maritbet girişmaritbet
Konuta yatırımda doğru zaman

Konuta yatırımda doğru zaman

Markalı konut üreticilerinin bazıları, önümüzdeki dönemde konut fiyatlarında kademeli olarak yüzde 5 ile 20 oranlarda bir artış olacağı yönünde öngörüde bulunuyor

Türkiye'de konut talebi zaman zaman kabuğuna çekilse de arz hiç durmuyor. Bu yıl ardı ardına satış anonsları yapılan yepyeni projeler bunun göstergesi. İnşaat sektörünün ana kalemini oluşturan konut sektöründe işler geçen sonbahar ayları ile birlikte açıldı. Birçok konut firması, bu dönemden itibaren birbiri ardına yeni projeleri devreye soktu. İstanbul'dan Ankara'ya, İzmir'den Bursa'ya kadar birçok büyük kentte ardı ardına satış kampanyalarına başlayan ve çoğunun adı sanı ilk kez duyulan konut projeleri dikkat çekiyor. Bu projeler kredi faizlerinde tarihin en düşük maliyetli dönemi yaşanırken satışa çıkıyor. Örneğin, 2010'un son üç ayında sadece İstanbul'da 20'nin üzerinde konut projesi görücüye çıktı. Şu ana kadar satışa çıkanlarla birlikte yeni proje sayısının 50'yi bulduğu ifade ediliyor.

Yatırım uzmanları başta konut olmak üzere alışveriş merkezinden ofise kadar tüm gayrimenkul türlerinde önümüzdeki günlerde yeni bir fiyat artışının başlayabileceğini ileri sürüyor. Konut üreticileri, genel seçimlerin sektördeki hareketlilikte belirleyici olacağını söylüyor. Bu nedenle konut alıcıları açısından içinde bulunduğumuz dönem, birçok uzman tarafından çok cazip bulunuyor.

Faiz yüzde 1'i geçer

Cemal Onaran (Garanti Mortgage Genel Müdürü): "Konut kredilerinde faizlerin artan fonlama maliyetlerine paralel olarak yükseleceğini ve yüzde 1'li seviyeleri geçeceğini düşünüyorum. Diğer taraftan bu oranlar dahi bireylerin kendi finansman durumlarını ayarlaması halinde kiradan kendi evine geçmek isteyenleri rahatsız etmeyecek düzeydedir. Zaten geçmişte de benzer faiz seviyelerinde yine mortgage piyasasında yüzde 20-25'li büyüme oranlarını görmüştük. Dolayısıyla faiz oranlarının artması halinde mortgage sektörü ilk 5 aylık süreçteki kadar hızlı büyümese ve biraz yavaşlasa da, eğer talebi kısıcı çok farklı önlemler olmazsa yılı yine de katılım bankaları hariç 72-73 milyar TL seviyelerinde kapatacaktır."

Satış ivmesi eylülden sonra artar

Dumankaya (Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi): "2011'in ilk yarısına kadarki olan dönemi konut alımı açısından daha avantajlı görüyorum. Özellikle içinde bulunduğumuz bu zamanda, konut fiyatlarında uzun bir dönemdir fiyat artışının olmaması ve olası fiyat artışları, gayrimenkul almak için en doğru zaman olduğuna işaret ediyor. Yeni projelere olan talep ve inşaat maliyetlerindeki artış nedeniyle önümüzdeki dönemde küçük fiyat artışları olacaktır. Seçimin yaz aylarına denk gelmesinin ekstra bir durgunluk yaratacağını veya sektörü olumsuz yönde etkileyeceğini düşünmüyorum. Konut satın alımları tabii ki devam edecektir ama bu ivmenin eylülden sonra artacağını söylemek mümkündür."

Arsa fiyatları yükseliyor

Ömer Faruk Çelik (Sinpaş GYO İcra Kurulu Başkanı): "2010 yılında sektöre teşvikin bitmesinin ardından, satış adetleri düştü. İnşaat maliyetleri enflasyonun üstünde seyrediyor. İnşaat malzemesinde fiyatlar artacak. Arsa fiyatları da artacak. Sektördeki tüm firmalar, artık yılın hemen hemen her ayında yeni projeleni lanse edebiliyorlar. Biz de eylül-ekim döneminde yapacağımız iki proje lansmanıyla, yılın son çeyreğinde yine yoğun bir satış dönemi geçirmeyi planlıyoruz. Devam eden tüm Sinpaş GYO projeleri, yeni satışa çıkacak etaplar ve lansmanı yapılacak yeni projelerle birlikte 2011 yılında, bin 475 adet konut satmayı hedefliyoruz. Haziran ayında Türkiye'deki seçimlerin satışları çok etkileyeceğini düşünmüyoruz."

Ne kadar erken alınsa o kadar avantajlı

Serdar İnan (İnanlar İnşaat Yönetim Kurutu Başkanı): "Gayrimenkul almak için çok uygun bir dönemde bulunuyoruz. Gayrimenkul fiyatları gittikçe artacak, o yüzden ne kadar erken alınırsa o kadar avantajlı.
Şu ortamda her türlü gayrimenkule yatırım yapılabilir. Gayrimenkul fiyatlarında 2015'e kadar gittikçe artan bir yükseliş olacak. 2015'te bu artış, bugünün fiyatlarına kıyasla yüzde 50'yi bulmuş olur. Haziran ayında yapılan genel seçimler öncesi satışlarda bir yavaşlama oldu. Seçimden sonra bu durum aynı hızla devam etti. Seçime kadar firmaların gaz kesme isteği olur ise bu olgu seçimden sonraki çıkışın daha keskin olacağının habercisidir."

