maritbet girişmaritbet
Küçükçekmece nasıl bir gayrimenkul değer artışı izliyor

Küçükçekmece nasıl bir gayrimenkul değer artışı izliyor

TSKB Gayrimenkul Değerleme Özel Projeler Departmanı Değerleme Uzmanı Can Bingöl, son dönemde büyük atılım gösteren Küçükçekmece Bölgesi'ni mercek altına aldı

Küçükçekmece ilçesi nüfusu, 2012 yılı adrese dayalı nüfus sayımına göre 721.911 kişidir. Nüfus artış hızı %4,2 düzeyindedir. Nüfusun geneli düşük gelirli işçi ve memurdur. İlçede büyük bir kısmındaki yapılaşmalar imar planı ve teknik şartlara uygun yapılmaktadır. Genellikle ferdi yapılaşmanın olduğu ilçede toplu konut yapılaşmaları da hızla devam etmektedir. TEM Otoyolu'nun bölgeden geçmesi, İkitelli ile İstanbul arasındaki ulaşım olanaklarını artırmış, ulaşım süresinin kısalması sonucu bölge önem kazanmaya başlamıştır. Bölgede yapılan organize sanayi yatırımları sanayinin gelişimini hızlandırmıştır. İlçenin ekonomisi sanayi ve ticarete dayalıdır. 200'ün üzerinde büyük fabrika, sanayi ve ticari siteleri ile ilçede kurulu bulunan belediyeye kayıtlı yaklaşık 10.000 sanayi işletmesi ve atölye bulunmaktadır. Bu nedenle ilçe genel olarak bir işçi kentidir. Kısıtlı oranda da tarım yapılan ilçede sanayinin gelişmesi tarımın önemini yitirmesine neden olmuştur. Kentsel Dönüşüm Yasası'nın da etkisiyle büyük hareketlilik yaşayan bölgelerin başında Küçükçekmece Bölgesi gelmektedir. Ekonomik ömrünü tamamlamış konut stokunun yanı sıra gecekondulaşmanın da yoğun görüldüğü bölgenin önemi kentsel dönüşüm hareketi ile birlikte artmaya başlamıştır. Gayrimenkul piyasasını olumlu yönden etkileyen bu gelişmeler bölgedeki emlak fiyatlarına da yansımıştır.

Kentsel dönüşüm projelerinin başlamasının yanı sıra bölgedeki ulaşımla ilgili önemli gelişmeler de bölgeye olan talebi arttıran faktörler arasındadır. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Haliç Kongre Merkezi'nde İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin “Raylı Sistem Yatırımları” ile ilgili bilgilendirme toplantısında Küçükçekmece'ye 3 yeni metro hattı yapılacağı bilgisini vermiştir. Böylelikle metro ile Küçükçekmece –Tuzla 94 dakika, Küçükçekmece-Taksim 35 dakika ve Küçükçekmece-Aksaray arasının 29,5 dakikaya düşmesi planlanmaktadır. Bağcılar - Başakşehir - Olimpiyatköy metro hattının da faaliyete geçmesi Küçükçekmece bölgesindeki emlak fiyatlarını olumlu yönde etkilemiştir.

Markalı Konutlar
Küçükçekmece'nin Atatürk Havalimanı
'na olan yakınlığının yanı sıra markalı projelerin odak noktası haline gelen Atakent'in önümüzdeki dönemlerde de prim yapmayı sürdürmesi beklenmektedir. TOKİ'nin de yatırımlarda bulunduğu bölgede; Küçükçekmece İkitelli, Ayazma ve Tepeüstü bölgelerindeki toplam yaklaşık 20 dönüşüm projesi, ilçedeki değişimi hızlandırmıştır. Küçükçekmece kuzeyindeki Kayaşehir ve Başakşehir'deki gelişmenin ve yine bu bölgeden geçmesi planlanan 3. köprü yolunun bölgeye olan talebi arttıracağı ön görülmektedir.

