maritbet girişmaritbet
Mali gereksiz iş yükü, inşaat sektörünü yaralıyor!

Mali gereksiz iş yükü, inşaat sektörünü yaralıyor!

Yıldırım Grup İcra Kurulu Başkanı Zafer Yıldırım inşaat sektörünü yaralayan sıkıntıları anlattı.

Yıldırım Grup İcra Kurulu Başkanı Zafer Yıldırım inşaat sektörünü yaralayan sıkıntıları anlattı. Satış olmadan vergi alınmasının sektör açısından büyük sıkıntı yaşattığını kaydeden Yıldırım “Bu sistem maliyeye gereksiz iş yükü oluşturacak bir sistem'' dedi.

Piyasadaki koşulların göz önüne alınarak bir çalışma yürütülmesinin büyük önem taşıdığını söyleyen Zafer Yıldırım ‘' Kat karşılığı inşaat sözleşmesi ile yapılan işlerdeki ana sıkıntı, inşaat bitimiyle beraber arsa sahibi ve müteahhit arasındaki faturalaşmadan kaynaklanan, satışı olmayan sadece teslimi gerçekleşen malın vergilendirilmesine sebebiyet veren ve sektör açısından erken maddi yük oluşturması, satış neticesinde gerçekleşmesi gereken verginin teslim sırasında tahakkuk etmesi bir çok zorluğu beraberinde getiriyor. Arsa sahibi şirketler açısından kat karşılığı sözleşme ile yaptırılan bir binanın bağımsız bölümlerinin satışı gerçekleşmeden tüm vergilerin %90'ına yakını tahakkuk etmiş oluyor. Müteahhit firmalar, arsa sahibi firmalarla mali ilişkiler açısından yaşanan belirsizlikler sebebiyle sektörümüz olarak sıkıntılar yaşamaktadır.

Borçlar kanununa göre kat karşılığı sözleşmelerin noterden yapıldığını anlatan Yıldırım “Burada konut için yaptığımız salesmen farklı, iş yeri için yaptığımız farklı. Bunları teslim edip faturalaşmaları ve teslimdeki basic maddelere göre iskânı kabul etmek gerekiyor. Bazı maddelere göre ise fiili teslimi kabul etmek gerekiyor. Bunlar bugüne kadar sürekli eklentiler yapılarak geldiği için karmaşa gün geçtikçe artıyor. Bir kanun ile tüm belirsizlikler ve gereksiz iş yükü ortadan kaldırılabilir.

Maketten satış engellenmesi doğru uygulama

Maket üzerinden satışın engellenmesi çok yerinde bir önlemdi. Maketten satışı engellemek için denildi ki; kat irtifakı kurulduktan sonra satış yapılabilir. Bunu etkileyecek üç madde daha vardı. Burada en azından kaba inşaat seviyesi belirtilmesi gerekirken, yine bağlı olduğumuz kat karşılığı sözleşmede siz mimari projenizi onaylatıp ruhsatınızı aldıktan sonra hiç inşaata başlamadan da gidip kat irtifakınızı kurabiliyorsunuz. Yine satış yapabilirsiniz. Burada bir şey engellenmeye çalışırken boşlukları tam kapatamamış oluyoruz. Her eklenen madde karmaşayı biraz daha arttırıyor. Düzgün bir kanun çerçevesinin çizilip netleşmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Ankara'nın yeni buluşma noktası

8000 metre karelik cadde mağaza alanına sahip olan Yıldırım Kule, Ankaralıların yeni buluşma noktası haline geliyor. Volvo, SsangYong, Autowax ve Özsüt gibi seçkin firmaların yer alacağı cadde mağazaların lokasyon olarak merkezde olmasına dikkat çeken Fertaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Yıldırım, “Ankara'nın ticari geleceği açısından projenin öneminin büyük olduğu kanısındayım'' dedi.

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İnşaat sektörü güven endeksi yükselmeye devam ediyor!
  • 26.08.2022 09:49

İnşaat sektörü güven endeksi yükselmeye devam ediyor!

Türkiye İstatistik Kurumu, ağustos ayına ilişkin hizmet, perakende ticaret ve&nb ...

Hilti, inşaat süreçlerini optimize ederek üretkenliği artırıyor
  • 05.07.2022 11:45

Hilti, inşaat süreçlerini optimize ederek üretkenliği artırıyor

Karmaşık ve kolay olmayan birçok süreci içeren inşaat projelerinde üretken olmak ...

İnşaat sektöründe yeni sezon hareketli başladı!
  • 15.04.2022 17:23

İnşaat sektöründe yeni sezon hareketli başladı!

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi’ni ...

Savaş, inşaat sektörünü nasıl etkiliyor?
  • 18.03.2022 16:15

Savaş, inşaat sektörünü nasıl etkiliyor?

Türkiye İMSAD’ın geleneksel hale gelen ‘Gündem Buluşmaları’nın 49’uncusu, '2021 ...

Döviz kurundaki düşüş inşaat sektöründe yüzleri güldürdü!
  • 29.12.2021 09:36

Döviz kurundaki düşüş inşaat sektöründe yüzleri güldürdü!

Döviz kurundaki artış sonrası oluşan fahiş fiyatlarla mücadele eden inşaat sektö ...