maritbet girişmaritbet
Yeni yatırım planında yurtdışı öne çıkıyor

Yeni yatırım planında yurtdışı öne çıkıyor

İstanbul’un birçok bölgesinde projeler gerçekleştiren Taş Yapı’nın, yeni yatırım planında yurtdışı da öne çıkıyor

İstanbul'un birçok bölgesinde projeler gerçekleştiren Taş Yapı'nın, yeni yatırım planında yurtdışı da öne çıkıyor. Bir taraftan İstanbul'daki konut projelerini sürdüren Taş Yapı, yurtdışında ise çimento, enerji ve tarım sektörlerini kolluyor

Yurtiçinde ve yurtdışında toplam 7 milyar dolarlık iş yüklenen Taş Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı, uzun süren sessizliğini yeni yatırım planlarını açıklayarak bozdu. Bir taraftan Dubai, Kazakistan, Türkmenistan, Libya ve Kuzey Irak'ta iş yaptığını ifade eden Turanlı, yurtiçinde ise turizm ve gayrimenkul odaklı inşaat işlerini sürdürdüklerini açıkladı.

Bu yatırımlara ek olarak enerji ve tarım sektörüne de girmeye karar verdiklerini dile getiren Turanlı, ayrıca çimento üretimi yapmayı planladıklarını açıkladı. Artık, Türk sermayesinin yurtdışına açılmasının zamanının geldiğini söyleyen Emrullah Turanlı, Libya'da lisans alabilirse 1 milyar dolarlık tarım ve enerji işine başlamayı hedeflediğini belirterek, şunları söyledi:

"Libya'da çimento fabrikası kurmak için uğraşıyorum. Ayrıca, Libya'da yetişmeyecek tarım ürünü yok. Devrimden önce, Libya'da arazi satın almak mümkün değildi, sadece kiralamaya izin veriliyordu. Şimdiki yönetimin tarzına göre burada tarım yapmak istiyoruz. Çünkü Libya'nın tam karşısında dev Avrupa pazarı var. Enerji işinde de, EPDK'nın Türkiye'de uyguladığı gibi enerjiyi orada üretip, Libya'ya satmak istiyoruz. Libya'da enerji ve çimento için 400 dönüm arsa gerekiyor."

Dev ‘Meydan'ı yapıyor

Emrullah Turanlı, Dubai'deki dev Meydan projesi hakkında da bilgi verdi. Meydan, Taşyapı ve Miran ortaklığında MTM şirketini kurduklarını ve hipodrom, otel ve alışveriş merkezinden oluşan projede görev aldıklarını anlatan Turanlı, şunları bilgileri aktardı:

"Meydan'da inşaatı üstlenen şirket olduk. O projenin 30 milyon metrekarelik arazisinde yaklaşık 100 milyon dolar değerinde hissem var. Ancak kendi yatırımcısı olduğum projeler yapmak istiyorum. Projedeki 4 bin villalık kısım için görüşmelerimiz sürüyor."

Dört dev kule dikiyor

Selamiçeşme'deki İstanbul Meteoroloji Bölge Müdürlüğü arazisi üzerinde Four Winds projesinin inşaatının devam ettiğini vurgulayan Turanlı, 49 katlı 4 bloktan oluşan projede, toplam 420 konut bulunduğunu dile getirdi. Hasılat paylaşımı modeliyle gerçekleştirilen projenin yüzde 60'ının Hazine'ye ait olduğunu açıklayan Turanlı, “Bu anlaşma gereği Kartal'da Maliye Bakanlığı için 30 milyon dolarlık lojman da yaptık" dedi.

Bu yılki diğer projelerin arasında Altunizade arazisinde STFA'dan aldıkları Selçuk İnşaat ile ortaklaşa yapacakları proje olduğunu ifade eden Turanlı, "Burada konut projesi yapacağız. Yaklaşık 250 konutluk lüks bir proje olacak. Gündemimizdeki bir diğer proje ise Seyrantepe'deki projemiz. Yaklaşık 200 bin metrekarelik arazide otel, ofis ve rezidans yapacağız. Şu anda inşaatımız sürüyor" diye konuştu.