İnanlar İnşaat tarafından yürütülen Terrace Tema projesi, 26 dönüm üzerinde toplam 416 konuttan oluşmaktadır. Projenin 2014 yılı başında teslim edilmesi planlanmaktadır. Dumankaya'nın projesi olan Konsept Halkalı 812 daire ve 21 villadan oluşmak üzere toplam 833 konuttan meydana gelmektedir. Projenin 2014 yılı 2. yarısında teslim edilmesi planlanmaktadır. Eroğlu Gayrimenkul projesi olan, 68 dönüm üzerinde yer alan İstanbul Lounge 792 adet konuttan meydana gelmektedir. Projede konut teslimleri başlamıştır. Sinpaş GYO tarafından geliştirilmekte olan Bosphorus City projesi toplam 62 bloktan oluşmaktadır ve yaşam başlamıştır. Şua İnşaat tarafından inşa edilen Elite City projesinde 590 konut bulunmakta olup, proje 97 dönümlük bir alan üzerinde hayata geçmiştir. MNG Holding tarafından geliştirilen Blue Butik projesinde 276 adet konut bulunmakta olup 2013 sonunda projenin teslim edilmesi planlanmaktadır. Soyak Yapı tarafından hayata geçirilen Soyak Park Aparts projesi toplam 1.121 konuttan oluşmaktadır. Küçükçekmece ilçesinde markalı konut projelerinde konut fiyatlarının 2.2750 ile 3.500 TL/m² arasında değişim gösterdiği görülmektedir.

İstanbul'da özellikle 1960 sonrasında banliyö hatları çevresinde plansız gelişen yerleşim alanları, Marmaray projesyle dönüşüm sürecine girmiş bulunmaktadır. Marmaray güzergahı üzerinde özellikle Kartal ve Küçükçekmece'nin merkezi iş alanı (MİA) olarak geliştirilmesi planlanılmaktadır. Yakın gelecekte tamamlanması planlanan ulaşım projeleri ile bölgenin değer kazanacağıı ve buna bağlı olarak markalı konut projelerinin artacağı düşünülmektedir.

Beşyol, Tepeüstü, Yeşilova, Cennet Mahallesi başta olmak üzere ilçenin önde gelen semtlerinde, yeni konut stokunda metrekare bazında birim fiyatların eski konut stokuna kıyasla 2 katına çıktığı görülmektedir. Gelişmeler göz önüne alındığında bölgedeki mevcut AVM'lerin bölgeye yeterli olamayacağı görülmektedir. İlerleyen zamanlarda bölgede yeni AVM yatırımlarının gerçekleşeceği öngörülmektedir.

Can Bingöl/TSKB Gayrimenkul Değerleme Özel Projeler Departmanı Değerleme Uzmanı 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Uraloğlu: "Halkalı-Kapıkule hattında çok önemli bir aşamayı daha hayata geçiriyoruz"
  • 12.07.2023 15:36

Bakan Uraloğlu: "Halkalı-Kapıkule hattında çok önemli bir aşamayı daha hayata geçiriyoruz"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Pro ...

Bakan Kurum: Ülkemizin en büyük şehir parkı için gün sayıyoruz
  • 03.04.2023 14:30

Bakan Kurum: Ülkemizin en büyük şehir parkı için gün sayıyoruz

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum "Ülkemizin en büyük şehir pa ...

Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi'nde çalışmalar son sürat devam ediyor!
  • 04.11.2022 16:13

Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi'nde çalışmalar son sürat devam ediyor!

Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi projesinin yapımına tüm hızıyla devam edi ...

Küçükçekmece'de özel üniversite binasının çökme anı!
  • 24.10.2022 16:51

Küçükçekmece'de özel üniversite binasının çökme anı!

Küçükçekmece'de, bir konut şantiyesinin istinat duvarının çökmesinin ardından bi ...

Küçükçekmece'de tedbir amaçlı boşaltılan 3 katlı özel üniversite binası çöktü
  • 24.10.2022 10:06

Küçükçekmece'de tedbir amaçlı boşaltılan 3 katlı özel üniversite binası çöktü

Küçükçekmece'de, bir konut şantiyesinin istinat duvarının çökmesi sonucu, bitişi ...

Bakan Kurum Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi İlk Fidan Dikim Töreni'nde konuştu
  • 30.05.2022 11:08

Bakan Kurum Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi İlk Fidan Dikim Töreni'nde konuştu

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul Havalimanına ...