maritbet girişmaritbet
Kusurlu müteahhitler işte şimdi yandı!

Kusurlu müteahhitler işte şimdi yandı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ağır kusur işleyen, sicili bozuk müteahhitlerin meslekten atılacağı düzenleme konusunda çalışmalara başladı

Kusurlu müteahhitlerin meslekten atılması ve 300 bine, yaklaşan müteahhit sayısının 200 bine düşürülmesi hedefleniyor. Bakanlığın bir süredir TOBB ve İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu ile birlikte hazırladığı Müteahhitlik Hizmet Kanunu'nda sona yaklaşıldı. Müteahhitlerle görüşen Bakan Güllüce, düzenlemenin hızlandırılması ve yıl sonuna kadar Meclis'e sevk edilmesi için bürokratlarına talimat verdi. 

KUSURLU MÜTEAHHİTE YASAK

Bir daireyi iki kişiye satan müteahhitlerin sektörden temizlenmesi gerektiğine dikkat çeken Güllüce, düzenlemenin yasalaşması için her türlü desteğe hazır olduğunu belirtti. Düzenlemeyle sektörde 300 bine yaklaşan müteahhitlerin tümünün kayıt altına alınması hedefleniyor. Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte sicili bozuk, ağır kusur işleyen müteahhitlerin belgesi iptal edilecek. Müteahhitlik mesleğine girişte yeni kriterler getirilirken, kamu ve özel sektörde iş yapan müteahhitlerde bir çatı altında toplanacak. 

İMKON Başkam Tahir Tellioğlu, "Son 50 yıldır her önüne gelen müteahhitlik yapıyor. Bu inşaat sektörünün kanayan yarası oldu. Sektörü bir meslek olarak görmeyen ve sadece 'para kazanayım da nasıl kazanırsam kazanayım' düşüncesinde hareket edenler var. Bu kişilerin yaptığı inşaatların güvenliği de tartışılır. İnşaat sektöründe mesleki eğitim hareketi başlatacağız. 2015 yılında çalışanlarımızın en az 100 binini iş güvenliği ve mesleki yeterlilik için eğitime alacağız" dedi.

Düzenlemenin yurtdışında iş yapan müteahhitlerin isini kolaylaştıracağını da belirten Tellioğlu, "Bir müteahhit Kazakistan'a gidiyor orayı dolandırıyor. Türk vatandaşı olunca o devlet soruyor 'benim vatandaşımı mağdur ettiler' diye. Düzenlemeden sonra 'ben Türkiye'de sistem oluşturduk sarı çizmeli Mehmet ağaya is vermeseydin' diyebileceğiz. Su anda kim yasaklı kim değil bilmiyoruz. Sistem kurgulanınca bunu görebileceğiz. Biz sektörün 3'te 1'ini yurtdışına yönlendirmeye çalışıyoruz. Bir darboğaz olursa sektörü de hazırlamış oluruz" diye konuştu.

Hürriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Kurum: "İnşaat ve gayrimenkul sektörümüz ülke ekonomimizin lokomotifi olmuştur"
  • 22.12.2022 17:47

Bakan Kurum: "İnşaat ve gayrimenkul sektörümüz ülke ekonomimizin lokomotifi olmuştur"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, ATO Congresium'da düz ...

İnşaat sektörü güven endeksi yükselmeye devam ediyor!
  • 26.08.2022 09:49

İnşaat sektörü güven endeksi yükselmeye devam ediyor!

Türkiye İstatistik Kurumu, ağustos ayına ilişkin hizmet, perakende ticaret ve&nb ...

Hilti, inşaat süreçlerini optimize ederek üretkenliği artırıyor
  • 05.07.2022 11:45

Hilti, inşaat süreçlerini optimize ederek üretkenliği artırıyor

Karmaşık ve kolay olmayan birçok süreci içeren inşaat projelerinde üretken olmak ...

İnşaat sektöründe yeni sezon hareketli başladı!
  • 15.04.2022 17:23

İnşaat sektöründe yeni sezon hareketli başladı!

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi’ni ...