maritbet girişmaritbet
Kaliteli konut projelerine ilgi artıyor!

Kaliteli konut projelerine ilgi artıyor!

REALTY World Türkiye Koordinatörü Mustafa Baygan, yapılan bir araştırmaya göre evini satmak ya da kiralamak isteyen tüketicilerin 'sahibinden' tercihlerinin 5 yıl önce yüzde 80'lerde olduğunu söyledi.

 

Sayıları bini geçti

Mustafa Baygan, markalı emlak şirketlerinin Türkiye'deki geçmişini şöyle anlattı: "Markalı emlak sektöründeki gelişmeyi yerli ve yabancı markalar olarak ele almakta fayda var. Yabancı markaların 20 yıla yaklaşan bir geçmişi var. Yerli markalarda ise 25 yılın üzerinde bu konuda faaliyet gösteren firmalar olduğunu biliyoruz. Hangi sektörde olursa olsun marka sorumluluğu fayda sağlayan tüketicinin mal veya hizmet fark etmez artan rekabet dünyasında problemsiz satın alma yababileceği bir avantaj getirmektedir. Özellikle konumuz olan emlak sektörü ve günümüzün moda tabiri "emlakçı" ile iş yaparken bugüne kadar gerek alıcıların gerek satıcıların çektikleri sıkıntıların azalması yönünde önemli bir faktördür.

Sektörümüzde aracılık yapmak isteyen kişilerin bugüne kadar ne kadar denetim altında oldukları, ne kadar eğitim aldıkları konusundaki eksikliklerin boyutunun fazlasıyla olduğunu biliyoruz.

Bugün Türkiye'de bir elin parmaklan kadar yabancı markaların franchise şirketi var. Bunların tamamının Amerika kökenli olduğunu söyleyebiliriz. Emlak sektöründe faaliyet gösteren kişi ve kurumların sayısı kesin olarak bilinmemekle beraber yüzbinlerce noktada faaliyet gösteriyor denebilir.

Emlak odalarına kayıtlı sektör mensuplarının sayısı ise 20 bin civarındadır. Bir franchise markası altında faaliyet gösteren ofis sayısı Türkiye'de 1000 civarında." 'Sahibinden satılık' Markalılar daha da büyüyecek

 REALTY World Türkiye Koordinatörü Mustafa Baygan, yapılan bir araştırmaya göre evini satmak ya da kiralamak isteyen tüketicilerin 'sahibinden' tercihlerinin 5 yıl önce yüzde 80'lerde olduğunu söyledi. Şu anda bu rakamın yüzde 45'e kadar düştüğünü dile getiren Baygan, kısa zaman içerisinde de yüzde 25'e kadar ineceğini ekledi. Baygan, markalı emlak danışmanlığı şirketlerine olan ilginin arttığım dile getirerek, "Tercih edilme oram yüzde 60'a kadar çıktı. Toplam sayılan da Türkiye'de bine ulaştı" diye konuştu.

Yatırımcının ilgisi konutta

 Yapılan istatistiklere göre 2012 yılında İstanbul'da hangi gayrimenkul türü yatırım çekecek sorusunun cevaplarına bakarsak konut sektörüne gösterilen ilginin ne kadar büyük olduğunu görürüz. Oranlar, ofis türü gayrimenkul yüzde 29, perakende türü gayrimenkul yüzde 13, otel yüzde 25, endüstri 30 civarında yer alıyor. Türkiye genelinde 2011 yılında 642 bin 972 adet konut ruhsatı, 547 bin adet konut yapı izni alındı.

2012 yılında 450.000-500.000 adet öngörüsü var. 2011 yılında gayrimenkul sektörü ekonomiye 300 milyar liralık bir katkı sağladığım da görüyoruz.

Büyük şehirlerde tercih

İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya şehirlerimizde tüketicilerin diğer şehirlere oranla markalı emlak ofislerini tercih ettiklerini görüyoruz. Ne yazık ki Anadolu'ya henüz yayılamadık. Markaların ofis yoğunluklarına baktığımızda bu gerçeği daha net görürüz. Bundan 5 sene önce yüzde 80 olan işlemlerin ev sahipleri tarafından yapılma oram 2011 yılında yüzde 45'e düştü. 2015 yılma kadar yüzde 25 seviyesine ineceğini öngörüyoruz. Bu oranların için marka ofis tercihleri de yüzde 15'lerden % 60'lara kadar çıktı. Ancak her geçen gün markalı ofis tercihinde artış olduğunu görüyoruz.

