maritbet girişmaritbet
Ka.Ahi Enerji’den Güneydoğu Anadolu’ya güneş santrali!

Ka.Ahi Enerji’den Güneydoğu Anadolu’ya güneş santrali!

Ka.Ahi Enerji, Siirt’te yerel ortaklarla birlikte güneş santrali kuracak

Çok sayıda TÜSİAD üyesinin Cizre'de Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya yatırım sözü verdiği bir dönemde, Ka.Ahi Enerji, Türkiye için henüz yeni bir yatırım dalı olan güneş enerjisi alanında, Siirt'e yatırım yapmaya hazırlanıyor.

Siirt'te gerçekleştireceği 500 KW güçte güneş santrali projesi için Yatırım Kalkınma Ajansına teşvik başvurusunda bulunan Ka. Ahi Enerji, onay sürecinin tamamlanmasının ardından çalışmalara başlamayı hedefliyor.

500 KW'lik güneş tarlası 

Yatırım Kalkınma Ajansı'nın teşviklerinden yararlanarak Siirt'te bir güneş santrali kurmak istediklerini belirten Ka.Ahi Enerji Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü A. Kadir Bahadır, projenin değerlendirme aşamasında olduğunu söyledi. Santral için onay sürecinin eylül ayında sonuçlanmasını beklediklerini aktaran Bahadır, sonucun ardından projeyi hayata geçirmek için hemen çalışmalara başlayacaklarını belirtti.

Yerel ortaklı bir yatırım 

Projede yerel ortaklarla birlikte ilerleyecekleri bilgisini veren Bahadır, “Kalkınmada öncelikli 6'ncı Bölge'de yer alan Siirt güneş anlamında çok zengin bir bölgede yer alıyor. Hem bölgenin yatırım için uygun olması hem de sağlanan teşvik Siirt'i seçmemize neden oldu. Ortalama 700 bin euro yatırım ile kurulması planlanan projeye başvurduğumuzda lisansız projelerde sınır maksimum 500 KW idi. Yeni yasayla birlikte bu 1 MW'a çıktı. Şimdi 2-2.5 MW'lar konuşuluyor. Bu doğrultuda çalışmalarımızı şekillendireceğiz" diye konuştu. 

Güney Doğu Anadolu'nun hükümetin yaptığı çalışmalarla yatırım yapılacak bir yapıya kavuştuğunu söyleyen Bahadır, güneş santralinin yanı sıra Siirt'te iki tane HES projesi içinde çalışmalara başladıklarını, yakın dönemde bu projeler için başvuruda bulunacaklarını açıkladı.

Kütahya'ya biomass santrali 

Afyon-Kütahya dolaylarında kurmayı planladıkları biomass santrali için fizibilite çalışmalarına başladıklarını belirten Bahadır, hayvansal atıktan enerji ve gübre üretilecek tesisin projesini birkaç ay içinde tamamlayarak ilgili yerlere başvuruda bulunacaklarını kaydetti. Biomass santralinin yatırım bedelinin yaklaşık 15 milyon euro olduğunu aktaran Bahadır, büyük bir yatırım olduğu için projede ortaklarla ilerleyeceklerini sözlerine ekledi.

Kırşehir'e 840 MW'lik gaz santrali 

Türkiye'ye kazandırdıkları bir diğer projenin Kırşehir'de bu yıl inşaatına başlanacak olan 840 MW güçteki doğalgaz santrali olduğunu söyleyen Bahadır, proje için yapımcı firma ile sözleşme imzalandıklarını iletti. Arazi alımı, lisanslama işleri ve kredi finansmanı tamamlanan projenin şantiyesinin bu yıl içinde kurulacağını bildiren Bahadır, "Proje tamamlandığında, Türkiye'nin en büyük doğalgaz santrali projelerinden birisi olacak. Her şey yolunda giderse, santral üç yıl içinde üretime geçer" diye konuştu.

