maritbet girişmaritbet
ÖĞRENCİYE BARINMA REHBERİ

ÖĞRENCİYE BARINMA REHBERİ

Üniversiteler açıldı, açılıyor. Şu dönemde özellikle büyük kentlerde öğrenim görecek üniversitelileri barınma telaşı sardı.

 Son yıllarda, gelir durumu iyi aileler, kira ödemek yerine, gelecek yatırım değeri yüksek olabilecek bölgelerde ev satın almayı tercih ediyor. Başta İstanbul olmak üzere 16 büyük öğrenci kentindeki konutların kira ve satış fiyatlarını araştırdık

Büyük şehirler ilk sırada

Satın alma ve kiralama açısından sıralamaya baktığımızda üniversitelerin en çok İstanbul, İzmir ve Eskişehir' den ev aldığı gözleniyor. İstanbul' da 8' i devlet olmak üzere toplam meslek yüksek okulu dahil 47 üniversite var. Sosyal donatı açısından zengin ve prim potansiyeli yüksek olan evler rağbet görüyor. İstanbul' da yer alan inşaat firmalarının da son dönemde üniversite öğrencilerini hedef alan konutlar yapması, kentte konut edinme sürecini hızlandırıyor. Üniversite zenginliği açısından 8 vakıf, 5 devlet üniversitesi ile İstanbul'u Ankara takip etse de Ankara'da üniversite öğrencilerine yönelik ev alım tercihlerinin zayıf olduğu dile getiriliyor. Ancak, 4 deflet ve 6 vakıf üniversitesi bulunan İzmir'de de yatırım amaçlı ev alan üniversite öğrencilerinin sayısı giderek artıyor.

Bu dönemde Türkiye'nin birçok ilinde tatlı bir telaş yaşanıyor. Kayıt dönemini tamamlayan üniversite öğrencileri ailelerin güçlerini arkasına alarak barınma sorununa bir çözüm arıyor. Bunun için en önemli adres; yeni konut projelerini ve emlakçılarını gezmek. Öğrencilerde inşaat firmalarının ve emlakçıların kapılarını çoktan aşındırmaya başladı. Aralarında “Nasıl olsa en az 4 yıl buradayım, ev almak istiyorum” diyenlerde var, iyi bir konumda sosyal donatıları olan ve güvenlik sorununu çözmüş kiralık ev bakanda. . . . Konut almayı tercih eden aileler, mezuniyete kadar satın alınacak mülkün yaratacağı değere dikkat ediyor. Yani prim potansiyeli yüksek olan evler satın alma işleminde öncelikli unsur olarak görülüyor. Bu durumda aileler, üniversiteli çocukları için ev alırken, özellikle yeni bitmiş ve sosyal donatı açısından zengin olan bölgelere yönleniyor. Böylece mezuniyete kadar barınma ihtiyacını karşılayacak konut, daha sonra iyi bir yatırım aracı olarak değerlendirilebilecek. Güvenlik unsuru ise kiralama noktasında aileler için olmazsa olmazlar arasında yer alıyor. Üniversite dönemi içerisinde “Bizde arada ailece gider kalırız, bizim içinde değişiklik olur” diyen aileler ise iyi bir çevrede olan evleri tercih ediyor.

İstanbul'da Koç ve Işık

Üniversitelerin bulunduğu Maslak ve Sarıyer bölgesinde Sarıyer Park, Sarıyer Göl, Terrace Bahçe ve Atlantis gibi sosyal donatısı ve güvenliği olan projeler bulunuyor. Bu projelerde yer alan evlerin fiyatları 300 bin TL'den başlayıp 1milyon TL'nin üzerine kadar çıkıyor. Sarıyer ve Maslak'ta sosyal donatı açısından zengin olan yerlerde ev kiralamanın bedelli bin 500 TL'den aşağı değil. Site aidatları da 200-250 TL. civarında.

