maritbet girişmaritbet
Türk Ticaret Kanunu’nda değişiklikler yapıldı!

Türk Ticaret Kanunu’nda değişiklikler yapıldı!

TTK'nın 1 Temmuzda yürürlüğe girmesinin ardından, yıllara yaygın inşaat şirketlerinde yeni muhasebe standartlarına göre inşaat kazancı artık her yıl belirleneceği için iş bitmeden temettü dağıtılabilecek.

 

TTK'nın 1 Temmuzda yürürlüğe girmesinin ardından, yıllara yaygın inşaat şirketlerinde yeni muhasebe standartlarına göre inşaat kazancı artık her yıl belirleneceği için iş bitmeden kar olduğu dönemlerde pay sahiplerine temettü dağıtabileceğini kaydeden Bülent Üstünel, şunları anlattı: "Öte yandan şirkete hizmet veren pay sahipleri ve yönetim kurulu üyelerine hizmetlerinin karşılığında ücret ödenmesi suretiyle sorunun hizmet verenler açısından giderilmesi mümkün olacak. Sıradan bir pay sahibi de haliyle şirketin kar dağıtmasını beklemek durumunda. Aksi takdirde, ortada kazanç yokken pay sahiplerinin şirketten para çekmeleri sermayenin dağıtılması sonucunu doğuracaktır. Oysa, çekilen bu paralar şirketindir ve üzerinde ortaklardan önce şirket alacaklılarının hakkı vardır.

Yeni TTK, patronların şirketten sadece kişisel borç almasını yasaklıyor. YENİ TTK'yı hazırlayan komisyonun üyelerinden Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu Eski Başkanı Bülent Üstünel, patrona kendi şirketinden borç alma yasağı getiren yeni düzenlemenin çok iyi kavranması gerektiğine dikkat çekti. Üstünel, 'Pay sahibine şirketinden borç alma yasağı getirilen madde ticari borçlanmayı kapsamıyor. Pay sahibinin kişisel harcamaları için şirketten borç alması vaşak kapsamına giriyor" dedi.

TÜRK Ticaret Kanunu'nun (TTK) yürürlüğe girmesine iki buçuk aydan daha az bir süre kala, iş dünyası bir yandan kurumsal yapılarım yeni kanuna uyumlu hale getirmeye çalışırken, bir yandan da ortakların şirkete karşı hak ve sorumluluklarına yönelik değişiklikleri öğrenmeye çalışıyor. TTK Tasarısı Komisyon Üyesi ve Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu Eski Başkam Bülent Üstünel, pay sahibine şirkete borçlanma yasağı getiren TTK'nın yeni düzenlemelerinin çok iyi kavranması gerektiğine dikkat çekti. Üstünel, "Pay sahibine şirkete borçlanma yasağı getiren yeni TTK'nın 358'inci maddesinde, pay sahibinin ticari işletmesi gereği şirkete olan borçlanmasının yasak kapsamında olmadığı belirtiliyor. Kanundaki ifadeden, pay sahibinin aynı zamanda ticari işletmesi olan bir gerçek kişi tacir olduğu anlamı çıkıyor" dedi.

Gerçek kişi pay sahibi Borçlanma yasağının pay sahibinin ticari borçlan dışındaki şahsi borçlarına getirildiğini vurgulayan Üstünel şunları belirtti: "Pay sahibinin tüzel kişi tacir olması halinde, bizatihi kendisi ticari işletme olduğundan, şirkete olan borcu da ticari olacaktır.

