maritbet girişmaritbet
Ramadan in İstanbul  projesi ile  900 bin Arap turist geldi!

Ramadan in İstanbul projesi ile 900 bin Arap turist geldi!

Ramazan ayında Ortadoğu ülkelerinden daha fazla turisti İstanbul'da ağırlamayı hedefleyen 'Ramadan in İstanbul' projesi meyvelerini veriyor. Şimdiye kadar 700 bin Arap turist İstanbul'a konuk oldu. Bu duruma en çok sevinen esnaf ise halinden memnun

 

Ramazan ayında İstanbul'a Arap turistlerin ilgisi her geçen gün artıyor. Bunda şüphesiz Ramazan ayına özel gerçekleştirilen 'Ramadan in İstanbul' projesinin de etkisi büyük oldu. "İstanbul'da Ramazan bir başka güzel" sloganıyla hazırlanan proje hedefine büyük ölçüde ulaştı. Geçtiğimiz yıl Ramazan ayında İstanbul'a 700 bin Arap turist gelirken bu rakama şimdiden ulaşıldı, ay sonuna kadar 900 bine ulaşması bekleniyor. 
 
Turistlerin ilgisi yoğun olunca İstanbul'a yolcu taşıyan uçaklar tam kapasiteye ulaştı, alışveriş merkezleri ve otellerin doluluk oranları önemli oranda arttı. Birleşmiş Markalar Derneği'nden yapılan açıklamaya göre markaların cirolarında gerçekleşen yüzde 10 civarındaki artış ile proje, esnafın da yüzünü güldürdü.
 
Beyazıt'ta giyim mağazası olan Nedim Öncelal, son 10 günde gelen Arap turist sayısının öncekine göre çok arttığını söyledi. Geçen yıllarda da Ramazan ayında Arap turistlerin geldiğini söyleyen Öncelal, sayının bu seneki kadar çok olmadığını belirtti. Öncelal, mağazalarına yalnızca Türk ve Ortadoğulu turistlerin geldiğini söyledi ve bayramdan sonra gelen turist sayının artacağını beklediklerini sözlerine ekledi. Mustafa Akkurt da Eminönü'de nargile ve hediyelik eşya satıyor. Akkurt'a göre Araplarda nargile olduğu için Türkiye'yi tercih etmiyorlar. Bu nedenle satışlarında çok bir değişiklik yok. Ama Akkurt gelen Arap turistlerin özellikle tekstilcilere yaradığını söyledi. Suudi Arabistanlı Dr. Mohammed Nasser ve ailesi, Ramazan için 8 günlüğüne İstanbul'u tercih etmiş. "Hem gezebileceğim hem de ibadetlerimizi rahat yerine getirebileceğimiz Müslüman bir ülke olduğu için İstanbul." diyen Suudi turist, Türk insanını sıcak buluyor. İstanbul'da yapacak çok fazla aktivite olduğunu söyleyen Nasser ve ailesi için meydanlar neşeli, restoranlar hoş ve İstiklal Caddesi akşamları yürümek için çok güzel. Gün içinde alışveriş yapıyorlar, camileri geziyorlar, tarihi mekânları ziyaret ediyorlar.
 
Ramazan'da İstanbul'un yolunu tutan Arap turistlerden biri de Dubaili Mouza. İstanbul'da Ramazan'ın en güzel yanının insanların dışarıda hep birlikte bir şeyler yapması olduğunu söylüyor. "Benim ülkemde insanlar Ramazan ayında dışarı çıkmaz, sadece iftarlarda akrabalarına gider." diyor. Mouza, kardeşi ile birlikte bir buçuk ay için İstanbul'a gelmiş, eylül ayında ülkesine dönmeyi planlıyor. İstanbul'da geçen bir gününü ise şöyle anlatıyor: "Kız kardeşimle sahura kadar geziyoruz. Sabah namazından uyuyoruz. Öğlen kalkıp Kur'an okuyur, dua ediyoruz. İftara birkaç saat kala ise evden çıkıp camilere gidip bazen de alışveriş yapıyoruz." İstanbul'un farklı meydanlarında iftar yapmanın çok keyifli olduğunu söyleyen Mouza, en çok şekerpare, künefe ve Türk kahvesini sevdiğini belirtiyor. Projeye Kültür Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Türkiye İhracatçılar Birliği, Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği, Türk Hava Yolları (THY) gibi birçok kurum destek veriyor.
 
Eda Nur Üçer/ Zaman

Yorum Yaz