İstanbul'da her keseye uygun ev var

Türkiye'nin en büyük metropolü İstanbul'da öğrencilerin barınma alternatifleri de çeşitleniyor. Pazardaki açığı gören ve projesinde 1+1 ev tiplerine yer veren firmalar genelde yalnız yaşayanları ve öğrencileri hedef Pazar olarak görüyor. İrili ufaklı birçok inşaat firması İstanbul'un her yerinde sosyal donatı açısından zengin konut üretip satıyor. Öğrencilere yönelik yapılan konutlar için ödeme kolaylıklarının da sunulması aileleri ev satın almaya yöneltiyor.

İç Anadolu emlak yatırımı sevdi

Kayseri: Öğrenciler özellikle Talas bölgesindeki konutları tercih ediyor. Siteler genellikle yerel inşaat firmaları tarafından inşa edilmiş olsa da konut fiyatlarında artış bakımından geleceğe yatırım içinde iyi bir alternatif oluşturuyor. İnşaat firmalarının yeni yeni 1+1 ve 2+1 evler üretmeye başladığı Kayseri'de kiralar ve satılıklar Euro üzerinden gerçekleştiriliyor. Lüks semtler olarak Alpaslan, Kılıçaslan, Gültepe gibi semtler dikkat çekiyor

Konya: Öğrenci şehri konya'da ev bulmak çok zor değil. Zira şehirdeki öğrenci potansiyelini bilen birçok müteahhit öğrencilere yönelik proje geliştiriyor. Seha yapı en fazla konut geliştiren firma olarak dikkat çekiyor. Firma en son Selçuklu' da yaptığı Mimoza projesinde konut teslimlerine başladı. Yeni proje Şelale Park Evleri'nde de her türlü sosyal donatıya yer veriliyor. Ancak yeni siteler üniversiteye 15 dakika uzaklıkta yer alıyor. İçinde güvenliği olan stüdyo ya da 1+1 daireleri kiralamanın fiyatı 450 TL ile 750 TL arasında değişiyor.

Eskişehir: Eskişehir tam bir üniversite şehri. Burada yıllar içinde site yapımının hızlandığı görülüyor. Sitelerde güvenlik unsuruna önem veriliyor. Batıkent Pelit, Hasbahçe, Natura ve Başak konut evleri, güvenlik ve sosyal donatı açısından tercih edilen siteler arasında yer alıyor. Doktorlar Caddesi olarak bilinen bölgede ilin ileti gelenleri ikamet ediyor. Eskişehir'de öğrenciye verilen evlerin kiraları 800 TL'den başlayıp bin 200 TL'ye kadar çıkıyor. Site içinde olmayan evlerin kiraları ise 300 lira seviyesinde.

Hangi siteler öne çıkıyor?

Aidat açısından son dönemde cazip görünen ve öğrencilerin özellikle kiralama noktasında kapısının çaldığı yer Avrupa Konutları TEM oluyor. Aidatların düşük olması ve ulaşım kolaylığı öğrencilerin Avrupa Konutları TEM'e yönelmesini sağlıyor. Sitede kiralar bin TL'den başlıyor.  Aidatlar ise küçük evlerde 100 TL'nin altında seyrediyor. Sabancı Üniversitesi'nin bulunduğu Kurtköy ve Tuzla bölgesi nispeten fiyat açısından daha uygun. Bu bölgede eski sitelerin yanı sıra yeni yapılan Dumankaya Adres serisi, Beyazevler, Kurtköy Loca gibi yeni alternatifler de bulunuyor. Bölgede sosyal donatısı olan sitelerde satılık konut fiyatları 70 bin TL'den başlıyor, 500 bin TL'ye kadar yükseliyor. Ancak ortalamada ev fiyatlarının yaklaşık 159-200 bin TL arasında el değiştirdiğini söylemek mümkün kiralar ise bu bölgede 600-900 TL aralığında. Bahçeli evler, Merter, Şirinevler, Avcılar ve Beylikdüzü aksında da hem ulaşım kolaylığı hem inşaat firmalarının bölgede üniversite öğrencilerini hedef alarak başlattıkları inşaatlarda 70 bin TL'den başlayan fiyatlarla lüks konutlara sahip olmak mümkün. Söz konusu bölgelerde site içinde evlerin kirası 450 TL'den başlıyor. Ancak burada ev satın alırken de kiralarken de aidatlar etkili oluyor. En düşük aidatın 100 TL olduğu bölgede bazı projelerde kiralar düşük seyretmesine karşın aidatların 250-300 TL'ye kadar çıkması kiralık konutlar üstünde baskı oluşturuyor.