Eskisi gibi kolay değil

Bilindiği gibi artık yepyeni bir dünyadayız.

Yeni düzende emlak satmak ya da almak eskisi gibi kolay değil. Satıcının da alıcının da profesyonel yardıma şimdi daha çok ihtiyacı var. Satıcı borcunu kapatmak, nakitte kalmak, bir ihtiyacını gidermek ya da masraflarım azaltmak gibi nedenlerle gayrimenkulünü mümkün olan en yüksek fiyata bir an önce satmak istiyor. Alıcı ise alırken kazanacağı, en düşük fiyatla sorunsuz gayrimenkul almanın peşinde. Her ikisinin problemini çözecek profesyonel yardım bu dönemde çok daha değerli. Karşılığında talep edilen ücret ise tamamen hak edilmiş bir bedel olarak kabul ediliyor. Ancak satıcı da alıcı da problemini çözecek profesyonel yardımı güvenilir bir kurumdan almak istiyor. Bu yüzden yeni dünyada emlak danışmanlığı işini kurumsal bir yapı ve marka güveni altında yapan uzmanlar en kıymetli, en itibarlı ve en çok gelir elde eden kişiler oluyorlar. Türkiye'de markalı emlakçılığın giderek artan bir tempoyla büyüyeceğine yüzde 100 emin olduklarım söyleyen Mustafa Baygan, "Bu konuda en ufak şüphemiz yok. Emlak sektörünün beklenen yasası, tüketicilerin daha kaliteli hizmet alma anlayışlarının artması, emlak ofislerinin kendi içlerindeki rekabet dünyasında yanaştığı ipi göğüsleme çabalan markalı ofislerin artışına büyük bir hız getirecektir. Bu arada markaların kendi aralarındaki rekabeti, broker ve danışmanlarına verdikleri hizmet gelecekte hangi markalı ofislerin ön plana çıkacağım gösterecektir.

Bir ofis sahibinin dünyadaki emlak sektörüne yönelik gelişmeleri takip edip, bu bilgileri kendisinin ve danışmanlarının gelişimi için temin etmesi ne kadar zorsa, uluslararası bir markanın dünya genelindeki bu bilgileri derleyip, devamlı geliştirerek periyotlar halinde birçok ofise vermesi o kadar verimlidir, kolaydır ve daha mantıklıdır. Bu ve buna benzer birçok nedenle bir marka altında olmak artan rekabet dünyasında mutlaka tercih edilmelidir. Yine marka tercih edilirken Türkiye'deki büyüme hızına dikkat edilmelidir."

Hürriyet Seri İlanlar

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Mustafa Baygan: Kartal çok gelişiyor
  • 03.06.2016 16:14

Mustafa Baygan: Kartal çok gelişiyor

ERA Türkiye Koordinatörü Mustafa Baygan, ‘Kartal'a Yatırım Geleceğe Yatırım' tem ...

Konut satışları 2016'da artacak!
  • 20.01.2016 15:32

Konut satışları 2016'da artacak!

ERA Türkiye Genel Koordinatörü Mustafa Baygan, Türk halkı ve Ortadoğulu ülke vat ...

Mustafa Baygan 'İstanbul, dönüşümde bir numara'
  • 02.03.2015 15:09

Mustafa Baygan 'İstanbul, dönüşümde bir numara'

ERA Türkiye Koordinatörü Mustafa Baygan, kentsel dönüşümde başta Fikirtepe olmak ...

Mustafa Baygan, ikinci el konut sektörünü anlatıyor!
  • 16.02.2015 10:27

Mustafa Baygan, ikinci el konut sektörünü anlatıyor!

ERA Türkiye Koordinatörü Mustafa Baygan, ikinci el konut satışlarının, sıfırdan ...

Mustafa Baygan 'Yabancı ağırlık bir fuar oluyor'
  • 12.09.2014 15:34

Mustafa Baygan 'Yabancı ağırlık bir fuar oluyor'

Era Türkiye Koordinatörü Mustafa Baygan, CNR Emlak Fuarı 2014'te mikrofonumuza f ...

Makedonya’da Türk yatırımları
  • 17.03.2012 19:25

Makedonya’da Türk yatırımları

Makedonya’da binlerce konutluk projeyi Türk inşaat şirketleri üstlendi. ...