Fikirtepe'de anlaşma yaptı

Türkiye'deki inşaat işlerinden söz eden Emrullah Turanlı, kentsel dönüşümün gündemde olduğu Fikirtepe'de anlaşma sağladığını söyledi. Hazırladıkları projede 100 bin metrekare toprak altında, 200 bin metrekare de toprak üstünde inşaat alanı olduğunu belirten Turanlı, şunları kaydetti:

"Fikirtepe'de 500 kişiyi bir araya getirip anlaşma sağladık. Toplam iki adada 100 parsellik bir arazi ile ilgileniyorum. Hak sahipleriyle yüzde 50 kat karşılığı oranıyla anlaştık. Ayrıca hak sahiplerine her ay 1000 lira kira desteği vereceğim. 36 ay boyunca bu parayı ödeyeceğim. Projenin yalnızca inşaat yatırımı 400 milyon doları bulacak."

Otel ve otoparkta da İddialı

Otel inşaatlarına da devam ettiğini kaydeden Turanlı, Etiler'de 35 bin metrekarelik alanda otel inşaatının devam ettiğini kaydederek, “Diyarbakır'da da otel yapmak için arazimizi aldık. Koşuyolu'ndaki eski TIR garajı olarak bilinen arazide de büyük şehir içi oteli inşa edeceğiz. Gayrettepe otelimizin inşaatı devam ediyor. Burada katlı otopark ve otel yatırımı var. 1000 araçlık otopark yapıyoruz, işletmesini de yapacağız. Moskova'da turizm yatırımı yapmaya çalışıyorum."

GYO'lar konut satamaz

Emrullah Turanlı, Türkiye'deki gayrimenkul yatırım ortaklıklarının (GYO) konut satmasını da eleştirirken, "Onlar GYO oluyor, ben anonim şirket olarak kayıtlıyım. GYO'ların vergi muafiyeti var ama diğer inşaat şirketlerinin yok. Bakıyorsunuz portföylerine konut yapıp satıyor. GYO'ların kira getirisi olan otel, ofis, alışveriş merkezi gibi projeleri olması lazım. Sadece konut yapıp satarak GYO olunmaz" diye konuştu. 

Koruyu ‘korkudan' almadı

Turanlı, yeni projeler için arsa arayışlarının sürdüğünü belirterek, ‘Yapı Kredi Korusu' olarak bilinen araziyi satın almak için görüşmeler yaptıklarını kaydederken, "Almak üzereydik ancak buradan vazgeçtik. Herkes konuşmaya başladı ve korkudan bıraktık" dedi.

Milliyet
Yavuz Karaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İnşaat sektörü güven endeksi yükselmeye devam ediyor!
  • 26.08.2022 09:49

İnşaat sektörü güven endeksi yükselmeye devam ediyor!

Türkiye İstatistik Kurumu, ağustos ayına ilişkin hizmet, perakende ticaret ve&nb ...

Hilti, inşaat süreçlerini optimize ederek üretkenliği artırıyor
  • 05.07.2022 11:45

Hilti, inşaat süreçlerini optimize ederek üretkenliği artırıyor

Karmaşık ve kolay olmayan birçok süreci içeren inşaat projelerinde üretken olmak ...

İnşaat sektöründe yeni sezon hareketli başladı!
  • 15.04.2022 17:23

İnşaat sektöründe yeni sezon hareketli başladı!

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi’ni ...

Savaş, inşaat sektörünü nasıl etkiliyor?
  • 18.03.2022 16:15

Savaş, inşaat sektörünü nasıl etkiliyor?

Türkiye İMSAD’ın geleneksel hale gelen ‘Gündem Buluşmaları’nın 49’uncusu, '2021 ...

Döviz kurundaki düşüş inşaat sektöründe yüzleri güldürdü!
  • 29.12.2021 09:36

Döviz kurundaki düşüş inşaat sektöründe yüzleri güldürdü!

Döviz kurundaki artış sonrası oluşan fahiş fiyatlarla mücadele eden inşaat sektö ...