Ankara'da kalmıyorlar

Ankara'da okumak için bölgeye gelenlerin ev almak yerine daha çok kiralamayı tercih ettiği görülüyor. Kentte 5 devlet, 11 vakıf üniversitesi var. Okumak için gelen ev alarak 4 yılı geçiren kesimin daha çok siyaset bilimi ile ilgili bölümlerde okuyan öğrencilerden oluştuğu dile getiriliyor. Bunun en önemli nedeni olarak okul sonrasında iş olanaklarının Ankara merkezi olması gösteriliyor. Ankara' ya okumak için gelen üniversite öğrencilerine sosyal donatıları olan irili ufaklı çok sayıda site imkanı sunuluyor. Bölgede Yapı Kredi Koray, Mesa, Ege Grup, Aktürk, Kuzu Grup ve Lafen gibi inşaat firmalarının yaptığı siteler yer alıyor. Ege Florya, Orankent, Batıpark, Mesa Dora, Batıyakası, Parkoran, Yaşamkent ve Akkent siteleri üniversite öğrencileri için uygun siteler olarak göze çarpıyor. Ankara'da söz konusu sitelerde satılık ev fiyatları 1+1 ve 2+1'ler için 110 ile 220 bin TL arasında değişirken, kiralık evlerde fiyatlar 700 TL ile 2 bin TL civarında seyrediyor.

İzmir'de ev alıyorlar

Markalaşma yolunda hızlı adımlar atan ve içinde 10 üniversite barındıran İzmir, üniversiteliler için aynı zamanda bir yatırım bölgesi. Bölge emlakçıları kentte öğrenim için gelen öğrencilerin ailelerinin çocuklarının barınma sorununu ev alarak karşılamayı tercih ettiğini söylüyor. Kira getirisi açısından Karşıyaka Mavişehir, Soyak Evleri, Albayrak Mavişehir, Bozoğlu ve kayra gibi siteler üniversiteli ebeveynler için ideal görünüyor. Hala yapımı devam eden Folkart projesi de ilgi gören projeler arasında yer alıyor. 1+1 ve 2+1 evlerin fiyatları 190 bin ile 275 bin TL arasında değişiyor. Kiralarda tam donanımlı sitelerde 850 TL olarak veriliyor.

Adana'da kiralar yıllık

Hızlı bir değişim süreci yaşayan ve kuzeye doğru büyüyen kentte, birçok yeni ve markalı konut projesi yapıldı. Bölgede ev yapan inşaat firmaları genelde öğrencileri hedefleyen projeler yerine daha büyük ev yapmayı tercih ediyor.  En küçük evin metrekaresi 110, daire tipi 4+1 olarak görülüyor. Kiralar, yıllık üzerinden yapılıyor. Fiyatların İstanbul'u yakaladığı bölgede sosyal donatılı sitelerde kiralık konutlar yıllık 25 bin TL, satılık konutların fiyatı ise 450-600 bin TL arasında değişiyor. Adana Konakları, Şen Bayrak Sitesi, Gülek Plaza, Işık Sitesi ve Yeni Kolej Sitesi üniversite öğrencileri için ideal siteler arasında yer alıyor.

Kocaeli'nde 1+1 yok satıyor

Kocaeli bölgesinde en büyük rağbet 1+1'lerde yaşanıyor. Projelerde çok fazla 1+1 olmasına karşın bazı bankaların genel merkez birimlerinin bölgede olması kiralık 1+1 daire bulunmasını zorlaştırıyor. Üniversite döneminde bu tarz evlerden ziyade öğrenciler genelde 3+1 ev kiralamak zorunda kalıyor. Konutların satış fiyatları 85bin TL'den başlarken, daire kiraları ise 500 ile 700 TL aralığında seyrediyor. Bölgede, Öngün Kent, Reysaş Evleri, Çağdaş Kent, Ankaryum, Palan Park, Baltepe ve Balkale gibi çok sayıda güvenliği olan, yeni yapım nezih site içerisinde ev bulunuyor.