Tüzel kişilerin, ticari işletme dışında kişisel bir ihtiyacı da olamayacağına göre, kanundaki borçlanma yasağının gerçek kişi pay sahiplerine yönelik olduğunu kabul etmek gerekir. Nitekim kanunun gerekçesinde, pay sahiplerinin şirkete karşı borçlanmalarının, birçok iş ve işlemde şirket kasasını kullanmalarının, kişisel harcamalarım bu kanaldan yapmalarının, hatta şirketten para çekmelerinin engellenmesinin amaçlandığı yazılı olup, hükmün istisnasız bir şekilde ve katı bir tarzda uygulanmasının haksızlıklara yol açabileceği dikkate alınarak, işletmesi dolayısıyla şirkette iş yapan pay sahiplerinin, şirketin her müşterisi gibi vadeli, konsinye veya benzeri yöntemlerle şirketten mal alabilmelerine olanak sağlanmıştır, denilmektedir." Sadece A.Ş. ve limited Uygulamada sıkça rastlanan, bir holding veya şirketler gurubunda tek elden sağlanan kredilerin grup şirketlerine dağıtılmasından kaynaklanan borçlanmaların, borçlanma yasağı kapsamında sayamayacağını kaydeden Üstünel, şöyle devam etti: "Borçlanma yasağının kanundaki diğer müesseselerle birlikte değerlendirilmesi gerekir.

Örneğin bu yasak sadece anonim ve limited şirketlerde söz konusu. Kollektif ve komandit ^ şirketler, adi şirketler ve gerçek kişi tacirlere ait işletmelerde böyle bir yasak yok." Tartışmaların temelinde kayıt dışı ekonomi var

TTK'nın ortakların şirkete borçlanmalarıyla ilgili maddelerinin kamuoyunda tartışma ortamına çekilmesinin temelinde Türkiye'de kayıt dışı ekonomi gerçeğinin yattığım söyleyen Bülent Üstünel, şu değerlendirmeyi yaptı: "Belgesiz harcamaların en kolay muhasebeleştirildiği yer ortak cari hesaplar. Fiiliyatta işletme sahibinin cebine gitmeyen bu nakit çıkışlarının, pay sahibinin işletmeye borçlanması şeklinde değerlendirilmesi sıkıntı yaratacak. Kayıtdışı ekonomiden kurtulmanın en sağlıklı yolu piyasanın kendi kendini tedavi etmesi."

Hürriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Gemilerin gayrimenkul sayıldığını biliyor muydunuz?
  • 22.10.2015 10:00

Gemilerin gayrimenkul sayıldığını biliyor muydunuz?

Türk Ticaret Kanunu'na göre gemiler tescillenmeleri açısından gayrimenkul sayılı ...

Sermaye Piyasası Kurulu'nun Kurumsal Yönetim Tebliği Resmi Gazete'de
  • 03.01.2014 12:54

Sermaye Piyasası Kurulu'nun Kurumsal Yönetim Tebliği Resmi Gazete'de

Sermaye Piyasası Kurulunun (SPK) 'Kurumsal Yönetim Tebliği' Resmi Gazete'nin bug ...

Deniz Mühendislik, 3 milyon TL’lik yeni tesisinde şantiyelerinin ön imalatını yapacak!
  • 05.11.2012 11:58

Deniz Mühendislik, 3 milyon TL’lik yeni tesisinde şantiyelerinin ön imalatını yapacak!

Enerji sektörü ağırlıklı olmak üzere endüstriyel tesislerin inşaat ve taaahüt iş ...

Gayrimenkul alım satımında kanuni zorunluluk arttı!
  • 05.07.2012 16:37

Gayrimenkul alım satımında kanuni zorunluluk arttı!

Taşınmaz alım-satımı Yeni Borçlar Kanunu ile Türk Ticaret Kanunu 1 Temmuz itibar ...

Borçlar Kanunu'ndaki kiracılarla ilgili maddeler 8 yıl ertelendi!
  • 05.07.2012 09:47

Borçlar Kanunu'ndaki kiracılarla ilgili maddeler 8 yıl ertelendi!

Önceki gece yasalaşan Torba Kanun ile 1 Temmuz'da yürürlüğe giren Borçlar Kanunu ...

1 Temmuz hukukta milat olabilir!
  • 04.07.2012 13:55

1 Temmuz hukukta milat olabilir!

Yeni TTK ile yeni değişikliklerin geleceğini söyleyen Heper, 1 Temmuz'un milat g ...