Çimko çocukların dijital geleceğine yatırım yapıyor

Çimko çocukların dijital geleceğine yatırım yapıyor

Çimko, UNICEF’in çocukların teknolojiyle üretme, düşünme ve problem çözme becerilerini geliştirmeye odaklanan MakerUp Programı kapsamında yeni bir iş birliği hayata geçiriyor. İş birliği kapsamında, Güneydoğu Anadolu’daki çocukların dijital becerilerinin güçlendirilmesi, teknolojiye daha eşit koşullarda erişimlerinin sağlanması ve her yıl 5.000 çocuğa ulaşılması hedefleniyor.

Sanko Holding’in çimento ve beton sektöründe faaliyet gösteren şirketi Çimko, UNICEF’in yürüttüğü MakerUp Programı’na vereceği destek ile Güneydoğu Anadolu’daki çocukların dijital becerilerini güçlendirmeye yönelik üç yıllık bir sosyal fayda çalışmasını hayata geçiriyor. Çimko’nun bölgenin geleceğine yaptığı stratejik bir yatırım niteliğindeki program, 7–14 yaş arasındaki çocukların teknolojiyle üretme, düşünme ve problem çözme yetkinliklerini geliştirmeyi, dijital çağın sunduğu fırsatlara daha eşit koşullarda erişebilmelerini amaçlıyor.

MakerUp Programı, çocukların teknolojiyi tüketen değil üreten bireyler olarak gelişmelerini desteklemek üzere robotik uygulamalar, kodlama egzersizleri, 3D modelleme ve IoT alanlarında eğitimler sunuyor. Program kapsamında çocuklar mantıksal düşünme, problem çözme, iş birliği yapma ve proje geliştirme gibi beceriler kazanarak dijital dünyanın gerektirdiği yetkinlikleri edinme fırsatı buluyor.

Çimko CEO’su Dr. Önder Kırca, programın uzun vadeli bir sosyal yatırım niteliği taşıdığını altını çizerek; “MakerUp Programı çocukların teknolojiyle yalnızca tanışmasını değil; düşünmesini, üretmesini ve özgüvenle kendi yolunu çizebilmesini destekliyor. UNICEF’in sahadaki uzmanlığı ve yaygın uygulama kapasitesiyle yürütülen iş birliği kapsamında, yalnızca teknoloji öğretmiyoruz; çocukların hayal kurma, üretme ve kendine güvenme becerilerini de destekliyoruz. Amacımız Güneydoğu Anadolu’daki çocukların dijital dünyaya eşit fırsatlarla katılabilmelerini sağlamak. Çocukların bugünden geliştirdikleri üretkenlik ve merak duygusunun yarının yenilikçi çözümlerine dönüşeceğine inanıyoruz. Üç yıl sürmesini planladığımız MakerUp programı ile her yıl 5 bin çocuğa ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.

UNICEF Türkiye Temsilcisi Paolo Marchi konuşmasında şunları ifade etti: “Özel sektör ile yürütülen ortaklıklar, çocuklar için daha aydınlık bir gelecek inşa etmenin en temel unsurlarından biridir. ÇİMKO ile yürüttüğümüz iş birliği, bilgi birikimimizi, güçlü yönlerimizi ve kaynaklarımızı bir araya getirerek çocuklar ve içinde yaşadıkları toplum için kalıcı ve anlamlı bir fark oluşturabileceğimizi gösteriyor. Bu ortaklık, çocukların, yaşamlarının ileriki evreleri için gereken beceri ve fırsatlara erişimlerinin güçlendirilmesine önemli bir katkı sağlayacaktır.”

Türkiye Kalkınma Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Ekşi, programın sahadaki uygulama ortağı olarak TKV'nin rolüne dikkat çekerek şunları söyledi: "Maker sınıfları, çocukların yalnızca teknolojiyle tanışmasını değil; güvenli bir ortamda denemeye, üretmeye ve kendi çözümlerini geliştirmeye teşvik edilmesini hedefliyor. Bu tür yapılandırılmış alanlar, çocuklar için hem öğrenme hem de koruma işlevi görüyor. Her çocuğun, nerede yaşarsa yaşasın, güvenli öğrenme alanlarına ve geleceğini şekillendirebileceği fırsatlara erişme hakkı olduğuna inanıyoruz."

İş birliği kapsamında Gaziantep Gençlik Merkezi ve Adıyaman Dr. Şerif Ayaz Kültür ve Eğitim Merkezi içinde tamamen donanımlı Maker sınıfları kuruldu. Bilgisayarlar, kodlama kitleri, sensörler, motor setleri, lego eğitim materyalleri ve 3D yazıcılardan oluşan altyapı, çocuklara sistemli ve güvenli bir öğrenme ortamı sağlıyor. Bu sınıflar, bölgenin uzun vadeli eğitim kapasitesini güçlendiren kalıcı bir yatırım niteliği de taşıyor. Program, şehir merkezleriyle sınırlı kalmayarak Gezici Maker Aracı ile Gaziantep başta olmak üzere Adıyaman, Kahramanmaraş, Kilis, Şanlıurfa ve Mardin gibi kırsal bölgelere de ulaşıyor. Bu model, teknolojiye erişimi sınırlı olan çocuklara fırsat eşitliği sağlayarak bölgedeki çocukların dijital gelişimleri önündeki engelleri azaltmayı hedefliyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Akıllı iklimlendirme teknolojileri yaşam alanlarını dönüştürüyor
  • 24.07.2026 15:57

Akıllı iklimlendirme teknolojileri yaşam alanlarını dönüştürüyor

Dijital teknolojiler, iklimlendirme sistemlerini yalnızca ortam sıcaklığını düze ...

Çocuk odalarında renkler yeniden sahaya çıkıyor
  • 22.07.2026 11:46

Çocuk odalarında renkler yeniden sahaya çıkıyor

Çilek, futbolun enerjisini günlük yaşam alanlarına taşıyor. ...

Artemis Halı'dan üretim altyapısını güçlendirecek yatırım hamlesi
  • 21.07.2026 13:38

Artemis Halı'dan üretim altyapısını güçlendirecek yatırım hamlesi

Artemis Halı, üretim altyapısını güçlendirmeye yönelik yeni makine ve teknoloji ...

MOSFED Başkanı Güleç: "Yeni rekabet alanı nitelikli insan kaynağı"
  • 21.07.2026 10:49

MOSFED Başkanı Güleç: "Yeni rekabet alanı nitelikli insan kaynağı"

MOSFED Başkanı Ahmet Güleç, artık küresel rekabette belirleyici unsurun yalnızca ...

Kişiselleşen, sürdürülebilir ve akıllı banyolar
  • 17.07.2026 14:21

Kişiselleşen, sürdürülebilir ve akıllı banyolar

Banyolarda doğal malzemelerin sıcaklığını akıllı teknolojilerin hassasiyetiyle b ...

İstanbul'dan sonra Ankara'ya 5G destekli akıllı yol
  • 13.07.2026 16:49

İstanbul'dan sonra Ankara'ya 5G destekli akıllı yol

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin bağlantılı ve otono ...