maritbet girişmaritbet
Mete Mordağ, Arzum’un Zoom aksesuar ürünlerinde kullanıcılarına deneyim yaşatmayı amaçlıyor!

Mete Mordağ, Arzum’un Zoom aksesuar ürünlerinde kullanıcılarına deneyim yaşatmayı amaçlıyor!

Endüstriyel tasarımcı Mete Mordağ, bir tasarımın hayalden hayata geçmesindeki bütün süreçleri yönetiyor

Endüstriyel tasarımcı Mete Mordağ, bir tasarımın hayalden hayata geçmesindeki bütün süreçleri yönetiyor.

Ev gereçleri, yapı ürünleri, ofis malzemeleri, kentsel mobilyalar, dalış ekipmanları, mimari donatılar sektörlerinde faaliyet gösteren yerli ve yabancı firmalar için tasarımlar yapan endüstriyel tasarımcı Mete Mordağ, tasarım için kaynak konusunda firmalara yol gösteriyor.

Özellikle TÜBİTAK ve KOSGEB'den teşvik alınması konusunda KOBİ'lere destek olan Mordağ, "Türk sanayisi tasarım ve inovasyonun öneminin son derece farkında. Büyük üreticiler tasarımı ürün geliştirme süreçlerinin içerisine geçtiğimiz son 10 yıl içerisinde başarılı bir şekilde entegre ettiler. Ufak ölçekli sanayiciler ise tasarıma halen bir miktar şüpheli yaklaşıyorlar" dedi. KOBİ'lerin tasarıma mesafeli durmasının sebebinin, tasarımı hayata geçirme aşamasında yaşanılan sorunlu süreç olduğunu vurgulayan Mordağ, bu nedenle KOBİ'lere tasarım konusunda 360 derece destek verilmesi gerektiğini kaydetti.

Mordağ, "Tasarım, mühendislik ve pazarlama bir aradadır. İyi fikri düşünmek, tasarlamak, sonra uygulamak ve sunmak zorundasınız. Üretim sürecinde, Ar-Ge süreçlerinde tüm desteği vermek ve sonrasında ürünün pazara sunumunda da gerekli olursa ilgili iletişim tasarımlarını da firma için üstlenebilecek bir yapıya sahip olmanız şart" şeklinde konuştu.

TÜBİTAK ve KOSGEB'in sanayicilere ürün tasarımı konusunda sunduğu teşviklerin, sanayicilerin tasarım ve inovasyon konusundaki atılımlarını oldukça cesaretlendirdiğini anlatan Mordağ, TÜBİTAK ve KOSGEB'in ürün tasarımları ile ilgili iki konuda teşvik sağladığını ifade etti. Mete Mordağ, bu iki teşvik konusunda şunları söyledi:

"İlk teşvik, KOSGEB Ar-Ge İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı. Bu program, bir ürünün hayata geçirilmesi için gerekli yatırım ve giderler için yapılan teşviktir. Bu giderler, ilgili projenin hayat geçirilmesi için gerekli her türlü harcamayı kapsıyor. Personel giderleri, makine alımları, endüstriyel tasarım hizmetleri, Ar-Ge ve benzeri harcamalarında yüzde 75-100 arasında destekler sunuyor. İkinci teşvik ise TÜBİTAK'ın Patent Başvurusu Teşvik ve Destekleme Programı. Türkiye'nin ulusal ve uluslararası patent başvurularının sayısının artırılması, kişilerin patent başvurusu yapmaya teşvik edilmesi ve ülkemizde fikri ve sınai hakların tescili yönünde bilinçlenmeye katkıda bulunulması amacıyla hazırlanmış bir programdır. Gerek yurtdışı gerek yurtiçi patent başvurularında destekleri söz konusudur.

Bu teşviklerin alınabilmesi için söz konusu projenin yenilikçi özelliklere sahip olması, faydalı model veya patent başvurusu başarılı sonuçlanmış olması gerekli. Bu teşvikler hem sanayiciyi hem tasarımcıyı yenilikçi ürünler için çalışmaya, pazarı ileri götürmeye teşvik ediyor. Bu teşvikler, Türk sanayisinin ve markalarının ulusal pazardaki başarısı ve tanınırlığı açısından son derece pozitiftir."

