maritbet girişmaritbet
Türkiye’de mülk alırken nelere dikkat etmeli?

Türkiye’de mülk alırken nelere dikkat etmeli?

Eva Gayrimenkul Değerleme Yönetim Kurulu Başkanı Cansel Turgut Yazıcı Mütekabiliyet Yasası ve Mortgage kredileri hakkında açıklama yaptı

Yabancıların Türkiye'de gayrimenkul almasını kolaylaştıran Mütekabiliyet Yasası'nı ve ipotekli konut kredileri olan Mortgage kredilerini değerlendiren Yazıcı, gayrimenkul alımı sırasında ve sonrasında süreci kolaylaştıran konuları değerlendirdi. Yazıcı'ya göre yabancılar değişen Mütekabiliyet Kanunu sayesinde Türkiye'de mülk alabiliyor.

Yazıcı açıklamalarına şöyle devam etti:

Türk tapularında mülkün açık adresi ve ayrıca ne kadar bir kapalı inşaat alanı alındığı yazmaz. Ayrıca tapularda mülkün üzerinde ipotek gibi herhangi bir kısıtlayıcı hak olup olmadığı da yer almamaktadır. Tapularda herhangi bir kısıtlama olup olmadığına bakmak için tapu kayıtlarını tapu dairelerinde incelemek gereklidir. Mülkün “aile konutu” olup olmadığını mülkü satın alma kararı almadan öğrenmelisiniz, bunu özel olarak satıcı tarafa bizzat karı ve kocaya ayrı ayrı sormalısınız. Bu konu mülk alırken alıcının dikkat etmesi gereken bir konudur. Ancak eğer bir aile konutunu yanlışlıkla edinirseniz sonradan konu tapu iptaline kadar taşınabileceğinden zarar görürsünüz. Eğer karşı tarafın yaşı 65 yaştan büyükse daha sonra mirasçıları ile uğraşmak zorunda kalabilirsiniz. Her ne kadar 65 yaşına kadar alım-satım yetkileri tapu müdürlerinin inisiyatifinde olsa da  bu yaşın üstündeki kişilerden mülk alırken dikkatli olunmalıdır.

Türkiye de mülk alırken doğru yeri alıp almadığınız konusunda profesyonel bir yardım almanızda yarar vardır. Bunun için Sermaye Piyasası Kurumu tarafından yetki verilmiş şirketlere gitmenizi veya konusunda uzman bir avukattan destek almanızı tavsiye ederiz. Her hukukçu tapu işlemlerinden anlamaz. Bu nedenle gayrimenkul alanında uzman bir hukukçu ile çalışmanızı öneririz.

Türkiye'de 2014'te alıcı ve satıcıdan satış bedeli üzerinden ayrı ayrı binde 20 oranında alım-satım vergisi alınmaktadır. 

İpotekli konut kredileri (Mortgage kredileri)'ne de değinen Cansel Turgut Yazıcı 'ipotekli konut kredilerinin kullanımı ülkede hızla artmaktadır' dedi. Ancak faiz oranlarının yüksekliği, hala konut kredisi kullanabilecek kesimin kısıtlı olmasını gerektirecek düzeyde olduğunu söyledi. Cansel Turgut Yazıcı şu açıklamalarda bulundu: Mart 2014 de aylık %1 faiz oranı ile bankalar konut kredisi vermektedir. İpotekli konut kredileri ikincil piyasa uygulamaları henüz olmadığından, kredi faizleri istenen düzeyde düşmemiştir. Bazı finans kurumları yabancı ülke vatandaşlarına konut kredisi kullandırabilse de prosedürleri gereği çok kolay değildir.

Türkiye'de şu anda 100 bin USD için 10 yıl için aylık 1500 USD, 5 yıl için ise aylık takribi 2300 USD gibi bir ödeme yapılması gereklidir. Ayrıca kredi kullanımında her finans kurumu kendi ölçülerine göre ortalama 1000-2000 USD arasında bir sefere mahsus kredi kullandırma ve dosya bedeli almaktadır. Yukarıdaki rakamlara bu masraflar dahil değildir.

Kullanılan kredi kanunen konutun değerinin %75'inden fazla olamaz

•    Türkiye ‘de konut satışı rakamları ve ipotekli konut kredilerinin bu satışlardaki payı aşağıdaki grafikte gösterilmektedir. Bu verilere göre Türkiye'de son 3 yılda toplam konut satışlarının %40'ına yakın bir rakamının konut finansmanı aracılığı ile yapıldığı görülmektedir.
grafik

Konut kredilerini GSYH içindeki payı

GSYH grafik

Türkiye'de konut kredisi kullanımının yıllar itibarı ile değişim grafiği 

Konut kredisi kullanımı

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Türkiye genelinde kiralık konut stoku yüzde 30 eridi"
  • 28.02.2023 13:31

"Türkiye genelinde kiralık konut stoku yüzde 30 eridi"

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, Türkiye genelinde k ...

Tiny House’lar aklandı, imarsız arazilerin önü açıldı
  • 20.12.2022 15:48

Tiny House’lar aklandı, imarsız arazilerin önü açıldı

Uzun zamandır tartışma konusu olan ve belediyelerce farklı uygulamalar gören Tin ...

"Konut arzı talebi karşılamazsa, kiralar daha da artacak"
  • 10.10.2022 16:04

"Konut arzı talebi karşılamazsa, kiralar daha da artacak"

Beylikdüzü, Avcılar, Esenyurt, Başakşehir, Küçükçekmece, Pendik, Ümraniye, Karta ...

"Türkiye’de konut sorunu 'arsa' ile çözülebilir"
  • 18.06.2022 11:09

"Türkiye’de konut sorunu 'arsa' ile çözülebilir"

Gün geçtikçe artan fiyatlar ve alım gücü ile fiyatların paralel gelişmemesi Türk ...

"İstanbul’da takribi 2,5 milyon m2 ofis binası kullanılmayı bekliyor"
  • 01.06.2022 16:02

"İstanbul’da takribi 2,5 milyon m2 ofis binası kullanılmayı bekliyor"

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, İstanbul Finans Mer ...

Konut satışları mart ayında bir önceki yıla göre %20,6 arttı
  • 19.04.2022 16:13

Konut satışları mart ayında bir önceki yıla göre %20,6 arttı

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, 2022 yılı Mart ayı ...