Hükümet-sektör el ele 

Enerji sektörü yatırımcılarının sivil toplum kuruluşları oluşturarak sık sık bir araya geldiğini belirten A. Kadir Bahadır, "Sivil toplum kuruluşlarının faal olması sevindirici. Sektör ve hükümet bir araya gelerek beklenti ve sorunları görüşebiliyor. Artık siyasi iradede bu konuda gerekli kolaylığı sağlamak istiyor. Hükümet bazen bu görüşmelere önderlik ediyor. Bunların hepsi Türk ve Avrupalı yatırımcıları sevindiren gelişmeler. Sektörün gelişiminin çok daha sağlıklı olacağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Yüzlerin güleceği günler yakın 

Buna karşın Türkiye'deki gelişmelerin dünya ekonomisinden bağımsız olmayacağını vurgulan Bahadır, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Son üç dört yıldır yaşanan global krizin etkisi, dünyada henüz atlatılamadı. Her ne kadar Türkiye bunu çok derinden hissetmese de komşu ülkelerimiz ve ticaret yaptığımız ülkelerin etkilenmesi bizi de etkiliyor. Bu ülkelerin kalkınacağı ve talep artışının hızla yaşanacağı günleri bekliyoruz. Enerji sektörü içerisindeki tüm katılımcıların yüzünün güleceği günlerin yakın olacağı düşüncesindeyiz."

Alman firma ile ortaklık kuracağız, Türkiye enerjide yükselen yıldız

Güneş enerjisi alanında Alman bir firma ile işbirliğine gideceklerini açıklayan A. Kadir Bahadır, “İmalatçı firmalarla görüşmelerimiz oldu. Türkiye'de inşallah bir işbirliği yapacağız. Türkiye'de yeni dönemde güneş enerjisi santralleri gündemde olacak. Bu alanda ülkemiz büyük bir potansiyel taşıyor. 2013 yılı ve sonrasında Avrupalı ortağımızla büyük projelere imza atmayı hedefliyoruz” dedi. Yenilenebilir enerji konusunda Avrupa'nın potansiyelini büyük oranda kullandığını ifade eden A. Kadir Bahadır, bu ülkelerdeki yatırımcıların Ortadoğu ve Afrika ülkelerine yöneldiğini kaydetti. Bu ülkeler arasında en uygun yatırım ikliminin ise Türkiye'de bulunduğuna işaret eden Bahadır şöyle dedi: "Türkiye yatırım altyapılarını, kanunlarını, gerekli düzenlemelerini yapmış, serbest piyasa adımlarını atmış bir ülke. Bütün Avrupa'yla entegrasyonunu, iletim şebekelerindeki standartlarını sağlamış bir ülke olarak Türkiye sektörde yükselen bir yıldız."

Gülsün SALLIOĞLU GÜL/Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Depreme hazırlık için iş dünyasından iş birliği
  • 17.08.2021 10:29

Depreme hazırlık için iş dünyasından iş birliği

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği 17 Ağustos depreminin yıl dönümünde “İ ...

Mitsubishi Electric yeni yapay zeka geliştirdi
  • 07.04.2021 17:22

Mitsubishi Electric yeni yapay zeka geliştirdi

Mitsubishi Electric tsunamileri tahmin eden radar tabanlı yapay zekâ geliştirdi. ...

Pandeminin Anadolu yakasındaki merkezi
  • 16.08.2020 08:45

Pandeminin Anadolu yakasındaki merkezi

Prof. Dr. Feriha Öz Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Nurettin Yiğit, hastanesi ve ge ...

Bakan Karaismailoğlu Siirt’te yol çalışmalarını inceledi
  • 21.06.2020 08:45

Bakan Karaismailoğlu Siirt’te yol çalışmalarını inceledi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Siirt'de temaslarda bulundu. ...

Cizre'de terör mağdurları evlerine kavuşuyor
  • 03.12.2018 09:31

Cizre'de terör mağdurları evlerine kavuşuyor

Şırnak'ın Cizre ilçesinde PKK'lı teröristlerin saldırısı sonucu evleri yıkılan a ...

TCDD Siirt'te 11 arsa satıyor!
  • 16.11.2018 14:53

TCDD Siirt'te 11 arsa satıyor!

Mülkiyeti TCDD Genel Müdürlüğü'ne ait olan Siirt'teki 11 taşınmaz satışa çıkıyo ...