maritbet girişmaritbet
Akçansa'dan hazır beton sektöründe bir ilk!

Akçansa'dan hazır beton sektöründe bir ilk!

Akçansa hazır beton sektöründe Uluslararası Çevresel Ürün Beyanını yapan ilk şirket oldu.

Akçansa, Global Cement and Concrete  Association (Global Çimento ve  Beton Birliği) tarafından yürütülen çevresel ürün beyan sürecine katılarak, Türkiye'de bu belgeyi alan ilk hazır beton üreticisi oldu. Şirket böylece, hazır beton ürünlerinin çevresel ayak izini, şeffaf ve sorumlu bir yaklaşımla müşterileriyle paylaşmaya başladı. 

Çevresel ürün beyanları (EPD), hammadde üretiminden başlayarak ürünün son aşamada bertaraf edilmesine kadar geçen süreçteki çevresel performansını, şeffaf ve bilimsel bir yaklaşımla ortaya koyuyor. EPD sürecini tamamlayarak ürün performansını beyan eden firmalar, piyasaya sürdükleri ürünün çevresel ayak izini müşterilerine şeffaf biçimde sunuyorlar. Böylece LEED, BREEAM ve GreenStar gibi yeşil bina sertifikalandırma süreçlerinde müşterilerine kolaylık sağlıyorlar. 

Türkiye'de yapı malzemesi üreticilerinin ürünleri için çevresel ürün beyanında bulunmaları  henüz zorunlu olmamakla birlikte, karbon ayak izi veya sorumlu kaynak tüketiminin izlenebilmesi bakımından konu her geçen gün daha fazla önem kazanıyor. 


Mega projelerin çözüm ortağı Akçansa, düşük karbonlu ürünlerle geleceğe hazırlanıyor

Sürdürülebilir ve sorumlu iş modellerinin benimsenmesi konusunda sektöre öncülük eden Türkiye'nin lider yapı malzemeleri şirketi Akçansa, hazır beton ürünleri için, Global Cement and Concrete  Association (Global Çimento ve Hazır Beton Birliği) tarafından yürütülen çevresel ürün beyan sürecini tamamlayarak, Türkiye'deki bu belgeyi alan ilk hazır beton üreticisi oldu. 

Akçansa Genel Müdürü Mehmet Zeki Kanadıkırık, Çevresel Ürün Beyanlarının, sorumlu kaynak kullanımını teşvik eden  pazarlarda ve önde gelen yeşil bina sertifikalandırma sistemlerinde çevresel ayak izi düşük ürünler için talep avantajı oluşturduğunu belirterek şunları söyledi: 

Hazır beton ürünlerimiz için müşterilerimize sunduğumuz bu belgeyle ürünün çevresel etkilerini sorumlu ve şeffaf bir yaklaşımla ortaya koyuyoruz. Müşterilerimiz kullandıkları ürünün çevresel ayak izi hakkında bilgi sahibi oluyor ve kıyaslama imkanı buluyorlar. Bu sertifikalar aynı zamanda, düşük karbonlu gelecekte çevresel ayak izi düşük ürünlere yönelik çalışmalarımız için de temel oluşturuyor. Bu adımlar hem inovasyon ve Ar-Ge yaklaşımımızı şekillendiriyor hem de şirketimiz bünyesinde önemli bir farkındalık ve tecrübe birikimi oluşmasına yardımcı oluyor.”


Akçansa çevresel ayak izini azaltıyor

Avrupa Birliği (AB) tarafından Aralık 2019'da duyurulan “Avrupa Yeşil Düzen Planı” iklim değişikliğini ve çevre kaygılarını tüm politika alanlarının merkezine alırken, temel olarak kıtanın karbon salınımını 2030'a kadar 1990 yılındaki seviyelerine oranla %50 azaltmayı hedefliyor. Plan çerçevesinde aralarında çimentonun da bulunduğu seçili sektörlerde, ihracatla oluşan karbon emisyonunu azaltmak için ‘Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması' getirilmesi bekleniyor. Diğer taraftan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Dünya Bankası desteğiyle yürütülen PMR Türkiye (Karbon Piyasalarına Hazırlık Ortaklığı) Projesi ile ülkemizde kurulacak karbon fiyatlandırma mekanizması için hazırlık yapılıyor.

Akçansa tüm bu gelişmeler ışığında düşük karbonlu gelecek için bir yandan üretim aşamalarında daha fazla oranda alternatif yakıt, biyokütle kullanımı ve enerji verimliliği gibi uygulamalar ile karbon ayak izini düşürürken; diğer taraftan da düşük klinkerli çimento ve daha yüksek mineral katkı kullanımı ile betonda çevresel ayak izini azaltmaya devam ediyor.  

Dünyada çevreci ürünlere olan talebin giderek arttığını ve her yıl daha fazla sayıda ülkenin karbon fiyatlandırması çalışması yürüttüğünü vurgulayan Genel Müdür Kanadıkırık, Akçansa'nın aldığı EPD sertifikalarının hem iç pazarda hem de ihracatta önemli rekabet avantajı sağlamasını beklediklerini söyledi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Akçansa, BIST Sürdürülebilirlik Endeksi'ne dahil oldu
  • 05.04.2022 10:50

Akçansa, BIST Sürdürülebilirlik Endeksi'ne dahil oldu

Akçansa, 1 Nisan 2022 itibarıyla kurumsal sürdürülebilirlik performansları üst s ...

Akçansa, sürdürülebilirlik hedefini yüzde 35’e çıkardı
  • 15.03.2022 10:50

Akçansa, sürdürülebilirlik hedefini yüzde 35’e çıkardı

Akçansa 2021’de alternatif yakıt kullanımıyla 155 bin ton fosil yakıta eşdeğer e ...

Akçansa, Avrupa'da ‘Yılın En İyi İşvereni’ oldu
  • 05.11.2021 16:06

Akçansa, Avrupa'da ‘Yılın En İyi İşvereni’ oldu

Akçansa, Globee Awards’ın ‘International Best in Business Awards’ ödül programın ...

Akçansa, Stevie Ödülleri'nden 7 ödülle döndü
  • 06.09.2021 16:38

Akçansa, Stevie Ödülleri'nden 7 ödülle döndü

Akçansa, Gelecek Odaklı ve Yenilikçi İnsan Kaynakları Uygulamaları ile Stevie Öd ...

Akçansa, ‘İşin Geleceği’ni bugüne taşıyor
  • 07.07.2021 11:00

Akçansa, ‘İşin Geleceği’ni bugüne taşıyor

Akçansa, Future of Work (İşin Geleceği) projesi ile insan kaynağını ihtiyaç duya ...

Akçansa'nın ilk çeyrek cirosu 527 milyon TL oldu
  • 05.05.2021 16:18

Akçansa'nın ilk çeyrek cirosu 527 milyon TL oldu

Akçansa yurt içi satış hacmini yüzde 13 artırdı, ilk çeyrek cirosu 527 milyon TL ...