Yeni bir proj lansmanı olmaz

Nazmi Durbakayım (Teknik Yapı Holding Yönetim Kurulu Başkanı): "Gayrimenkul almak için, her dönem uygun zamandır. Yaz tatili ve ramazandan sonra konut satışlarında yeni bir dönem başlayacak. Ek dönemde satışa sunulacak projelerdeki metrekare fiyatları beklentinin üzerinde yüzde 10 gibi bir artış gösterebilir. Tılın ilk yarısında satışa sunulan projelerdeki fiyatlarda da artış olma ihtimali çok yüksek. Seçimi bir kenara bırakırsak, her yıl olduğu gibi bu yıl da yaz aylarında gayrimenkul sektöründe olağan durgunluk yaşanacaktır. İnşaat firmalarının bir çoğu 'seçim öncesinde ne kadar çok satarsak o kadar iyidir' mantığı ile hareket ederek projelerini satışa sundu. Açıkçası haziran ayının ikinci yarısına kadar yeni bir projenin satışa sunulacağını sanmıyorum."

Nitelikli ofis talebi artıyor

Nazan Özbaydar (SOM Değerleme Genel Müdürü): "İçinde bulunduğumuz dönemi değerlendirirsek, gayrimenkul almak için uygun bir dönem, genel seçim heyecanı doruğa çıktı. Seçim sonrasına ertelenen kararların uygulama vakti geldi. Hizmet sektörünün gelişimi ile de beraber nitelikli ofis alanlarının talep gördüğünü gözlemlemekteyiz. Önümüzdeki dönemde gayrimenkul fiyatlarında ciddi artışların olmasını beklemiyoruz. İkinci el konutlarda kriz döneminin etkileri yavaş yavaş kaybolmakla birlikte fiyatlarda sabite yakın bir seyir izlendiğini gözlemliyoruz. Genel seçimin değerlere etkisi olduğunu düşünmüyoruz."

Bugünkü fiyatlarla konut almak zorlaşacak

Tamer Çiçekçi (Reha Medin Emlak Hizmetleri Genel Müdürü): "İki yıl önce krizin başında talebin durmasıyla gayrimenkul arzının fazlalığıyla ilgili kaygı kritikleri yapılsa da şimdi o arzın tükenmek üzere olduğunu ve inşaat maliyetlerinin artmasının yanı sıra arsa arzının her gecen gün azalması nedeniyle bugünkü fiyatlara konut almanın yakın dönemde gittikçe güçleşeceğine kesin gözüyle bakmaktayız. İçinde bulunduğumuz dönem gayrimenkul almak için en cazip dönem. Kısa dönemde yaklaşan seçim ve yaz tatilini düşünürsek, son 4-5 aydır yaşanan yavaş yükseliş sonbahara kadar aynı şekilde devam edecektir. Fakat sonbahardan itibaren fiyatlarda artış yönünde ciddi değişikler görebiliriz."

Bitmiş ürün almak daha iyi

Altan Elmas (Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı): "Şu anda kredi oranlan cazip, ülke ekonomisi gelişiyor ve seçimle ilgili sürpriz beklentiler yok. Tüketici nezdinde alım kararını ertelemeyi düşündürecek bir tereddüt yaşanacağını düşünmüyorum. Aksine uygun kredi oranlarının artma ihtimali şu anki oranlarda talebi tetikleyebilir. İstanbul'da arsa fiyatları çok yüksek. Tabiri caizse kumaş takım elbiseden pahalı. Bu sebeple tüketici açısından bitmiş ürün almak daha doğru bir yatırım. Arz oluşan bölgelerde fiyatın yukarı çıkmasına pek bir ihtimal yok. Bu bölgelerde maliyet baskısı sebebiyle bir parça artış bekliyorum. Bu bazı yerlerde yüzde 5-10 olabilir. Bazılarında 15-20'lere çıkabilir. Seçimle ilgili sürpriz beklentiler yok ve herhangi bir belirsizlik ortamı söz konusu değil."

Çalkantı olmaz

Nurettin Eroğlu (Eroğlu Yapı Yönetim Kurulu Başkanı): "İçinde bulunduğumuz dönemin gayrimenkul yatırımı için uygun olduğunu düşünüyoruz. Önümüzdeki dönemde konut fiyatlarında artış yaşanacağı görüşündeyim. Haziran ayında yapılan seçimlerin gayrimenkul piyasasını etkileyeceğini düşünmüyoruz.
Türkiye'de oturan taşlar ile çalkantıların olacağını, ciddi iniş çıkışların yaşanacağını düşünmüyoruz. Coğrafyası ve genç nüfusu ile gelişen ve büyüyen güçlü ekonomimizin yansımalarını yoğunlukla hissettiğimiz gayrimenkul sektörünün hızlanan bir ivme ile yükselişine devam edeceği görüşündeyiz."

Kaynak: Maison Française Emlak Yaşam Özel/ Okhan Şentürk

  • Etiketler:

Yorum Yaz