maritbet girişmaritbet
Yamashita'nın Osmanlı Motifleri New York’ta!

Yamashita'nın Osmanlı Motifleri New York’ta!

İstanbul'da yaşayan Yamashita, çini figürlerini, Anadolu kilim motiflerini yeniden yorumladı ve Amerika'ya taşıdı

 

İstanbul'da yaşayan Yamashita, çini figürlerini, Anadolu kilim motiflerini yeniden yorumladı ve Amerika'ya taşıdı.
 
Sanatçının New York'taki sergisi "Crossover"da, geleneksel Türk sporlarını işlediği eserleri de yer aldı. Yamashita "Japonya'da eğitim gördüm, Türkiye'de hâlâ öğreniyorum. Bu eserler benim kimliğimi de yansıtıyor" diyor.
 
Türkiye'de yaşayan Japon seramik sanatçısı Teppei Yamashita, New York'taki kişisel sergisi "Crossover"da, Anadolu'nun ve Osmanlı el sanatlarının geleneksel motiflerini yeniden yorumladı.
 
Sanatçının, Ouchi Gallery'deki sergisinde, yağlı güreş, cirit, matrak, tomak oyunu, atlı okçuluk gibi geleneksel sporları işlediği yeni eserleri de yer aldı.
 
Yamashita, Japon kültüründe önemli yeri olan iki temayı da, "Söğütte Kırlangıçlar" ve "Uçan Japon Turnaları" adlı serilerinde özgün yorumuyla işledi.
 
Eserleri "Dengeli zariflikleriyle nefes kesici" diye nitelenen Yamashita, şimdi, temmuzda İtalya'da düzenlenecek uluslararası bir karma sergiye hazırlanıyor.
 
Geleneksel çini motiflerinden modern seramik eserlerine
 
Yamashita, daha önce beğeniyle karşılanan "Çiçek Kuşlar" serisinin 21-25 Mart'ta New York'ta sergilenen yeni eserlerinde, "lale", "çintemani" ve "hayat ağacı" gibi geleneksel çini motiflerini yorumluyor.
Yamashita bu seride, tornada çekip şekillendirdiği formlar üzerinde oyma tekniğini kullanıyor.
Sanatçı, eserlerinde severek kullandığı lale deseniyle ilgili, "Lale çinide çok yaygın kullanılan bir çiçek motifi. Sanki bu toprakların çiçek simgesi gibi" diyor.
 
Saray kaftanlarında ve yaygın olarak çinide kullanılan "çintemani" motifinin kökleriyse, Budizm'e kadar uzanıyor. Osmanlı döneminde, güç ve bereket simgesi olarak kullanılan bu motifi, Yamashita özgün formlar içinde yorumluyor.
 
"Çini sanatı, Japonya'da saygı gören bir türdür"
 
Yamashita, çini motifleriyle Japonya'da, Arita Seramik Yüksek Okulu'nda okuduğu sırada tanışmış. "Dünya seramik örneklerini öğrenirken İznik ve Kütahya çinilerini de gördük. Ben o zamandan beri çinilerin renklerini ve desenlerini çok seviyordum" diyor.
 
"Türkiye'ye ilk geldiğimde daha çok Japon temalarının ağırlıkta olduğu işler yapıyordum" diyen Yamashita, çiniye olan ilgisinin Türkiye'ye yerleştikten sonra arttığını söylüyor.
 
"Sıtkı Usta" diye bahsettiği, çini sanatının dünyaca ünlü ismi Sıtkı Olçar'ın Kütahya'daki sempozyumuna katıldıktan sonra çiniye yeni bir ilgiyle baktığını, araştırmaya başladığını ve geleneksel motifleri yeniden yorumladığını anlatıyor.
 
Yamashita, eğitim gördüğü Arita'nın ve doğup büyüdüğü İmari'nin, İznik'le yakınlığından söz ediyor:
"Çini sanatı, Japonya'da saygı gören bir seramik türüdür. Arita ve İmari'nin porselen üzerine boyama tarzları İznik'le yakındır. Kardeş şehir bile olabilirler."
 
Anadolu kilim motifleri, seramik tabak ve panolarda
Yamashita sergisinde Anadolu'nun geleneksel kilim motiflerinden esinlenerek yaptığı tabak ve panolara da yer verdi. Sanatçı "Kilim ve halı dokumacılığı Türkiye'nin dünyaca ünlü büyük el sanatlarından biri, bu güzel motifleri seramikte yorumlamayı deniyorum" diyor.
 
Geleneksel sporlar
 
Sanatçının insan figürlerini kullandığı yeni serisiyse, yağlı güreş, cirit, matrak, tomak oyunu, atlı okçuluk gibi Anadolu'da ve Osmanlı döneminde yapılan geleneksel sporlardan yola çıktığı duvar panoları.
Yamashita çizim kullandığı bu eserlerinde, "hareketli anları" seramiğe yansıtıyor.
 
