maritbet girişmaritbet
ODE Yalıtım, Ar-Ge çalışmaları için yeni proje ekibi kurdu!

ODE Yalıtım, Ar-Ge çalışmaları için yeni proje ekibi kurdu!

Yapı ve yalıtım sektöründe 28 yıldır hizmet veren ODE Yalıtım, Ar-Ge stratejilerinin temelinde müşteri memnuniyeti ve sürdürebilirlik kavramını koyarken, yılbaşında Ar-Ge faaliyet ve stratejilerini belirlemek için özel bir proje ekibi oluşturdu

Sektörünün yüzde 100 Türk sermayeli tek şirketi olan ODE Yalıtım, yalıtım sektöründe Ar-Ge çalışmalarıyla yarattığı farklılıkla diğer şirketlerden ayrılıyor. Kısa vadede bir Ar-Ge&Inovasyon merkezi kurmayı amaçlayan şirket, ArGe stratejilerinin temelinde müşteri memnuniyetinin yer aldığını belirten ODE Yalıtım Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, son dönemde Ar-Ge çalışmalarında çevre ve sürdürülebilirlik konusunda atılım yaptıklarını belirtiyor. Gelecek hedef ve stratejileri doğrultusunda Ar-Ge'nin öncelikli konularımız arasında yer aldığını söyleyen Turan, yılbaşında Ar-Ge faaliyetleri ve stratejilerini belirlemek için özel bir proje ekibi oluşturduklarını anlatırken, Ar-Ge stratejileri hakkında da aşağıdaki yanıtları veriyor: 

ODE Yalıtım olarak özellikle son dönemde Ar-Ge'de ne gibi değişiklikler yaptınız? 
Öncelikle, ODE markasının gelişim çizgisine baktığımızda Ar-Ge'nin, bugün bulunduğumuz noktaya gelmemizde büyük rol oynadığını ifade ederek başlamak isterim, inşaat sektörün  de taahhüt faaliyetlerinde bulunmak üzere 1985 yılında kurulan ODE Yalıtım 1990 yılında ithalatçı, 1996 yılında ise üretici kimliğine kavuştu. 

Şirketimiz faaliyetleri boyunca çok ilke imza attı. Örneğin, Türkiye'de ilk defa kauçuk köpüğü ithal eden ve daha sonra da kauçuk köpüğünü ilk kez üreten şirket ODE Yalıtım'dır. 1993 yılında gerçekleştirilen bu kauçuk köpüğü ithalatından yaklaşık yedi yıl sonra ODE, 2000 yılında başka bir ilke imza atarak ODE R-Flex üretimine başladı. Böylece 1991-1998 yılları arasında İtalya'dan kauçuk köpüğü ithal ederken, 2000 yılı itibariyle İtalya'ya kauçuk köpüğü ihraç eder durumuna geldik. 

Yakın dönemde sunduğunuz yenilikler kısaca neler? 
ODE Starflex (cam yünü) ürünümüz esas olarak hem yapı yalıtımı grubunda, hem de tesisat yalıtımında kullanılıyor. Bu ürünümüzü aynı zamanda beyaz eşya, taşımacılık gibi sektörlere OEM olarak da sunuyoruz. Örneğin, beyaz eşya sektörü için Formaldehit emisyonu çok düşük ve sıfır olan ürünler geliştirdik. Taşımacılıkta da otomotiv sektörüne yönelik olarak ıslak camyünü ürünü çalışması gerçekleştirdik. Yani camyünü fabrikadan ıslak olarak çıkıyor son noktaya ıslak olarak ve özelliklerin yitirmeden varıyor. Taşımacılık sektöründe TÜVASAŞ, MARMARAY için raylı taşımacılıkta kullanılmak üzere EN45545-2 standardına uygun ürünler geliştirip müşterilerimizle paylaştık. ODE Membran (Bitümlü membran) içinse çevreci, karbon salımı düşük ürünlerimizi müşterilerimizle buluşturduk. 

Ar-Ge'de gelecek hedefiniz nedir? ODE Yalıtım olarak bu alanda nereye ulaşmayı planlıyorsunuz? 
ODE Yalıtım olarak, müşterilerimize yakın durarak onların ihtiyaçlarını anlamaya, her segmentten farklı müşteri gruplarının farklı ihtiyaçlarına uygun çözümler geliştirmeye özen gösteriyoruz. Örneğin 2006 yılında geliştirdiğimiz ISIPAN BD ürünümüz, Yalıtım Sektörü Başarı Ödülleri'nde Yılın Isı Yalıtım Ürünü Ödülü'ne layık görüldü. Kauçuk köpüğünü sektörle tanıştıran şirket olduğumuzdan daha önceki sorularda bahsetmiştik. Kısa vadede bir Ar-Ge&Inovasyon merkezi kurmayı amaçlıyoruz. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Bu merkezle Ar-Ge&Inovasyon alanındaki faaliyetlerimizi daha kurumsal, yine ODE çatısı altında ancak ayrı bir birim şeklinde örgütlenen bir oluşumla sürdürme amacındayız. 