Antalya'da fiyatlar uygun

İrili ufaklı birçok site bulunuyor. Siteler genelde çok sıcak olduğu için havuzlu ve klimalı. Fiyatlar ise çok uygun. 500 lira fiyat ve 50 lira aidat ile sosyal donatıları olan ve güvenlik sıkıntısının olmadığı birçok site var. Fiyatların düşük olması nedeniyle küçük bir artış bile Antalya'da kira artış hızını yukarı çekebiliyor. Antalya'da site içinde evlerin ortalama satış fiyatı 110 bin TL. Üniversiteye yakın Avşinkent, Vatan, Anakent, Pınar, Park Koza ve Çamlık gibi tam donanımlı siteler yer alıyor.

Kiralar Mersin'de isteğe göre

Üniversiteye yakın site içindeki 1+1 evlerin kirası 450 ile 500 TL arasında değişiyor. Satılık konutlar ise 65 bin TL'den başlayıp, 80 bin TL'ye kadar çıkabiliyor. İlde, kiralar ev sahibinin istediğine göre yıllık yada aylık olarak belirlenebiliyor. Üniversiteye 500 metre uzaklıktaki Üniversite Park Evleri, ölçeği biraz büyük olsa da öğrenciler tarafından tercih ediliyor. Buradaki 3+1 evlerin ortalama kira fiyatları da yaklaşık bin TL civarında. Satılıkların fiyatı ise 135 bin ila 200 bin TL aralığında.

Sakarya'da seçenek çok

Serdivan'daki İpek Kent Sitesi, Sakarya Üniversitesi'ni kazanan öğrencilerin yaşamak için tercih ettiği bir yer. Üniversiteye yakın olan sitede 50 metrekareden başlayan ve 85 metrekareye kadar giden evlerin satış fiyatları, 80 ile 85 bin TL, kira fiyatları ise 500 ila 650 lira arasında değişiyor.

Samsun'da eşyalı ev seçeneği

Samsun, son yıllarda yeni konut projelerine ev sahipliği yapıyor. İlde, öğrenciler için inşa edilen siteler mevcut. Ancak şuan için bitmiş site bulunmuyor. Evler genelde eşyalı olarak kiralanıyor. Öğrencilerin gittiği ortak adres genellikle Pelitköy' deki TOKİ'nin evleri. Üstelik eşyalı ve eşyasız seçenekleri de var. Normal dairelerin ortalama kira fiyatı, 600 TL iken, mobilyalı daireler ise 750 TL'den kiraya veriliyor. Samsun'da üniversiteye yakın site içerisinde 1+1 yeni bir daire almanın ortalama fiyatı ise 100 bin TL civarında seyrediyor.

Güneydoğu'da da ev almak moda

Gaziantep: Sinpaş Yapı ve Paralel Yapı ile birlikte Gaziantep'te inşa edilen Antepia projesi bölgenin ilk markalı konut projesi. Bölgeye diğer markalı projelerinde ilgi göstermesi yakın tarihte Gaziantep'te köklü değişimin başlayacağını gösteriyor. Antepia' da fiyatlar2 milyon TL'ye kadar çıkıyor. Çocuklarının okurken rahat etmesini ön planda tutan ebeveynler için Gaziantep'teki diğer site alternatifleri Öğretmenler, Doğa Park Sitesi'nde kiralar 350 TL'den başlıyor. Diğer sitelerde ise kiralar ortalama 600 TL düzeyinde olurken, satılıklar ise 250 bin TL'den başlıyor.