Bir gün Muhteşem Yüzyıl izlerken...
 
Yamashita'nın "Geleneksel Türk Sporları Serisi"ni yapmasına vesile olansa, severek izlediği bir televizyon dizisi, Muhteşem Yüzyıl. Bu süreci şöyle açıklıyor:
 
"Muhteşem Yüzyıl'ı izlerken matrak oyununu gördüm. Böyle bir geleneksel spor olduğunu bilmiyordum, bana çok ilginç geldi. Biz, Türkiye'nin geleneksel sporu olarak yağlı güreşten başka sporları pek bilmiyoruz. Matrak'ı araştırırken, tomak oyunu, cirit, atlı okçuluk gibi diğer sporlarla da karşılaştım ve bunları seramik üzerine çizmek istedim."
 
Uçan Japon Turnaları, Söğütte Kırlangıçlar...
 
Yamashita, "Söğütte Kırlangıçlar" ve "Uçan Japon Turnaları" adlı serilerinde, Japon kültüründe önemli yeri olan iki temayı işliyor.
 
"Kırlangıç ve söğüt ikilisi, Japonya'da, özelikle eski resimde yaygın bir geleneksel tema. Bunu modern bir şekilde seramikte kullanmak istedim. Tabak formunda, kendi tasarımımla, farklı bir kompozisyonla çalıştım."
Sanatçı "Uçan Japon Turnaları" serisiyle ilgili de şunları söylüyor:
 
"Japon turnası, bizim kültürümüzde çok önemli bir kuştur. Şans getirdiğine inanılır, uzun yaşamı ve sadakati simgeler. Ben, bunların yanı sıra, Japon turnasının uçuşunu, dansını, görüntüsündeki zarafet ve estetiği seviyorum."
 
"Gündelik eşyalar yapmayı seviyorum"
 
Yamashita, sergisinde yer alan, tornada çektiği, geleneksel Japon formlarındaki kase ve bardaklarında, lale, çintemani, karanfil gibi çini motiflerinin yanı sıra, bambu, erik çiçeği, akçaağaç gibi Japon motiflerine yer veriyor. Sanatçı, "İnsanların gündelik hayatlarında kullanabileceği nesneler yapmayı seviyorum" diyor.
 
"Bu eserler kimliğimi de ifade ediyor"
 
Yamashita, "Modern eserler yaratmaya çalışıyorum ama içinde gelenekselden bir tat olmasını da istiyorum" diyor.
 
"Eğitimim geleneksel ağırlıklı. Gelenekseli öğrenip devam ettirmek üzerine bir eğitim aldım. Bu eserler, aynı zamanda benim kimliğimi de ifade ediyor. Japonya'da doğdum, büyüdüm, Türkiye'de yaşıyorum. Bu yüzden hem Japon hem Türk kültürünün motiflerini eserlerimde kullanıyorum."
Yamashita'nın New York sergisinin başlığı "Crossover" İngilizce'de "bir yakadan diğerine geçmek, iki yakayı buluşturmak, köprü kurmak" anlamlarına geliyor.
 
Sanatçı bu ada nasıl karar verdiğini de şöyle açıklıyor: "Japonya'da seramik okudum. Türkiye'de hâlâ öğreniyorum. Geleneksel köklerde eğitim aldım, modern eserler üretiyorum. İnsanın sanatsal yolculuğu ve hayat yolculuğu sadece noktalardan oluşmuyor, noktalar arasındaki çizgilerden de oluşuyor."
 
Milliyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Yılın ilk çeyreğinde 27,1 milyon yolcu İstanbul'daki havalimanlarından uçtu
  • 25.04.2024 16:52

Yılın ilk çeyreğinde 27,1 milyon yolcu İstanbul'daki havalimanlarından uçtu

İstanbul ve Sabiha Gökçen havalimanları, ocak-mart döneminde, geçen yılın aynı d ...

Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı açıldı
  • 27.02.2024 12:20

Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı açıldı

İstanbul'un en eski demir yolu hatlarından biri olan Sirkeci-Kazlıçeşme arasında ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"
  • 15.02.2024 16:32

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret ...

İstanbul, yabancı ziyaretçi rekorunu yeniledi!
  • 14.02.2024 10:19

İstanbul, yabancı ziyaretçi rekorunu yeniledi!

Kültür ve Turizm Bakanlığının internet adresinde yayımladığı verilere göre, İsta ...

Bakan Uraloğlu: "İstanbul'daki raylı sistem ağı uzunluğu 394,2 kilometreye yükselecek"
  • 31.01.2024 14:36

Bakan Uraloğlu: "İstanbul'daki raylı sistem ağı uzunluğu 394,2 kilometreye yükselecek"

Bakan Uraloğlu, İstanbul'daki raylı sistem ağı uzunluğunun 338,5 kilometreden 39 ...