk ürünlerine ilgisi artan ve uçsuz bir pazar olan Rusya, yeniden yapılanan Irak ve daha önce hiç çalışılmamış bizi ilgiyle karşılayan Kenya, Tanzanya, Gana ve Sudan gibi Orta Afrika ülkeleri ilk adım atılması gereken yerler.”

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye'nin 4 bölgesindeki fay hatları!
  • 14.03.2024 14:45

Türkiye'nin 4 bölgesindeki fay hatları!

Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan fay hatları ve yüzey kır ...

Türkiye'de havacılığın 10 yıllık altın çağı!
  • 22.02.2024 16:55

Türkiye'de havacılığın 10 yıllık altın çağı!

Türk savunma sanayisi yaklaşık 10 yıllık dönemde 9 milli platformun ilk uçuşları ...

Kalkınma Yolu projesi bölge ülkelerini yakınlaştırmayı planlıyor
  • 09.02.2024 11:22

Kalkınma Yolu projesi bölge ülkelerini yakınlaştırmayı planlıyor

Kalkınma Yolu projesi Avrupa'dan Basra Körfezi'ne kadar geniş bir coğrafyada fay ...

2023 yılında meteorolojinin "en"leri bu bölgelerde kaydedildi!
  • 30.01.2024 16:24

2023 yılında meteorolojinin "en"leri bu bölgelerde kaydedildi!

2023'te en yüksek sıcaklık 49,5 derece ile Eskişehir'in Sarıcakaya ilçesinde, en ...

Türkiye FSRU tesisleriyle dünyada üçüncü sırada yer alıyor
  • 10.11.2023 13:51

Türkiye FSRU tesisleriyle dünyada üçüncü sırada yer alıyor

Türkiye, enerji arz güvenliğinde önemli rol oynayan 3 Yüzer Sıvılaştırılmış Doğa ...