Diyarbakır: İlde, birçok site yer alıyor. Ancak sosyal donatısı olan güvenlikli sitelerde öğrencilere uygun daire bulmak çok zor. Siteler, daha çok villa olarak inşa edilmiş. Villaların kiraları 2 ile 3 bin TL arasında değişiyor. Aidatlar ise yaklaşık 200 TL. Satılık villaların fiyatları 400 ile 600 bin TL aralığında. Diyarbakır'da rezidans tarzı evlerde mevcut. Ceysa, Velat ve AZD adındaki rezidanslarda kiralar, 900 ile bin 2000 TL aralığında seyrederken , bu rezidanslardaki dairelerin fiyatı ise 190 bin TL'den başlayıp, 260 bin TL'ye kadar çıkabiliyor.

Erzurum: Şehirde site içinde ev yok. Genelde evler apartman şeklinde. Bölgede villalar bile bağımsız olarak yapılmış. Villaların fiyatı 600-800 bin TL arasında değişiyor. Üniversiteye yakın evlerin kiraları ise 200-300 TL civarında. İlde, satılık olarak 50 bin TL'nin altında ev bulmak da mümkün.

Bursa'da aidatlar yüksek

İstanbul'a yakınlığı ile ebeveynlerin çocuklarını rahatlıkla eğitim için gönderdiği bir bölge. Son dönemde şehirde markalı konutların sayısında artış yaşanıyor. Sinpaş'ın  Cavit Çağlar'dan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) geçen Yasemin Park Evleri'ni alması ile bölgeye marka konutların ilgisi arttı. Yasemin Park Evleri'nin hemen yanında Sinpaş tarafından yapılan Ottomanors projesinde de yaşam başladı. Bunun yanı sıra üniversite öğrencilerinin güvenle yaşayabileceği şehrin merkezinde Gölpark, Meliskent, Ertuğrulkent, Mormenekşe, Bahçekent gibi çok sayıda alternatif bulunuyor. 1+1 daireler markalı olmayan sitelerde 80 bin, markalı konutlarda 110 bin TL'den başlıyor. 2+1 evlerin satılık fiyatlarının 150 ile 200 bin TL arasında değiştiği sitelerde kiralar eski sitelerde 450 TL iken, yeni sitelerde bin liradan başlıyor. Büyük sitelerde aidatların yüksek olması da dikkat çekiyor.

 

 Emlak Rotası/Emine Açar

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Öğrenci şehirlerinde evler boş kalınca kiralar düştü
  • 29.09.2020 14:31

Öğrenci şehirlerinde evler boş kalınca kiralar düştü

Bu yıl üniversite kazanan yeni öğrenciler de gelmeyince özellikle İstanbul, Burs ...

Balıkesir Gömeç'e TOKİ müjdesi!
  • 18.03.2020 08:30

Balıkesir Gömeç'e TOKİ müjdesi!

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı 2021 yılında yapılacak olan "100 Bin Sosya ...

Öğrencilerin kiralık ev arayışı piyasayı hareketlendirdi
  • 17.09.2018 11:32

Öğrencilerin kiralık ev arayışı piyasayı hareketlendirdi

RE/MAX Türkiye Yönetim Kurulu Danışmanı Gökhan Karahan’ın paylaştığı bilgeye gör ...

Öğrencilerin kiralık ev arayışı piyasayı hareketlendirdi
  • 07.09.2018 10:36

Öğrencilerin kiralık ev arayışı piyasayı hareketlendirdi

RE/MAX Türkiye Yönetim Kurulu Danışmanı Gökhan Karahan öğrencilerin kiralık ev a ...

Aileler çocukları için ev kiralamak yerine satın alıyor
  • 30.08.2017 09:43

Aileler çocukları için ev kiralamak yerine satın alıyor

RE/MAX Türkiye Bölge Direktörü Murat Goldştayn, öğrencilerin en çok tercih ettiğ ...

ÖĞRENCİYE BARINMA REHBERİ
  • 25.10.2011 10:47

ÖĞRENCİYE BARINMA REHBERİ

Üniversiteler açıldı, açılıyor. Şu dönemde özellikle büyük kentlerde öğrenim gör ...