'Tasarım, kullanıcı ve markayı bağlayan önemli bir köprü'

Tasarımın, kullanıcı ve markaları birbirine bağlayan önemli bir köprü olduğunu dile getiren Mordağ, iyi tasarımın bu ilişkiyi rahatlıkla güçlü, güvenilir ve sürekli bir ilişkiye dönüştürebildiğini belirtti. Başarılı bir ürünün, estetik, kullanım ve teknik özelliklerinin iyi işlenmesi ile mümkün olduğunu aktaran Mordağ, tasarımın, bu alt maddelerin tümünün birlikte ele alınma eylemi olarak tanımlanabileceğini söyledi.

Estetik detayların ürün için çok önemli olduğunu vurgulayan Mordağ, "Ürünün kullanıcı ile ilk etkileşimi görseldir. Tasarım öncelikle hedef pazarı cezbedecek görsel nitelikleri belirler ve bunları üründe kullanır. Renk, malzeme ve form üzerinden. Günümüzde bir ürünün moda akımlarından etkilenmeyecek görsel açıdan zamansız niteliklere sahip olması da son derece önemlidir" dedi.

Tasarım, ilk aşamada bir ürünün görsel cazibesi, sonrasında ise sunduğu deneyim olarak özetlenebileceğini anlatan Mordağ, sözlerine şöyle devam etti: "Cazibe, bize bir ürünü satın aldırandır. İyi bir deneyim ise ona sahip olmayı vazgeçilmez kılandır. Şöyle ki; ürünün görsel nitelikleri kullanıcısı ile ilk görsel etkileşiminde çarpıcı olmasını sağlar. Kullanıcı bu ilk etkileşim üzerinden söz konusu ürünü almaya karar verir. Sonrasında kullanıcı ürünün vaat ettiği deneyim ile tanışır. Ürünün kullanıcısını esas ele geçirişi bu deneyim üzerinden olur.

İyi tasarım bu iki etkenin başarılı bir sentezidir. Bu ürünler bizim için vazgeçilmez objelerdir. Kullanıcı böyle bir ürünü kaybettiğinde hiç sorgulamadan gidip aynısından bir tane daha alır. Bu ürünlerin en iyi pazarlamacıları kullanıcılarıdır. Söz konusu ürüne sahip olmanın onu kullanmanın ayrıcalıklarını her yerde anlatmaya başlarlar. Bu objeler günlük yaşamda herkesin evinde, elinde gördüğümüz ürünler halini alırlar."

Taylan Büyükşahin/Kobiden

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Çevreci ve yenilikçi mobilyalar Kartonworks ile hayat buldu!
  • 17.11.2014 14:45

Çevreci ve yenilikçi mobilyalar Kartonworks ile hayat buldu!

Kartonworks, modern ve çevreci ürünler ile dikkat çekiyor ...

Mete Mordağ: Endüstriyel tasarımcının rolü pazarlamada da artıyor!
  • 25.03.2013 12:44

Mete Mordağ: Endüstriyel tasarımcının rolü pazarlamada da artıyor!

Endüstriyel tasarımcılar, tasarımı hayata geçirme aşamasında tasarım hizmeti alt ...

Mete Mordağ, yapı sektörüne özel modüler paspas sistemi tasarladı!
  • 07.01.2013 09:08

Mete Mordağ, yapı sektörüne özel modüler paspas sistemi tasarladı!

Design Turkey’den 2 ödül birden kazanan Endüstriyel Tasarımcı Mete Mordağ, yapı ...

Mete Mordağ, Arzum’un Zoom aksesuar ürünlerinde kullanıcılarına deneyim yaşatmayı amaçlıyor!
  • 08.08.2012 14:06

Mete Mordağ, Arzum’un Zoom aksesuar ürünlerinde kullanıcılarına deneyim yaşatmayı amaçlıyor!

Endüstriyel tasarımcı Mete Mordağ, bir tasarımın hayalden hayata geçmesindeki bü ...