Ar-Ge stratejinizin temelinde ne var? Ar-Ge çalışmalarınızı belirleyen standartlar neler? 
Ar-Ge stratejimizin temelinde diğer tüm alt stratejilerimizde olduğu gibi müşteri memnuniyeti yer alıyor. Yenilikçi ürünlerimizi doğru fiyat, kalite ve performans dengesiyle müşterilerimize ulaştırmak esas hedefimiz. Son dönemde hep duyduğumuz ancak açıkçası toplum olarak önemini pek fark edemediğimiz 'sürdürülebilir gelecek' kavramı önem kazandı. 

Sürdürülebilirlik için enerji verimliliğinin ve bunun için de yalıtımın önemini her platformda dile getiriyor ve kamuoyunda yalıtım ve enerji verimliliği bilincini artırmaya yönelik olarak neredeyse bir STKgibi çalışıyoruz. Örneğin sektöre, kendi alanında kaynak kitap olma niteliği taşıyan 'ISI Yalıtımı' kitabını armağan ettik. 

Ar-Ge stratejinizde üst yönetimin ve çalışanlarınızın rolü nedir? Bu ekibe liderliği kim yapıyor? 

Ar-Ge stratejimiz de diğer birim stratejilerimiz gibi genel şirket stratejimize hizmet eder ve diğer birim stratejileriyle uyumludur. Bu konuda çalışmalarını sürdüren teknik bir ekibimiz var. Ayrıca 2012 yılı sonunda şirket içinde bir stratejik planlama çalıştayı yaptık. Gelecek hedeflerimizi ve stratejilerimizi gözden geçirdiğimizi bu çalıştayda da Ar-Ge öncelikli konulanınız aı asında yer aldı. Buradan yola çıkarak 2013 yılı başında Ar-Ge faaliyetleri ve stratejimizi belirlemek için özel bir proje ekibi oluşturduk. Proje ekibimiz doğrudan yönetim kurulu başkanına raporluyor. Şirket üst yönetimimiz bu konuda tam destek veriyor ve projeyi sahipleniyor. Ekibimizde sabit beş mühendisimiz var. Ar-Ge merkezimizle mühendis sayımızın 15'i aşmasını planlıyoruz. 
 

Sektörünün yüzde 100 Türk sermayeli tek şirketi 

ODE Yalıtım, markalaşma potansiyeli dolayısıyla "Türkiye'den 10 yılda 10 dünya markası çıkarma" vizyonu ile yola çıkan Turquality Destek Programı'na kendi sektöründen kabul edilen ilk firma."Sektördeki yüzde 100 yerli sermayeli tek şirketiz ve Türkiye'nin markası olarak dünya devlerine kafa tutuyoruz. Bu doğrultuda Ar-Ge merkezimizi de yine Türkiye'de kuracağımızın altını çizelim" diyen ODE Yalıtım Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, Ar-Ge ekiplerinin sahada olduğuna vurgu yapıyor. Öne çıkan özelliklerinden birinin de bu olduğunu düşündüğünü belirten Turan, Ar-Ge ekiplerinin sürekli tedarikçileriyle, müşterileriyle ve son kullanıcıları ile temas halinde olduğunu sözlerine ekliyor. 

Mustafa Gündoğdu/Ekonomist

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Bina yalıtımı ile yıllık 15 milyar dolar tasarruf edebiliriz"
  • 12.01.2023 10:49

"Bina yalıtımı ile yıllık 15 milyar dolar tasarruf edebiliriz"

Türkiye’deki toplam enerji tüketiminin yaklaşık üçte birinin kullanıldığı binala ...

ODE Yalıtım, “Isı Yalıtımı Resmi Sponsoru” oldu
  • 17.10.2022 17:00

ODE Yalıtım, “Isı Yalıtımı Resmi Sponsoru” oldu

Türkiye’nin yüzde 100 yerli sermayeli en büyük yalıtım şirketi ODE Yalıtım, İki ...

ODE Yalıtım’ın tüm üretim tesisleri sıfır atık belgesi aldı!
  • 25.06.2022 02:00

ODE Yalıtım’ın tüm üretim tesisleri sıfır atık belgesi aldı!

Türkiye’nin yüzde 100 yerli sermayeli en büyük yalıtım şirketi ODE Yalıtım, Eski ...

ODE Yalıtım, gürültü kirliliğini "Evomineral" ile önlüyor
  • 30.04.2022 11:58

ODE Yalıtım, gürültü kirliliğini "Evomineral" ile önlüyor

Gün içinde maruz kaldığımız sesler yaşam kalitemizi düşürürken, kronik rahatsızl ...

ODE Yalıtım, yurt dışında üretim planını gündemine aldı
  • 07.02.2022 11:28

ODE Yalıtım, yurt dışında üretim planını gündemine aldı

Türkiye’nin yüzde 100 yerli sermayeli en büyük yalıtım şirketi ODE Yalıtım, 2022 ...

ODE Yalıtım'ın Eskişehir kampüsüne sıfır atık ödülü!
  • 03.01.2022 10:49

ODE Yalıtım'ın Eskişehir kampüsüne sıfır atık ödülü!

ODE Yalıtım’ın çevre dostu uygulamalarıyla ön plana çıkan ve 2018 yılında “Yılın ...